Δεκτό το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου
Ονομαστική ψηφοφορία επί της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες. Έπειτα από συνοπτική συζήτηση, η ένσταση απορρίφθηκε. Ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Κ. Χήτας αλλά το 28 παρ. 1* (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα). Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας. Από το Κίνημα Αλλαγής ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι “εκτός θέματος”, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σ. Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.
Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων. Σημειώνεται, επίσης, η αναφορά του αντιπροέδρου της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη σε πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία.
*’Αρθρο 28 του Συντάγματος
‘Αρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)
1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.
Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία επί της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος. Όπως είπε, τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες (Αθηνών-Ρώμης και Αθηνών-Καΐρου), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει υπερψήφιση της συμφωνίας με την Ιταλία και “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τις καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση είχε επιφυλαχθεί.
Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορονοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ