Ελλάδα

Με κωδικό 6 και καλοκαιρινό καιρό γιορτάζουμε το Πάσχα

Όσα ισχύουν σήμερα

Parallaxi
με-κωδικό-6-και-καλοκαιρινό-καιρό-γιορτ-578725
Parallaxi

Με τον κωδικό 6 η μετακίνηση για την Κυριακή του Πάσχα

Με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6 θα μπορεί να γίνει η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα που ισχύουν για σήμερα Κυριακή του Πάσχα

Σήμερα λοιπόν οι πολίτες καλούνται να περάσουν τη γιορτινή μέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Συγκεκριμένα μόνο για σήμερα Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, προκειμένου να ψήσουν και να απολαύσουν τον παραδοσιακό οβελία.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self-test) σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Οι ειδικοί έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, όμως παραμένει η απαγόρευση για μετάβαση από νομό σε νομό.

Σε ισχύ παραμένει και το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας και γι αυτό σήμερα η απαγόρευση μετακινήσεων θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ και θα «κλείνει» στις 5 το πρωί.

Ανοιγμα προς την κανονικότητα από τη Δευτέρα του Πάσχα Από τη Δευτέρα του Πάσχα, ωστόσο, το διάστημα που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίζεται. Συγκεκριμένα, από τις 3 Μαΐου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή που θα αντικρίσουν οι πολίτες τη Δευτέρα θα είναι η επαναλειτουργία της εστίασης, μετά από έξι δύσκολους μήνες. Βάσει της ΚΥΑ που έχει εκδοθεί ισχύουν τα εξής για την εστίαση:

Για την εστίαση, εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων), προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45 οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Καλοκαιρινός καιρός

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες θα γίνει σήμερα το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία σε πολλές περιχές της χώρας σύμφωνα με την πρόγνωση την ΕΜΥ. Συγκεκριμένα για σήμερα Κυριακής του Πάσχα η ΕΜΥ προβλέπει αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές, με την ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Αυξημένες θα παραμείνουν και σήμερα οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, φθάνοντας κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Αραιές νεφώσεις στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ πρόσκαιρα νότιοι. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 16 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ που αργά τη νύχτα θα στραφούν με την ίδια ένταση σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 14 και 28 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες κυρίως το πρωί.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παράκτια πιθανώς να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Αργά τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά νότιοι έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς πρόσκαιρα στα δυτικά ως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα