Mαύρες προβλέψεις: 2.400 κρούσματα τον Μάρτιο- Κορύφωση κύματος τον Μάιο
Σύμφωνα με τους Νίκο Τζανάκη και Δημοσθένη Σαρηγιάννη αντίστοιχα.
Δυσοίωνες φαίνεται να είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα, καθώς οι τελευταίοι κάνουν λόγο για δραματική αύξηση κρουσμάτων.
Και όλα αυτά την ώρα που στις 5/2 καταγράφονταν 232 νέες εισαγωγές ασθενών. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.
Αναλυτικά όσα λένε οι επιστήμονες:
Κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο – Κρίσιμη η 21η Μαρτίου
Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, γι’ αυτό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Πάντως, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται στο 30% και όχι στο 50% όπως είχε λεχθεί αρχικά.
Κατά τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
«Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα».
«Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», είπε τέλος αναφορικά με τους εμβολιασμούς.
Πώς έχει αλλάξει η πανδημία την καταναλωτική συμπεριφορά μας
Προβλέψεις για 2.400 κρούσματα τον Μάρτιο
Για 2.000 με 2.400 κρούσματα κοροναϊού σε έναν μήνα από τώρα κάνει λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ο καθηγητής εκτιμά πως την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα ανέρχονται σε 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου σε 1.800 και στις 5 Μαρτίου σε 2.400.
«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Open.
«Η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ», συμπλήρωσε.
Αύξηση 205% στα λύματα
Προβληματισμό προκαλεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής.
Το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη. Μάλιστα σημειώθηκε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Τα νέα μέτρα
Χθες Σάββατο (6/2) και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μπει σε αυστηρότερο lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 5 το πρωί.
Κανονικά θα λειτουργήσουν τα take away τα Σαββατοκύριακα.
Π. Σταμπουλίδης: Κλειστά σήμερα και στις 13-14/2 μετά τις 17.00 μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά μπορούν να είναι φαρμακεία, βενζινάδικα και περίπτερα
Κλειστά θα είναι σήμερα μετά τις 17.00 το απόγευμα, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ 100.3 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Υπενθύμισε ότι ανοιχτά θα μπορούν να είναι τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα.
Διευκρίνισε επίσης ότι τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.
Επίσης, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι «δεν ήταν εισήγησή μας η αναστολή των λαϊκών αγορών το Σάββατο» προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες, μετά και τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χθες στα σούπερ μάρκετ.
Σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες με την απαγόρευση του take away στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα και την ανάκληση της απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «δεν είχε λογική η απαγόρευση του take away στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα και τέτοιες αποφάσεις πρέπει να φιλτράρονται περισσότερο. Εμείς δείξαμε όμως ότι σεβόμαστε την Επιτροπή, αλλά επικράτησε η λογική στην εξυπηρέτηση του κόσμου».
Me πληροφορίες από Mega / in.gr / AΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΚΑΪ/ Open
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ