Με μαζικά τεστ προσπαθεί η Ευρώπη να καταπολεμήσει το δεύτερο κύμα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού εκτός συνόρων

Parallaxi
με-μαζικά-τεστ-προσπαθεί-η-ευρώπη-να-κα-671504
Parallaxi

Στα μαζικά τεστ κοροναϊού στρέφονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια ελέγχου του απειλητικού δεύτερου πανδημικού κύματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρούν να εξετάσουν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού μέσα στην ίδια ημέρα, ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την πανδημία που τις ανάγκασαν να επιβάλουν επώδυνα lockdown κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Από την Παρασκευή, η Βρετανία ζητά κάθε πολίτη του Λίβερπουλ να υποβληθεί σε τεστ κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη. Ο στρατός θα αναλάβει την οργάνωση και, αν τα τεστ αποδειχθούν χρήσιμα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Το παράδειγμα της Σλοβακίας

Το Σάββατο και την Κυριακή, η Σλοβακία προσπάθησε να εξετάσει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της ή κάθε πολίτη ηλικίας 10 έως 65 ετών. Τα κρούσματα στη χώρα, που συνορεύει με την Τσεχία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, αυξάνονται διαρκώς, ενώ εδώ και μια εβδομάδα έχει επιβληθεί εκ νέου lockdown.

«Είμαστε σε τόσο κακή κατάσταση που δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε», δήλωσε σχετικά ο Σλοβάκος υπουργός άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ, υπό την επίβλεψη του οποίου ο στρατός της χώρας ανέλαβε την οργάνωση των πανεθνικών τεστ.

Περίπου 3,6 εκατ. πολίτες εξετάστηκαν από τους περίπου 4 εκατ. αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, ενώ 38.000 τεστ επέστρεψαν θετικά. «Η οργάνωση του προγράμματος έμοιαζε σχεδόν αδύνατη, όμως φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο τα καταφέραμε», δήλωσε ο Ναντ.

Προσδοκίες των κυβερνήσεων και αμφιβολίες των ειδικών

Στο Βέλγιο, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους ειδικούς να δημιουργήσουν μοντέλα για το κατά πόσον ένα πρόγραμμα τεστ όπως αυτό της Σλοβακίας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας. Ο κοροναϊός εξαπλώνεται στο Βέλγιο με ταχύτητες που ξεπερνούν τις ικανότητες ιχνηλάτησης των συστημάτων επιτήρησης της χώρας, τονίζει στη Wall Street Journal ο Χέρμαν Γκούσενς, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άντβερπ και σύμβουλος της κυβέρνησης. Η ιδέα έχει συζητηθεί σε συσκέψεις του ΝΑΤΟ, αλλά και μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Η ιδέα της ταυτόχρονης εξέτασης όλης της κοινότητας έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στους επιδημιολόγους της Ευρώπης, ορισμένοι εκ των οποίων αμφισβητούν αν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή χρήση των τεστ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τακτικές εξετάσεις στο προσωπικό της πρώτης γραμμής (υγειονομικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και προσωπικό οίκων ευγηρίας).

Οι συστάσεις του ΠΟΥ ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να ιχνηλατούν τους πολίτες με βάση τα κρούσματα, και όχι να ζητούν από εκατοντάδες χιλιάδες – ή και εκατομμύρια – πολίτες να εξεταστούν ταυτόχρονα. Όμως αυτού του είδους η ιχνηλάτηση έχει αποτύχει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εν μέρει επειδή πλέον υπάρχουν τόσο πολλά ενεργά κρούσματα, ώστε οι εργαζόμενοι ιχνηλάτησης να μην προλαβαίνουν να τα «ακολουθήσουν» όλα.

«Τα ίδια τα τεστ δεν εμποδίζουν την εξάπλωση»

Η αύξηση των τεστ δεν απαντά και σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ευρώπης γύρω από την πανδημία: Οι πολίτες που εκτίθενται στον κοροναϊό, συνήθως παραβιάζουν τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης για δέκα ημέρες, όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες.

«Τα ίδια τα τεστ δεν εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού», προειδοποιεί η Έμμα Χόντκροφτ, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, μιλώντας στην WSJ. «Τα τεστ μας δίνουν ένα εργαλείο, βάσει του οποίου μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να πάρουν σωστές αποφάσεις».

Η Κίνα έχει καταφέρει να περιορίσει εξάρσεις εξετάζοντας ολόκληρες πόλεις. Τον περασμένο μήνα, εξέτασε σχεδόν 9 εκατ. κατοίκους στην παραλιακή πόλη Τσινγκτάο, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων. Η κυβέρνηση εξέτασε και ολόκληρη την πόλη Κασγκάρ (4,7 εκατ. κάτοικοι), μετά τον εντοπισμό μόλις ενός ασυμπτωματικού κρούσματος.

Στην Ευρώπη, τα εργαστήρια που διενεργούν αυτού του είδους τα τεστ δέχονται αφόρητες πιέσεις, με τα αποτελέσματα να καθυστερούν επί ολόκληρες ημέρες. Αντί για αυτά, οι κυβερνήσεις πλέον αγοράζουν τα φθηνότερα και πιο γρήγορα – αλλά λιγότερο ακριβή – τεστ αντιγόνων, τα οποία δεν χρειάζεται να αναλυθούν από εργαστήρια, ενώ δίνουν αποτελέσματα εντός 10 έως 30 λεπτών. Τα τεστ αντιγόνων δεν καταφέρουν να διαγνώσουν το 2%-16% των κρουσμάτων.

Η χώρα ξεκίνησε να εξετάζει όλους τους ενήλικες κατοίκους τεσσάρων από τις πλέον πληγείσες περιοχές, στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Τα άτομα μεταξύ 10 και 65 ετών που δεν έκαναν το τεστ – ή που βγήκαν θετικοί σε αυτό – αντιμετώπιζαν κίνδυνο προστίμου €1.600 σε περίπτωση που, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, αδυνατούσαν να επιδείξουν ένα μπλε πιστοποιητικό που αποδείκνυε ότι δεν είναι φορείς του ιού.

Αστυνομικοί και στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε τυχαίους ελέγχους πόρτα-πόρτα για να εξακριβώσουν αν οι κάτοικοι που βγήκαν θετικοί τηρούσαν την καραντίνα. Οι περισσότεροι φάνηκαν να συμμορφώνονται, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, η χώρα προχώρησε σε τεστ σε ολόκληρη την επικράτειά της. Αυτή τη φορά, οι ελλείψεις προσωπικού είχαν σαν αποτέλεσμα ουρές με μέσο όρο αναμονής τριών ωρών στην Μπρατισλάβα, με τα μποτιλιαρίσματα να «παγώνουν» την κυκλοφορία στους δρόμους. Λιγότερο από το 1% των τεστ της πρωτεύουσας βγήκαν θετικά. Αρκετές δημοτικές αρχές αναφέρουν ότι θα ήταν αντίθετες σε μια δεύτερη προσπάθεια εξέτασης όλης της πόλης το επόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη WSJ.

Μείωση των νέων κρουσμάτων στο μισό

Τα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα προήλθαν από τις τέσσερις βόρειες περιοχές που είχαν ήδη υποβληθεί σε μαζικά τεστ μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι Σλοβάκοι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι τα νέα θετικά κρούσματα μειώθηκαν στο μισό. Το γεγονός δημιούργησε ελπίδες ότι ο προηγούμενος γύρος μαζικών τεστ μπορεί να ενθάρρυνε περισσότερους φορείς να τηρήσουν τα μέτρα της καραντίνας.

Αντί να εξετάσουν και πάλι ολόκληρη τη χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπως είχε σχεδιάσει αρχικά η κυβέρνηση, την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι θα εξεταστεί ξανά μόνο ο μισός πληθυσμός που κατοικεί στις «κόκκινες» περιοχές.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση επέτρεψε σε μέρος της οικονομικής ζωής να λειτουργήσει και πάλι, με τους κατοίκους να έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν κομμωτήρια και εστιατόρια με εξωτερικούς χώρους – με τον όρο ότι θα φέρουν το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ήταν αρνητικοί στο τεστ. Οι επιχειρήσεις διατάχθηκαν να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τα πιστοποιητικά τους στην αρχή του ωραρίου τους.

Δυνατότητες και όρια

Οι σλοβακικές αρχές αντιλαμβάνονται τα πανεθνικά τεστ ως έναν τρόπο απομόνωσης των ατόμων που δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη συμπτώματα. Το σύστημα ιχνηλάτησης της χώρας, που δέχεται σοβαρές πιέσεις, θα δυσκολευόταν πολύ να εντοπίσει τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που διαγνώστηκαν σε δύο ημέρες μέσω των τεστ. Οι αρχές αναφέρουν ότι ελπίδα τους είναι πως, μέσα από την απομόνωση όλων αυτών των ανθρώπων, τα ημερήσια κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται και η χώρα θα καταφέρει εντέλει να ξεφύγει από τις εξάρσεις χωρίς να επαναλαμβάνει διαρκώς τα τεστ σε όλους τους πολίτες.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι που αμφισβητούν την αξία των πανεθνικών τεστ πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να αποδειχθούν χρήσιμα αν αξιοποιηθούν σε πόλεις ή μικρές περιοχές που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα. Στο Βο Εουγκάνεο, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Βενετίας, ερευνητές εξέτασαν το 95% των 3.300 κατοίκων, λίγες ημέρες αφού εντοπίστηκαν οι πρώτες λοιμώξεις τον Φεβρουάριο. Διαπίστωσαν ότι το 3% είχε μολυνθεί και τους απομόνωσαν. Δύο εβδομάδες μετά, ο ρυθμός μετάδοσης είχε μειωθεί περίπου στο 0,2%.

«Είναι σίγουρο ότι λειτουργεί σε μικρότερα πλαίσια», εξηγεί στη WSJ ο Ντίπτι Γκουρντασάνι, κλινικός επιδημιολόγος και λέκτορας στο Queen Mary University του Λονδίνου. «Είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στην προκειμένη περίπτωση. Είναι καλύτερο από το τίποτα; Νομίζω ότι ίσως είναι».

Κάθε 30 δευτερόλεπτα μολύνεται ένας Παριζιάνος

Ένας Παριζιάνος μολύνεται με Covid-19 κάθε 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας Παριζιάνος εισάγεται σε νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της νόσου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο Βεράν έκανε τα σχόλια αυτά στον ραδιοσταθμό RTL Radio απαντώντας σε αιτήματα της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό να ανοίξουν μικρά βιβλιοπωλεία και άλλα μικρότερα καταστήματα σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν η εμπορική και η κοινωνική δραστηριότητα παρά το νέο lockdown στη Γαλλία.

Ο Βεράν δήλωσε πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνη δεδομένου του υψηλού ρυθμού των μολύνσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η δήμαρχος «δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κάθε 15 λεπτά στα νοσοκομεία του Παρισιού υπάρχει ένας ασθενής που εισάγεται με Covid. Δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας Παριζιάνος μολύνεται», δήλωσε ο Βεράν.

«Θέλουμε να σώσουμε τους Παριζιάνους και τον γαλλικό λαό και θα το πράξουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια», πρόσθεσε.

Η Γαλλία κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ 52.518 νέων κρουσμάτων Covid-19 ενώ ο απολογισμός των θανάτων από Covid-19 αυξήθηκε κατά 416 στους 37.435.

Το Παρίσι ετοιμάζεται να μπει σε νυχτερινή καραντίνα

Η Γαλλία ετοιμάζεται να επιβάλλει και πάλι νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και πιθανόν και στις γύρω περιοχές.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση εμφανίζεται απογοητευμένοι που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγνοούν τους κανόνες τους lockdown την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν άλμα τόσο στο Παρίσι όσο και στην υπόλοιπη Γαλλία.

Η Γαλλία κατάφερε να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊου την άνοιξη επιβάλλοντας ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη. Ωστόσο, 10 μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας και με τον χειμώνα να πλησιάζει, πολλοί είναι αυτοί που εμφανίζονται απρόθυμοι να περάσουν άλλη μια περίοδο περιορισμού.

«Είναι ανυπόφορο για αυτούς που σέβονται τους κανόνες να βλέπουν άλλους Γάλλους να τους παραβιάζουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. «Χρειαζόμαστε να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Τα νέα lockdowns και οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, παρόλο που χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και τα νοσοκομεία λυγίζουν υπό το βάρος της επιδημίας.

«Η αστυνομία έχει εντοπίσει μυστικά πάρτι, ρέιβ πάρτι, ιδιωτικά δείπνα, αν και ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Η Γαλλία επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δύο τρίτα των 67 εκατ. κατοίκων της, το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου, αλλά το μέτρο ήρθη όταν ο Μακρόν έδωσε εντολή για δεύτερο lockdown από τις 30 Οκτωβρίου. Με βάση την απόφαση αυτή έκλεισαν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως μπαρ και εστιατόρια και απαγορεύθηκαν οι ιδιωτικές συναθροίσεις. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 52.518 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ένας Παριζιάνος μολύνεται με Covid-19 κάθε 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας πολίτης στο Παρίσι εισάγεται σε νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της νόσου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η κόλαση των ασθενών με Covid-19 στη Βόρεια Κορέα – Σε στρατόπεδα καραντίνας, πεθαίνουν από ασιτία

Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται από την Βόρεια Κορέα και σχετίζονται με τον κοροναϊό.

Ειδικότερα, η αντιμετώπιση των νοσούντων από κοροναϊό στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με μαρτυρίες όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά και φρικτή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όσοι Βορειοκορεάτες είναι θετικοί στον κοροναϊό κρατούνται σε στρατόπεδα καραντίνας όπου οι αρχές της χώρας τους αφήνουν λιμοκτονούν.

Όπως δήλωσε στην The South China Morning Post ο ακτιβιστής Τιμ Πίτερς υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για ανθρώπους που υποχρέωνονται να κλειστούν στα σπίτια τους χωρίς φαγητό αλλά και για μαρτυρίες αρκετών δεκάδων αποτεφρομένων θυμάτων του κοροναϊό.

«Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι μαρτυρίες ότι η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ αφήνει με ελάχιστο ή χωρίς καθόλου φαγητό και φάρμακα τους θετικούς στον κοροναϊό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερς.

Η μόνη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους στα κέντρα καραντίνας είναι συγγενείς τους να καταφέρουν να τα πλησιάσουν τα στρατόπεδα αυτά για να τους δώσουν είτε τρόφιμα είτε φάρμακα ή ακόμα και βότανα.

Σύμφωνα με τον Πίτερς η κατάσταση με τον κοροναϊό στη χώρα είναι «εξαιρετικά σοβαρή».

Από την πλευρά του ο πάστορας Ντέιβιντ Λι ο οποίος έχει επαφές με αυτομολήσαντες από τη Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι ο κοροναϊό αποκαλείται «ασθένεια-φάντασμα» καθώς δεν έχουν προμηθευτεί κανένα τεστ.

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών σε μία ημέρα στην Ουγγαρία

H Ουγγαρία κατέγραψε 3.989 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ουσιαστικά τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία μέρα. Επίσης ανακοίνωσε και 84 θανάτους, αριθμό ρεκόρ για μία ημέρα από τον COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ασθένεια αυτή ανήλθε σε 1.973 σε όλη τη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού και αυτών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 4.767 από 4.417 που ήταν χθες Δευτέρα.

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 18.648 νέα κρούσματα και 355 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 18.648 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών Covid-19 στη χώρα σε 1.673.686.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες 355 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 28.828.

Ρεκόρ στο Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα αριθμό-ρεκόρ 8.932 νέων κρουσμάτων COVID-19, ανεβάζοντας σε 637.712 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χειρότερο πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 422 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 36.160.

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τους θετικούς στον κορονοϊό «ακούγοντας» τον βήχα τους

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο MIT (στις ΗΠΑ) ανέπτυξαν έναν αλγόριθμό τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στον οποίο είναι δυνατό να πραγματοποιείται διάγνωση της νόσου Covid-19 σε ασθενείς, με βάση τον ήχο του βήχα τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες -οι οποίοι δημοσίευσαν την εργασία για την καινοτομία που δημιούργησαν στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology– οι διαφορές στον ήχο του βήχα ενός (κατά τα άλλα ασυμπτωματικού) ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. Η «έξυπνη» τεχνολογία ωστόσο μπορεί να τις ξεχωρίσει.

«Οι ήχοι που παράγει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι διαφορετικοί, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα», αναφέρει ο Brian Subirana –επιστήμονας του ΜΙΤ και ένας από τους βασικούς ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη- σε άρθρο της ιστοσελίδας του BBC. Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του αλγορίθμου τεχνίτης νοημοσύνης θα χρειαστούν έγκριση από την αρμόδια αρχή, προκειμένου να ενσωματώσουν την τεχνολογία τους σε κάποια εφαρμογή (application). Μετά από δοκιμές πάντως διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω σύστημα εντόπισε με επιτυχία, σε ποσοστό 98,5%, τις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ήδη υποβληθεί σε τεστ και είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ακόμη εντόπισε επιτυχώς, σε ποσοστό 100%, ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει άλλα σύμπτωμα (πέραν του βήχα).

«Οι περιπτώσεις χρήσης του συγκεκριμένου συστήματος στην πράξη θα μπορούσαν να αφορούν την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των φοιτητών, των εργαζόμενων και του κοινού, καθώς λειτουργούν και πάλι τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα (η συγκεκριμένη τεχνολογία) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή ομαδικών τεστ, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση (ξεσπάσματος της νόσου) σε ομάδες ανθρώπων», επισημαίνεται στην αναφορά της μελέτης.

Οι ερευνητές του MIT συνέλεξαν περίπου 70.000 ηχητικά αρχεία με δείγματα βήχα, προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ώστε αυτό να μπορεί να διακρίνει τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Από το σύνολο των ηχητικών δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν, τα 2500 προέρχονται από περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Παρόμοιες τεχνολογικές εφαρμογές είναι υπό ανάπτυξη, στο πλαίσιο ερευνών που υλοποιούνται και από άλλους φορείς όπως τα πανεπιστήμια Cambridge University, Carnegie Mellon University και η βρετανική εταιρία Novoic.

Έγκυες και κορονοϊός: Κίνδυνοι για πρόωρο τοκετό και σοβαρά συμπτώματα

Οι έγκυες που έχουν μολυνθεί με Covid-19, έχουν περίπου 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό των πρόωρων τοκετών είναι 10,2% του συνόλου στο γενικό πληθυσμό, στις γυναίκες με κορωνοϊό SARS-CoV-2 φθάνει το 13%. Τα στοιχεία των CDC βασίζονται σε δεδομένα για 3.912 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 σε 15 αμερικανικές πολιτείες.

Από τα μωρά που ελέγχθηκαν, μόνο το 2,6% εμφάνιζαν τον κορωνοϊό. Τα περισσότερα είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν μολυνθεί κατά την τελευταία εβδομάδα της κύησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι είναι μικρή η πιθανότητα η έγκυος να περάσει τον κορωνοϊό στο μωρό της. Από την άλλη, οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19. Μια δεύτερη μεγάλη έρευνα του CDC σε 409.462 συμπτωματικές γυναίκες 15 έως 44 ετών, εκ των οποίων οι 23.434 ήσαν έγκυες, βρήκε ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωση, σε σχέση με τις μη έγκυες.

Οι έγκυες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές και να πεθάνουν (αύξηση κινδύνου κατά 70%), γι’ αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες πρόσθεσαν την εγκυμοσύνη στον κατάλογο των καταστάσεων και παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19. Όμως, από την άλλη, το CDC καθησυχάζει ότι «ο απόλυτος κίνδυνος για σοβαρή έκβαση της νόσου στις γυναίκες είναι χαμηλός». Η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων με κορωνοϊό δεν έχουν αρρωστήσει σοβαρά. Πάντως οι επιστήμονες του CDC κάλεσαν τις εγκύους να προσέχουν για μη μολυνθούν με κορωνοϊό, φορώντας οι ίδιες μάσκα και αποφεύγοντας όσους δεν φορούν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / tanea.gr / ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα