Top

Με εξακόσιες χιλιάδες νέα κρούσματα σε μια μέρα καλπάζει η πανδημία

Αυστηροποιεί την είσοδο στη χώρα η Γερμανία

Parallaxi
με-εξακόσιες-χιλιάδες-νέα-κρούσματα-σ-793527
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γερμανία: Υποχρεωτικά τεστ για όσους φθάνουν στη χώρα από 1 Αυγούστου

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε αργά χθες βράδυ με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις στο σχέδιο αυστηροποίησης των κανόνων εισόδου στη χώρα, με στόχο την αποτροπή «εισαγόμενων» κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τους παραθεριστές.

Από την 1η Αυγούστου όλοι όσοι φθάνουν στην Γερμανία από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό, ανεξαρτήτως μεταφορικού μέσου ή χώρας προέλευσης. Εξαιρούνται τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο καθώς και τα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε αργά χθες βράδυ με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις στο σχέδιο αυστηροποίησης των κανόνων εισόδου στη χώρα, με στόχο την αποτροπή «εισαγόμενων» κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τους παραθεριστές.

Αν κάποιος φθάνει στη Γερμανία από χώρα η οποία ανήκει στην κατηγορία των «περιοχών παραλλαγής» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό τεστ ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ταυτόχρονα, στην κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με βάση την επιδημιολογική κατάσταση ανά χώρα καταργείται το βασικό επίπεδο, της «περιοχής κινδύνου» και παραμένουν οι κατηγορίες «περιοχή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων» και «περιοχή παραλλαγής».

Κεντρικό στοιχείο της νέας ρύθμισης αποτελεί η επέκταση των κανονισμών αυτών ακόμη και σε όσους φθάνουν στη Γερμανία οδικώς, σιδηροδρομικώς ή ακτοπλοϊκώς. Παρότι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεν θα υπάρχουν μόνιμοι συνοριακοί έλεγχοι, οι εισερχόμενοι θα ελέγχονται δειγματοληπτικά. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Αρχικά, ο σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης προέβλεπε την εισαγωγή των υποχρεωτικών τεστ από την 11η Σεπτεμβρίου· όμως η σταδιακή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ώθησε πολλούς πρωθυπουργούς κρατιδίων και τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας να επισπεύσουν την αναβάθμιση των κανονισμών εισόδου.

Την 10η Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, παρότι αρχικά προγραμματιζόταν για το τέλος του μήνα.

Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι με τα συχνά τεστ ενισχύεται η προστασία των πολιτών. «Πρέπει να αποτρέψουμε (τον κίνδυνο) να αντιμετωπίσουμε φέτος το φθινόπωρο μια κατάσταση παρόμοια με αυτή πέρυσι – σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι εμβολιασμοί, όπως και τα τεστ. Άλλωστε έχουμε πλέον όλοι συνηθίσει να υποβαλλόμαστε σε τεστ», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Iνδία: 555 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 44.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 555 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 44.230 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μπανγκλαντές: 239 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 15.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές του Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 15.271 κρούσματα του SARS-CoV-2 –επί συνόλου 52.282 τεστ–, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 239 ασθενείς με την COVID-19.

Τουρκία: 60 νεκροί από COVID-19, και πάνω από 22.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 22.161 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 261.198 τεστ), αυξάνοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων στις 5.682.630.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 60 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 51.184 νεκρούς ως αυτό το στάδιο από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Τουρκίας.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 22.161 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 261.198 τεστ), αυξάνοντας τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων στις 5.682.630.

Τα κρούσματα παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το επίπεδο των 22.000, αν και μειώθηκαν ελαφρά (την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 22.291). Καταγράφουν ανησυχητική αύξηση από τις αρχές Ιουλίου, όταν αριθμούσαν μερικές εκατοντάδες περισσότερα από 4.000 (4.418 την 4η Ιουλίου).

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου – αξιοποιείται κυρίως το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech – έχουν λάβει την πρώτη δόση 40,49 εκατομμύρια πολίτες, ενώ 25,97 εκατ. έχουν λάβει τη δεύτερη.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί από τις τουρκικές υγειονομικές αρχές πάνω από 71,09 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον τούρκο υπουργό Υγείας, τον Φαχρετίν Κότζα, πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη λάβει καμιά δόση εμβολίου.

Λίβανος: Πάνω από 1.100 κρούσματα και 3 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.104 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19. Επίσημα, ο Λίβανος των 6,7 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 7.900 θανάτους επί συνόλου 559.473 κρουσμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο λιβανέζος υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χαμάντ Χάσαν κάλεσε χθες τους εκπατρισμένους συμπολίτες του που επισκέπτονται την πατρίδα τους να τηρούν τους κανόνες για την καραντίνα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ τόνισε πως μπορούν και αυτοί να εμβολιαστούν στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Φίρας Αμπιάντ, γενικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ράφικ Χαρίρι, τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται εκ νέου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού και προειδοποίησε ότι το λιβανέζικο εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε είδη όπως το νερό, τα καύσιμα, τα φάρμακα και άλλα είδη.

Αργεντινή: 291 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 14.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 14.115 κρούσματα του SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της Λατινικής Αμερικής σε 4.905.925.

Μεξικό: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 35% περισσότεροι από τους επισήμως καταγεγραμμένους (εθνικό ινστιτούτο στατιστικής)

Στο Μεξικό οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι 35% περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα από την κυβέρνηση, εκτίμησε χθες Πέμπτη το μεξικανικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INEGI). «Το Μεξικό κατέγραψε 201.163 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το 2020, αριθμό υψηλότερο κατά 148.629 θανάτους από αυτούς που επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο Χούλιο Σανταέγια, ο πρόεδρος του ινστιτούτου, μέσω Twitter. Η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, αν και με βάση τον δείκτη θνητότητας κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό (ή ανά 100.000 κατοίκους) κατατάσσεται 21η, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, που παίρνει υπόψη τους επίσημους απολογισμούς.

Σύμφωνα με το INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía, δημόσια αρχή που ιδρύθηκε το 1983 με προεδρικό διάταγμα), η COVID-19 μετατράπηκε στη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στο Μεξικό το 2020. Την πρώτη θέση κατέλαβαν μαζί οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η διαφορά ανάμεσα στον επίσημο απολογισμό και την καταμέτρηση του INEGI έγκειται στο ότι οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν στοιχεία για τους θανάτους στα νοσοκομεία, ενώ το ινστιτούτο στατιστικής βασίζεται στα πιστοποιητικά θανάτων. Οι θάνατοι μπορεί να έχουν επέλθει εκτός των νοσοκομείων. Τον Ιανουάριο, όταν έδωσε στη δημοσιότητα επίσης πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας για την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, το INEGI είχε εξηγήσει πως πολλοί ασθενείς δεν πέθαναν σε νοσοκομεία, αλλά στα σπίτια τους. Είχε προσθέσει ότι η πληθυσμιακή ομάδα που χτυπήθηκε περισσότερο το 2020 ήταν αυτή άνω των 65 ετών. Το Μεξικό πλήττεται το τρέχον διάστημα από τρίτο κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που εξαπλώνεται κυρίως στους νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτή την εβδομάδα, η εκστρατεία ανοσοποίησης επεκτάθηκε στους πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών. Χθες Πέμπτη το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 381 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 19.223 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον συνολικό επίσημο απολογισμό της πανδημίας ως εδώ να φθάνει τους 239.997 νεκρούς επί συνόλου 2.810.097 μολύνσεων και τον δείκτη θνητότητας στο 2,1%.

Ο τρέχων δείκτης επίπτωσης είναι 2.178,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Πέραν του INEGI, και το ίδιο το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος. Την 30ή Ιουνίου, δημοσιοποίησε στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που άντλησε από τα ληξιαρχεία, κατά τα οποία οι θάνατοι υπολογίστηκε πως είναι κατά σχεδόν 60% (επακριβώς 58,5%) περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Χιλή: Σχεδόν 1.400 κρούσματα και 119 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.383 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 119 ασθενείς με την COVID-19. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 35.295 νεκρούς επί συνόλου 1.613.288 μολύνσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, διαπιστώνεται μείωση των επιπέδων των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων τις τελευταίες 51 ημέρες, κάτι που επέτρεψε τη σταδιακή άρση των lockdowns και την επανέναρξη δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία.

Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 48% τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες. Ο δείκτης επίπτωσης (48 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους) συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους που έχουν καταγραφεί. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στο 1,97%.

Πάνω από δώδεκα εκατομμύρια πολίτες, ή σχεδόν το 80% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό 15,20 εκατομμύρια πολίτες, ή το 80% του συνολικού πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία, ή «ανοσία της αγέλης».

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα