Ελλάδα

Με επέλαση χιονιά, ισχυρούς ανέμους και πτώση θερμοκρασίας η έλευση της «Μπάρμπαρα»

Έντονες χιονοπτώσεις εκδηλώνονται σε Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη και Ήπειρο - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
με-επέλαση-χιονιά-ισχυρούς-ανέμους-κα-874459
Parallaxi

Από τη Δυτική Μακεδονία ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Λίγα λεπτά μετά τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει έντονα στη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα και την Κοζάνη και σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου.

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ψύχους του φετινού χειμώνα το οποίο αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ώρες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τις Σποράδες και θα συνοδευτεί από ισχυρούς ανέμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που έρχεται από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη αναμένεται να πλήξει και την Αττική με πιθανό ενδεχόμενο να φέρει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας! Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου μετά από σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία έφυγαν τα πρώτα μηνύματα του 112 στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην περιοχή τους. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Περιφέρειας και Δήμων, για τον καλύτερο συντονισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, την Αττική Οδό, τη λεωφόρο Υμηττού, την περιφερειακή Αιγάλεω, την παλαιά εθνική Ελευσίνας-Θηβών και από το πρωί της Κυριακής για όλα τα οχήματα στην Πάρνηθος μετά το τελεφερίκ.

Έντονες χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία

Από τη Φλώρινα ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» με έντονη χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το εθνικό ορεινό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας γίνεται, όπου κρίνεται απαραίτητο, με τη χρήση χειμερινών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου και στην Πτολεμαΐδα.

Δείτε βίντεο από το e-ptolemeos.gr

Γύρω στις 20:00, στην πόλη της Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή. Δείτε βίντεο από το kozan.gr

Οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και στην Ήπειρο. Δείτε φωτογραφίες από τη Σαμαρίνα που δημοσίευσε τo Forecast Weather Greece

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), οι οποίες θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή το πρωί και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Από τις προμεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα μαντιολισθητικά έσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

-Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Υποχρεωτικές οι χιονοαλυσίδες και πρόστιμα στους παραβάτες

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, αυτοκινητόδρομους, ακόμα και στην ….παραλιακή, άνδρες της Τροχαίας πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους για εκχιονιστικές αλυσίδες. Σε όσους δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τους τέσσερις τροχούς, οι αστυνομικοί υπάλληλοι, έμειναν στις συστάσεις, από αύριο όμως, έρχονται πρόστιμα.

“Άνδρες της Τροχαίας Αττικής Οδού πραγματοποιούν ελέγχους σε διάφορα σημεία, προκειμένου να διασφαλίσουν οι οδηγοί έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες”.

Αναμονή δύο ωρών για αλυσίδες

Σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου, βενζινάδικα, ακόμα και βουλκανιζατέρ από το πρωί επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Δεκάδες ήταν σήμερα Σάββατο οι πολίτες που έχουν στηθεί στην ουρά έως και δύο ώρες για να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Ισχυροί άνεμοι πνέουν από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές πτώσεις δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Η Πυροσβεστική από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί δέχθηκε 17 κλήσεις για κοπές δέντρων και 3 για απομακρύνσεις αντικειμένων. Δέντρα έπεσαν στο κέντρο της πόλης στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, στους δήμους Παύλου Μελά, Κορδελιού, Πυλαίας Χορτιάτη και Θέρμης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα