Top

Με 600 χιλιάδες νέα κρούσματα και διαδηλώσεις κατά των μέτρων καλπάζει η πανδημία στον κόσμο

Έντονη αμφισβήτηση για τα lockdown σε πολλές χώρες.

Parallaxi
με-600-χιλιάδες-νέα-κρούσματα-και-διαδηλ-685059
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη – Oι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού

Διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού οργανώθηκαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης χθες Σάββατο, την ώρα που η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ αναγκάζει μεταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη να κλείσει ξανά τα σχολεία.

Συνολικά, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.305.039 ανθρώπους παγκοσμίως επί συνόλου 53.438.640 μολύνσεων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων, ως χθες Σάββατο στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Με 284.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ημερήσια βάση, η Ευρώπη είναι η περιφέρεια όπου καταγράφεται η ταχύτερη εξάπλωση της πανδημίας στον πλανήτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε χθες πως προβλέπει ότι θα εγκρίνει ένα πρώτο εμβόλιο «ως το τέλος της χρονιάς», ενόψει της διανομής του «από τον Ιανουάριο», εάν «τα (κλινικά) δεδομένα είναι γερά».

Εάν ο εμβολιασμός αρχίσει τον Ιανουάριο, οι πρώτες επιπτώσεις του στην εξάπλωση του ιού «θα είναι ορατές σε πέντε ως έξι μήνες, ουσιαστικά το προσεχές καλοκαίρι», εκτίμησε ο Γκουίντο Ράζι, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όμως η επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κάθριν Ο’ Μπράιεν προειδοποίησε ότι η δυσπιστία μεγάλου μέρους του κοινού έναντι των εμβολίων ενδέχεται να καταστήσει ανώφελα τα πιο αποτελεσματικά από αυτά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για την πορεία των κλινικών δοκιμών του υποψηφίου εμβολίου τους, με βάση τις οποίες είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», προκύπτει το ερώτημα εάν οι φτωχές χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτό.

Ο επικεφαλής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, θέλει κάθε «επιστημονική πρόοδος» να ωφελήσει όλες τις χώρες: «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα εμβόλια θα είναι εργαλεία καίριας σημασίας για να ελεγχθεί η πανδημία», εξηγεί.

Διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Εν αναμονή, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών απορρίπτουν σχεδόν παντού κάθε ιδέα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων· απεναντίας ορισμένες τα καθιστούν ακόμη πιο αυστηρά.

Έτσι στην Πορτογαλία, μετά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από χθες, που αφορά το 70% του πληθυσμού. Την επόμενη εβδομάδα, θα αφορά το 80% των Πορτογάλων.

Χθες το απόγευμα 500 διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα στη Λισαβόνα και συμμετείχαν σε «πορεία για την ελευθερία». «Η πανδημία είναι εδώ και πρέπει να προστατευτούμε, αλλά χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία», έκρινε η Κάρλα Τόρες, 33 ετών, που εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας κι έχει πελάτες σεφ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. «Οι πελάτες μας δεν μπορούν πια να μας πληρώσουν και πολλοί θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους από τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, περίπου χίλιοι πολέμιοι της χρήσης μασκών διαδήλωσαν στη Φραγκφούρτη, κατόπιν της παραίνεσης μιας συλλογικότητας «ελεύθερα σκεπτόμενων», 700 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρέγκενσμπουργκ, ενώ νέες κινητοποιήσεις προβλέπεται να γίνουν σήμερα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, προεξοφλεί ότι η πανδημία a minima «θα μας απασχολεί όλο τον χειμώνα».

Παρόμοιος είναι ο ήχος της καμπάνας στη Γαλλία, από τα επίκεντρα του λεγόμενου δεύτερου κύματος (+359 θάνατοι χθες): θα επιβληθεί να «ζήσουμε με τον ιό μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προσθέτοντας πως εργάζεται πάνω σε νέους «κανόνες» ώσπου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.

Και εκεί, έγιναν διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, με τη συμμετοχή 1.500 στη Νίκαια και αρκετών εκατοντάδων στη Μασσαλία.

«Σκληρό λοκντάουν» στην Αυστρία

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν χθες Σάββατο νέα περιοριστικά μέτρα: η Ελλάδα κλείνει δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, η Ουκρανία τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τρία Σαββατοκύριακα.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι «από την Τρίτη και ως την 6η Δεκεμβρίου, θα επιβληθεί περιορισμός όπως αυτός της άνοιξης», με τις εξόδους να περιορίζονται στο μάξιμουμ, κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Στην Ιταλία, όπου καταγράφηκαν 544 θάνατοι σε 24 ώρες, η κατάσταση επιδεινώνεται. Στην περιφέρεια της Νάπολης, που χαρακτηρίζεται «κόκκινη ζώνη» όπως και η Τοσκάνη, τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν ασθενείς: σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχονται φροντίδες σε ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι ψυχορραγούν μέσα σε ασθενοφόρα.

Οι μισοί και πλέον Ιταλοί τελούν υπό μερικό περιορισμό.

Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά χτυπήματα από την πανδημία στην Ευρώπη (40.000+ νεκροί), ο ιατρικός σύλλογος απαίτησε να παραιτηθεί ο επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης Φερνάντο Σιμόν εξαιτίας της «καταφανούς ανικανότητάς του».

Ανησυχία ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξάνεται σε όλες τις ηπείρους, με μοναδική εξαίρεση την Ωκεανία.

Στον Λίβανο, τέθηκε σε εφαρμογή «απόλυτο» λοκντάουν χθες, για να ελεγχθεί η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί.

Όμως οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου η κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική: σχεδόν ο ένας θάνατος στους πέντε εξαιτίας της COVID-19 έχει καταγραφεί εκεί. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον πλανήτη, με 244.364 θανάτους επί συνόλου 10.745.524 μολύνσεων.

Η αμερικανική πόλη που χτυπήθηκε περισσότερο από το πρώτο κύμα την άνοιξη (πάνω από 23.000 νεκροί), η Νέα Υόρκη, βιώνει νέα αναζωπύρωση των μολύνσεων. Μπαρ κι εστιατόρια υποχρεούνται πλέον να κλείνουν στις 22:00, ενώ ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο προειδοποίησε τους γονείς να «ετοιμαστούν» για το κλείσιμο των σχολείων από αύριο Δευτέρα.

«Θα χρειαστεί να κλείσουμε τα πάντα», προειδοποιούσε την Παρασκευή ο Μάικλ Μίνα, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ, διότι σε διαφορετική περίπτωση η γιορτή των Ευχαριστιών «θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων» του νέου κορωνοϊού.

Αλλά στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφότου έγινε γνωστή το Σάββατο η ήττα του στις προεδρικές εκλογές — την οποία αρνείται να αναγνωρίσει — ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει περιορισμό».

Ένα παπούτσι της Μαρίας Αντουανέτας δημοπρατείται εν μέσω πανδημίας

Ένα μεταξωτό παπούτσι που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα, την τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας η οποία εκτελέστηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, θα δημοπρατηθεί σήμερα Κυριακή, με τιμή εκκίνησης τα 10.000 ευρώ.

Η πώληση θα γίνει στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου είχαν την αυλή τους η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄πριν να οδηγηθούν στην γκιλοτίνα, το 1793.

Στη φτέρνα του παπουτσιού είναι γραμμένο το όνομα της βασίλισσας και ο Ζαν-Πιερ Οζενά, του οίκου δημοπρασιών που το βγάζει προς πώληση, είπε ότι πιστεύεται πως το φορούσε τακτικά, στις καθημερινές δραστηριότητές της στο παλάτι.

powered by Rubicon Project «Αυτή η δημοπρασία γίνεται σε μια περίοδο που οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν πραγματικές αβεβαιότητες για τις αξίες τους και πολλοί από αυτούς στρέφονται στην ιστορία της Γαλλίας. Η Μαρία Αντουανέτα είναι ένα πρόσωπο που εγείρει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου», είπε ο Οζενά.

Μόλις 13 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα σε 24 ώρες

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο δεκατρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 18 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε το υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε σε 6, από 10 την προηγουμένη. Επρόκειτο για «εισαγόμενες» περιπτώσεις, ανέφερε το υπουργείο.

16 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 385 άνθρωποι με την COVID-19, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.338 μολύνσεων.

Μεξικό: Συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα και 98.000 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.860 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ παράλληλα 635 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 98.259 νεκρούς επί συνόλου 1.003.253 μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, πιθανόν ακόμη και 50.000 επιπλέον, από τα επισήμως καταγεγραμμένα.

Βραζιλία: 38.307 κρούσματα και 921 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 38.307 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 921 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 165.658 νεκρούς επί συνόλου 5.848.959 κρουσμάτων ως εδώ.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Γερμανία: Διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων

Πολλές διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας έγιναν το Σάββατο στη Γερμανία με την αστυνομία, σε μία περίπτωση, να κάνει χρήση νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια μικρή αντιδιαδήλωση.

Στη Φραγκφούρτη, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Querdenker («Ελεύθερα σκεπτόμενος»), που τους τελευταίους μήνες έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, μέλη αντιρατσιστικών κινημάτων, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «Κάτω η δεξιά».

Η αστυνομία εκτόξευσε νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη δεύτερη διαδήλωση, που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές, σε αντίθεση με την πρώτη.

Στη Ρατισβόνη της Βαυαρίας, 700 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, διαδήλωσαν κατά της χρήσης μάσκας και του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.

Κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και για αύριο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπως στο Λίνταου και το Ερλάνγκεν.

Γερμανία: Στα 16.947 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.947 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 790.503, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 107 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 12.485 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα