Top

Με νέα μέτρα ο πλανήτης προσπαθεί να βάλει φρένο στο τρένο της πανδημίας

Οι τελευταίες εξελίξεις με την κατάσταση της πανδημίας εκτός συνόρων

Parallaxi
με-νέα-μέτρα-ο-πλανήτης-προσπαθεί-να-βά-669015
Parallaxi

Η Ρουμανία θα επιβάλει πανεθνική νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα κλείσει όλα τα σχολεία για 30 ημέρες από τη Δευτέρα αφού είδε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η Ρουμανία έχει από τις λιγότερο ανεπτυγμένες υποδομές υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών, επιβεβαιώθηκε αριθμός ρεκόρ 9.714 κρουσμάτων, ενώ περίπου 1.000 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διπλάσιοι σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πάνω από 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, σε μια χώρα 20 εκατ. κατοίκων.

“Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστικοί. Χρειάζονται ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας”, δήλωσε αργά χθες ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις σε υπουργούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία η βιομηχανία.

Από τη Δευτέρα, όλα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 21.00 και οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους από τις 23.00 έως τις 05.00, σύμφωνα με εντολή της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων.

Παράλληλα, διευρύνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη Ρουμανία, η οποία ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν όλες οι στεγασμένες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Η Ρουμανία είχε επιβάλει αυστηρό lockdown τον Μάρτιο. Από τον Μάιο κατέστη υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας και σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και τους εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

Πολωνία: Αύξηση – ρεκόρ στους θανάτους

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 445 θανάτους από COVID-19 –νέο αριθμό ρεκόρ– όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας καθώς το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η χώρα κατέγραψε επίσης 27.086 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό που πλησιάζει το χθεσινό ρεκόρ των 27.143.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν 19.479 νοσοκομειακές κλίνες και χρησιμοποιούσαν 1.703 αναπνευστήρες από τις 29.407 και 2.238 αντίστοιχα που είναι διαθέσιμοι.

Ουγγαρία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Η Ουγγαρία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 4.709 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει το κλείσιμο των σχολείων όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά κάποιες ιατρικές επεμβάσεις θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν καθώς οι κλίνες των νοσοκομείων γεμίζουν με ασθενείς με COVID-19.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 103 το προηγούμενο 24ωρο, πρόσθεσε η ουγγρική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι θάνατοι από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπερνούν τους 100 σε μια μέρα. Με αυτούς ανήλθε σε 2.250 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 ανήλθαν το 24ωρο που πέρασε σε 5.489, διευκρίνισε επίσης η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Έρευνα: Τα 7 βασικά συμπτώματα του κορονοϊού

Στηριζόμενος στις τρέχουσες προβλέψεις, ο Ορμπάν σημείωσε ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί 2.240 κλίνες με αναπνευστήρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς ως τις 21 Νοεμβρίου και 4.480 ως τις 10 Δεκεμβρίου.

“Αυτό αγγίζει περίπου τα όρια των δυνατοτήτων που έχουμε (…) καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι 30.000 με 32.000 ασθενείς με COVID-19 θα νοσηλεύονται”, δήλωσε ο Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

“Αυτό θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε, αλλά λάβαμε αποφάσεις σήμερα (…) ότι αν οι νοσούντες ξεπεράσουν το όριο αυτό, θα πρέπει να έχουν οριστεί μέρη (…) πέραν των νοσοκομείων αν χρειαστεί, στα οποία οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία”, πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν διευκρίνισε ότι “εντός ημερών ή ωρών” θα ληφθεί απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό ορισμένων επεμβάσεων ώστε να απελευθερωθούν νοσοκομειακές κλίνες.

Η Ουγγαρία έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με στόχο να αναχαιτίσει τη γρήγορη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Προσπαθώντας να περιορίσει την πρόκληση περαιτέρω ζημίας στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας, η εθνικιστική κυβέρνηση του Ορμπάν απέχει μέχρι στιγμής από την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας.

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όπως και όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια, και οι αγώνες ποδοσφαίρου θα συνεχίσουν να γίνονται με χιλιάδες θεατές σε εθνικό επίπεδο.

Ρωσία: Νέο ρεκόρ – Νωρίς να αξιολογηθεί η κατάσταση λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό-ρεκόρ 20.582 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 1.733.440. Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 378 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας την επίσημο απολογισμό νεκρών σε 29.887.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί πόσο αποτελεσματικοί είναι οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό χωρίς lockdown, την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωσε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο ημερήσιο ρεκόρ των 20.582 είναι ανησυχητική και ότι αρχές θα λάβουν μέτρα ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

«Η τάση είναι ανησυχητική, η πανδημία εξελίσσεται» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Παρακολουθούμε προσεκτικά και αναλύουμε την κατάσταση, και τα μέτρα θα ληφθούν συλλογικά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής» πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές αρχές είπαν ότι δεν χρειάζονται αυστηροί περιορισμοί για να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, σημειώνοντας ότι τα προληπτικά μέτρα σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλεια είναι το κλειδί.

Το Κρεμλίνο έχει πει ότι επαρκούν τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές διότι η Ρωσία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον ιό σε σχέση με αρχικότερο στάδιο της πανδημίας, όταν επέβαλε πανεθνικά lockdowns.

Με 1.733.440 κρούσματα, η χώρα των περίπου 145 εκατ. κατοίκων έχει τον τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό περιστατικών μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης 378 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 29.887.

Αναξιόπιστος ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Τουρκία

Αναξιόπιστο θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία και ακυρώνει από την επόμενη εβδομάδα την εξαίρεση που είχε αποφασίσει για τέσσερις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 9 Νοεμβρίου ισχύει και πάλι η ταξιδιωτική προειδοποίηση για το σύνολο της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων πλέον και Αϊδινίου, Σμύρνης, Μούγλων και Αττάλειας. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Facebook, αιτία για την αναστολή της εξαίρεσης, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει και πάλι να αναφέρει μόνο τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία συνοδεύονται από συμπτώματα της νόσου Covid-19, και όχι τα ασυμπτωματικά.

“Έτσι”, τονίζεται στην ανάρτηση, “απουσιάζει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για την αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης” της πανδημίας, η οποία αποτέλεσε και το υπόβαθρο της εξαίρεσης από την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ακόμη πάντως και η αρχική εξαίρεση δεν είχε επηρεάσει την ταξινόμηση συνολικά της Τουρκίας ως “περιοχής κινδύνου”, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γαλλία: Υπό έλεγχο ο αριθμός λέει ο υπουργός Υγείας

«Υπό έλεγχο» παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που καταγράφονται μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

«Σήμερα, Παρασκευή, βρισκόμαστε στα 3.528 θετικά τεστ μεταξύ των μαθητών και στα 1.165 μεταξύ των μελών του (εκπαιδευτικού) προσωπικού», διευκρίνισε ο Μπλανκέ σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RTL.

Πρόκειται για έναν «ελεγχόμενο αριθμό», σημείωσε, σε σχέση με τα 12 εκατομμύρια μαθητές και το ένα εκατομμύριο μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του εθνικού συστήματος παιδείας.

Τα κρούσματα που καταγράφονται στους κόλπους του εκπαιδευτικού συστήματος της Γαλλίας παραμένουν «χαμηλότερα σε αναλογία με αυτά που καταγράφονται στον υπόλοιπο πληθυσμό», υπογράμμισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θέλει «να αποφύγει πάση θυσία» το κλείσιμο των λυκείων, όπου θα ενισχυθεί εφεξής το υγειονομικό πρωτόκολλο: τα λύκεια θα διοργανωθούν εφεξής ώστε να κάνουν επιπλέον μαθήματα εξ αποστάσεως υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον ένα 50% διδασκαλίας με φυσική παρουσία για κάθε μαθητή.

Ωστόσο ο Μπλανκέ απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη για τα γυμνάσια, η οργάνωση στα οποία θα παραμείνει για 100% διδασκαλία με φυσική παρουσία.

«Η κατάσταση στο γυμνάσιο διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν στο λύκειο», σημείωσε. Στα γυμνάσια είναι «πιο εύκολο» να παραμένουν οι μαθητές σε μία μόνο τάξη, καθώς δεν έχουν ειδικά μαθήματα.

Επίσης οι μαθητές στο γυμνάσιο είναι «μικρότεροι σε ηλικία» και δημιουργούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «λιγότερα προβλήματα μολύνσεων» και η πυκνότητα των μαθητών στα γυμνάσια είναι εν γένει μικρότερη από αυτήν στα λύκεια.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι συνεργάζεται «με τις υγειονομικές αρχές» ώστε να γίνονται «περισσότερα τεστ» στα μέλη του προσωπικού του εθνικού συστήματος παιδείας.

Πολωνία – κοροναϊός: Δεν έχουμε πού να παραδώσουμε τους ασθενείς!

Ιταλία – Κόντε: Ο κορονοϊός είναι «τραίνο» που τρέχει

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε σήμερα στα περιοριστικά μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

«Ο ιός αυτός είναι ένα τραίνο που τρέχει, πρέπει να μειώσουμε οπωσδήποτε την ταχύτητά του. Διαφορετικά πρόκειται να πέσει πάνω μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας σε φεστιβάλ που οργανώνει η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν στις γιορτές, αλλά, αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την αύξηση των μολύνσεων, θα μπορέσει να τονωθεί η αγοραστική ζήτηση την περίοδο των Χριστουγέννων και αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλους», πρόσθεσε. «Με τα μέτρα μας δεν χαστουκίζουμε κανέναν, δεν υπάρχει η βούληση να ζημιωθεί κανείς», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Βέλγιο: Απαιτείται προσπάθεια εβδομάδων

Ο αγώνας κατά της επιδημίας του κορονοϊού εξελίσσεται «προς την σωστή κατεύθυνση», αλλά οι προσπάθειες του πληθυσμού πρέπει να συνεχισθούν για πολλές ακόμη εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου, της χώρας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού στον κόσμο.

«Εδώ και λίγες ημέρες, διαπιστώνουμε, ευτυχώς, ότι οι αριθμοί κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για την διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού στο Βέλγιο Ιβ Βαν Λέτεμ.

«Επιτέλους βλέπουμε την κορύφωση του δεύτερου κύματος», είπε κάνοντας την εκτίμηση ότι αυτή η κορύφωση μπορεί να τοποθετείται στις 27 Οκτωβρίου, όταν καταγραφηκαν 22.171 νέα κρούσματα.

Στο Βέλγιο καταγράφεται πολύ ελαφρά μείωση των νέων κρουσμάτων, καθώς και εισαγωγών στα νοσοκομεία, και αυτό για πρώτη αφορά από τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά «με μικρότερο ρυθμό».

«Το ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα δεν σημαίνει ότι είναι καλά», προειδοποίησε ωστόσο ο βέλγος αξιωματούχος. «Παραμένουμε με την Τσεχία οι πρωταθλητές της Ευρώπης σε αριθμό νέων κρουσμάτων».

«Προφανώς δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες», είπε ζητώντας «την διατήρηση του σημερινού ρυθμού τήρησης των μέτρων για πολλές εβδομάδες πριν μπορέσουμε να βρεθούμε σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας».

Το Βέλγιο ενίσχυσε στο τέλος του Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα για έξι εβδομάδες. Σε αυτά περιλαμβάνεται το κλείσιμο των μη αναγκαίων καταστημάτων (όλων εκτός των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων και των βιβλιοπωλείων), ενώ για τις επιχειρήσεις ισχύει ο κανόνας της εξ αποστάσεως εργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά σήμερα 7.282 νοσηλευόμενους ασθενείς, ανάμεσά τους 1.428 σε μονάδες εντατικής φροντίδας.

Αίγυπτος: Ετοιμάζονται για νέα μέτρα

Αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αίγυπτο, παρότι προς το παρόν παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την κυβέρνηση να κρούει τον κίνδυνο για εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο, αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση με τα κρούσματα.

Χθες, η Αίγυπτος ανέφερε 201 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού, ενώ 11 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid 19.

Συνολικά, τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 108.530 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα στις 14 Φεβρουαρίου, με 6.329 άτομα να έχουν καταλήξει.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τα μέτρα με μερικό lockdown, εάν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι δήλωσε ότι η χώρα θα δείξει «μηδενική ανοχή» σε όσους δεν συμμορφώνονται με προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα για όσους παραμελούν να φοράνε μάσκα θα μπορούσαν να φτάσολυν μέχρι τις 4.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 216 ευρώ).

Βρετανία: Η ασπιρίνη θα δοκιμαστεί ως πιθανό φάρμακο για την αντιμετώπιση της COVID-19 

Η ασπιρίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί τώρα ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19 σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που γίνονται στη Βρετανία για την αξιολόγηση μιας σειράς από πιθανές θεραπείες για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων εξαιτίας μιας υπεραντίδρασης των αιμοπεταλίων, των κυτταρικών θραυσμάτων τα οποία βοηθούν στην διακοπή της αιμορραγίας. Η ασπιρίνη είναι ένας αντιπηκτικός παράγοντας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων, αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπο της δοκιμής RECOVERY.

“Υπάρχει μια σαφής λογική που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή (η ασπιρίνη) μπορεί να είναι οφέλιμη και είναι ασφαλής, φθηνή και ευρέως διαθέσιμη”, δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, συνεπικεφαλής των ερευνητών που μετέχουν στην δοκιμή.

Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς αναμένεται να λαμβάνουν 150 mg ασπιρίνης ημερησίως μαζί με την συνήθη αγωγή. Τα στοιχεία από αυτούς τους ασθενείς θα συγκριθούν με αυτά από τουλάχιστον 2.000 άλλους ασθενείς που λαμβάνουν μόνον την καθιερωμένη θεραπεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Άλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην δοκιμή RECOVERY περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ασθενήσει με COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα