Ο «μαύρος» Νοέμβρης και τα πιθανά σενάρια για παράταση του lockdown
Οι αριθμοί που σοκάρουν και οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Κάθε «μαύρο» ρεκόρ σπάει ο Νοέμβριος όσον αφορά τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς κατά τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου, έχουν σημειωθεί περισσότεροι θάνατοι από όσους σημειώθηκαν συνολικά το προηγούμενο 8μηνο.
Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο, όποτε και καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα, μέχρι και το Οκτώβριο, ο αριθμός των θυμάτων ήταν 632, ενώ μέσα στον Νοέμβριο έχουμε θρηνήσει ήδη 662 συνανθρώπους μας.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτος μήνας σε αριθμό θυμάτων ήταν ο Απρίλιος, με 97 νεκρούς. Ωστόσο, όταν άρχισαν να αποδίδουν τα μέτρα του πρώτου lockdown, τα θύματα από τον κορονοϊό μειώθηκαν κατά πολύ (Μάιος 35 νεκροί, Ιούλιος 60 νεκροί). Τον Αύγουστο, χωρίς συνθήκες lockdown και με ανοιχτή την οικονομία και τον τουρισμό, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων ήταν 60, όσους δηλαδή είχαμε μόνο σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.
Η έναρξη του φθινοπώρου έφερε διπλασιασμό των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς 125 νεκροί καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, η αύξηση των θυμάτων είναι κατακόρυφη. Αναλυτικά τα επιβεβαιωμένα θύματα από κορονοϊό ανά μήνα καταγράφονται ως εξής:
Μάρτιος: 49 θύματα Απρίλιος: 97 θύματα Μάιος: 35 θύματα Ιούνιος: 17 θύματα Ιούλιος: 14 θύματα Αύγουστος: 60 θύματα Σεπτέμβριος: 125 θύματα Οκτώβριος: 235 θύματα Νοέμβριος (έως 18 του μήνα): 632 θύματα
«Ζόρικη» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας όπου η Θεσσαλονίκη σημειώνει αρνητικό ρεκόρ με 905 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κοροναϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοσοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.
Στην Αττική η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Χθες καταγράφηκαν 564 κρούσματα. Στα νοσοκομεία έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι 627 σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 263 νοσηλεύονται σε μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 142.
Η τηλεδιάσκεψη
Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αυστηροποίηση του lockdown (π.χ. με απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες αντί του βραδινού 9 με 5) ή για αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμη και για «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων, αφού διαπιστώνεται επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεων εργατών γης.
Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown με ορίζοντα τις γιορτές. Σύμφωνα με την Καθημερινή, με δεδομένο ότι δεν έχει καταγραφεί η αναμενόμενη πτώση κρουσμάτων, ο προσανατολισμός είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου και η εστίαση στο τελευταίο στάδιο με πιθανή ημερομηνία στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά θα ισχύουν αυστηρά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση πλέξιγκλας μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους και στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί επιδότηση από το κράτος.
Με βάση το σχέδιο εργασίας, θα συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 ή 11 το βράδυ οπότε θα κλείνει και η εστίαση, ενώ δε θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και γεωγραφικά σε ολόκληρη την επικράτεια. Ενδεικτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρεβάτια για Covid-19 είναι γεμάτα σε Λάρισα και Δράμα, ενώ στην Καβάλα δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
Στη Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής :
Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ: 68 Κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ: 65 Πληρότητα: 95,5%
«Οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες όλες, αρκετοί ασθενείς χρειάστηκε να διακομισθούν σε νοσοκομεία εκτός της Λάρισας. Το σύστημα είναι στα όριά του», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Open ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης. Ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που βιώνουν τα νοσοκομεία της Λάρισας είναι το ότι πλέον, τοι Γενικό Νοσοκομείο της πόλης θα δέχεται μόνο περιστατικά με Covid-19.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε με διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά μία ενημέρωση συγκλονιστική για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν για να αντιμετωπίσουν ένα κύμα το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες του ΕΣΥ»
Ανάλογα πιεστική είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου μετά τις δύο παθολογικές κλινικές επιτάχθηκε και η ουρολογική για να καλύψει τα περιστατικά, με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν τους 80. «Η κατάσταση είναι θλιβερή με την έννοια της υποστελέχωσης. Πραγματικά έχουμε τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό και δεν λαμβάνουμε και υπόψη μας ότι κάποιοι από το προσωπικό ήδη νοσούν», δηλώνει στο Open TV ο πρόεδρος των γιατρών Μαγνησίας, Παύλος Μελλιονδρέτος. Σημειώνεται ότι στο κάλεσμα της ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, 12 ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για να εργαστούν άμεσα στις υγειονομικές δομές του Βόλου.
Στο «κόκκινο» και η Βόρεια Ελλάδα
Στις περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης η κατάσταση στις ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:
Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ: 257 Κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ: 235 Πληρότητα: 91,4%
«Αυτή τη στιγμή είναι και οι 12 κατειλημμένες (κλίνες ΜΕΘ). Ένα περιστατικό χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη» σημειώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης.
Σύμφωνα με το Open, η αύξηση νοσηλευομένων και διασωληνωμένων δημιουργεί και καθοριστικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. «Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου φαίνεται ότι ζορίζεται πάρα πολύ και δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου», σημειώνει η Παρθένα Κιόρτεβε, πρόεδρος των γιατρών νοσοκομείου Δράμας.
Σενάρια για μεταφορά ασθενών με τρένα
Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων καθώς και διατήρηση του υψηλού ποσοστού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση, που φέρεται να μελετά έκτακτο σχέδιο για την μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με τρένα.
Μάλιστα, χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / OPEN / ethnos.gr