Mε δύο γραμμές “κατεβαίνει” ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον Κλεισθένη
Μετά από πολύωρη συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης 1”, που αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Σώμα κατέληξε στην έγκριση δύο ψηφισμάτων με ισάριθμες ψήφους και την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” να τα καταψηφίζει. Τα ψηφίσματα θα κατατεθούν από τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, στη γενική συνέλευση και κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στην Αθήνα.
Νωρίτερα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ.Μπουτάρης δήλωσε πως “καταδικάζουμε τη ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου. Είναι τόσο λίγα τα καλά που δεν αξίζει να τα συζητάμε. Μιλάμε για δήθεν αλλαγή και δήθεν μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (…) Να δοθεί μια εύλογη παράταση από το υπουργείο, να περάσουν ορισμένες ουσιαστικές παρατηρήσεις. Το νομοσχέδιο δεν είναι ικανοποιητικό, ωστόσο έχει μέσα ορισμένα καλά σημεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.
Για “πλήρη αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο “Κλεισθένης”, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης. “Δεν φέρνει την παραμικρή καινοτομία και συνεισφορά. Φέρνει μόνο ένα λαγούμι για να κινηθούν κάποιοι υπόγεια. ‘Ο,τι κι αν λένε πάντως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική αλλά με το σημερινό εκλογικό νόμο”, είπε ο κ.Καλαφάτης, προτείνοντας να επιστραφεί ο “Κλεισθένης 1” ως “κείμενο επιεικώς απαράδεκτο”. Παράλληλα, κατηγόρησε τον δήμαρχο Γ. .Μπουτάρη, ότι “κάνει πλάτες στην κυβέρνηση”, τονίζοντας πως “μετά τον Οκτώβριο του 2019 μπορεί να είναι συνταξιούχος δήμαρχος και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια στο δήμο Θεσσαλονίκης”.
Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε η Ρία Καλφακάκου εκ μέρους της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, δηλώνοντας πως “σημαίνει συνεργασία σε ζητήματα της πόλης” και πως “θα φέρει συναινέσεις”. Ο Γιάννης Δελής από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” σημείωσε πως “η αντιπαράθεση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση παραμένει κούφια και μένει σε δευτερεύοντα ζητήματα”, ενώ υπέρ της απλής αναλογικής από θέση αρχής τάχθηκε η επικεφαλής από τις “Γειτονιές σε Δράση” Μόνικα Αϊβάζογλου.
Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, τόνισε πως “δεν θα πρέπει να αποσυρθεί μόνο το νομοσχέδιο. Θα πρέπει να αποσυρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δρα σαν κακομαθημένο παιδί της μεταπολίτευσης”.
Με ψήφους 17 – 17 το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε δύο ψηφίσματα, με τα οποία ζητείται δίμηνη διαβούλευση από την κυβέρνηση και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής. Η διαφορά των ψηφισμάτων που έφεραν ο αντιδημάρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκος Φωτίου και ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Παπαστεργίου, είναι πως στην πρώτη περίπτωση η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει επί του νομοσχεδίου, και στη δεύτερη από μηδενική βάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ