Με νέα περιοριστικά μέτρα ο πλανήτης επιχειρεί να ανακόψει την πανδημία

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στον κόσμο.

Parallaxi
με-νέα-περιοριστικά-μέτρα-ο-πλανήτης-ε-652339
Parallaxi

corona

Με νέα περιοριστικά μέτρα προσπαθούν πολλές χώρες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Sun: Μίνι lockdown στη Σκωτία

Η Σκωτία θα επιβάλει ένα lockdown δύο εβδομάδων από την Παρασκευή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun», που επικαλείται πληροφορίες από γιατρούς. Πηγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας δήλωσαν στην βρετανική ταμπλόιντ ότι αναμένεται να δοθεί εντολή για παραμονή στο σπίτι στους κατοίκους όλης της Σκωτίας από τις 18:00 ώρα Γκρίνουιτς (21:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις ίδιες, η καραντίνα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων σε Πολωνία – Ελβετία

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα ημερήσιο αριθμό-ρεκόρ θανάτων από COVID-19, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στο Twitter. Πενήντα οκτώ ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός κατέληξαν, ενώ 2.236 νέα κρούσματα του ιού αναφέρθηκαν σήμερα, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Σαββάτου, που ήταν 2.367 κρούσματα. Με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους η Πολωνία έχει καταγράψει συνολικά 104.316 κρούσματα και 2.717 θανάτους, σημαντικά λιγότερους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, η Πολωνία θα επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το Σάββατο, που θα ισχύσουν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται αυστηρότεροι κανόνες ως προς τη χρήση μάσκας και η απαγόρευση της χρήσης ορισμένων χώρων που χρησιμοποιούνται για χορούς.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 700 μέσα σε μια ημέρα, όπως προκύπτει σήμερα από τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ελβετίας. Η χώρα καταγράφει πλέον συνολικά 56.632 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από 55.932 που ήταν χθες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών παραμένει στους 1.787.

Κλείνει τα γυμναστήρια η Ισλανδία

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του Covid -19 κηρύχθηκε η περιφέρεια του Παρισιού, με τις αρχές της πρωτεύουσας της Γαλλίας να ανακοινώνουν σειρά νέων περιοριστικών μέτρων. Μπαρ, πισίνες, γυμναστήρια, αίθουσες χορού και χώροι με ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εντελώς κλειστά από σήμερα Τρίτη. Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε και η Ισλανδία, όπου οι Αρχές ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα κέντρα ψυχαγωγίας.

«Η Ιταλία μαζί με τη Γερμανία αντιμετωπίζουν καλύτερα το δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μιλώντας στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης Κόντε για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού.

«Η Ιταλία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα το δεύτερο κύμα του ιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες» τόνισε ο Σπεράντσα.

Ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα θα παραταθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου και ότι σε όλους τους νομούς της Ιταλίας θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους. Πρόκειται να αυξηθούν επίσης οι έλεγχοι για την αποφυγή συνωστισμού. Παράλληλα, προς το παρόν δεν προβλέπεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, ενώ θα παραμείνουν κλειστά τα κλαμπ και οι ντίσκο.

Ο Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι η κατάσταση στα σχολεία δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «πριν από δύο μήνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονταν 30 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ σήμερα είναι 323». Απόψε, τέλος, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την οριστική έγκριση του σχετικού κυβερνητικού διατάγματος, το οποίο αναμένεται να ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από μεθαύριο, Πέμπτη.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ρωσία

Στο υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις 11 Μαΐου ανήλθαν τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη Ρωσία, καθώς οι Αρχές κατέγραψαν 11.615 νέες μολύνσεις σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων οι 4.082 στη Μόσχα. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 188 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 21.663. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία ανέρχεται πλέον σε 1.237.504.

Σφοδρές αντιδράσεις για Τραμπ

Προκαλεί για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε πολλά επικριτικά σχόλια από τους Αμερικανούς πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λόγω κορωνοϊού. Μετά τη βόλτα με το τζιπ έξω από το νοσοκομείο Walter Reed, στο οποίο νοσηλεύτηκε, για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του που βρίσκονταν εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε εκ νέου. Έβγαλε αυτή τη φορά τη μάσκα που φορούσε κατά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο και μιλώντας στην κάμερα προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να βγουν έξω! Αν και οι γιατροί έχουν επισημάνει ότι ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, εκείνος φαίνεται πως υποβαθμίζει την πανδημία, ακόμα και λίγο καιρό προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Debate με πλεξιγκλάς

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η αντίπαλός του Κάμαλα Χάρις θα έχουν μεταξύ τους ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους αύριο Τετάρτη, δήλωσε υπεύθυνη της προεκλογικής ομάδας των Δημοκρατικών, μια απόφαση που ελήφθη αφού έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μολύνθηκε από κορωνοϊό.

Εξάλλου στη διάρκεια της τηλεμαχίας τους Πενς και Χάρις θα βρίσκονται τέσσερα μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο, αντί για τα δύο μέτρα που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Η μοναδική τηλεμαχία μεταξύ του Πενς και της Χάρις θα πραγματοποιηθεί στο Σολτ Λέικ Σίτι, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι προσβλήθηκε από Covid-19.

Τόσο ο Πενς όσο και η Χάρις έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό SARS-CoV-2 σε τεστ που έκαναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εργάστηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το σπίτι του και όχι από τον Λευκό Οίκο, στον οποίο αρκετοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Την προηγούμενη Τρίτη, τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει ότι έχει προσβληθεί από Covid-19, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συμμετάσχει στην πρώτη του τηλεμαχία με τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες ήταν σε απόσταση, αλλά σε κλειστό χώρο. Επιπλέον συγγενείς του Τραμπ που βρίσκονταν στην αίθουσα στη διάρκεια των 90 λεπτών που διήρκεσε το ντιμπέιτ είχαν βγάλει τις μάσκες τους.

Ο Πενς δεν ήταν παρών στην τηλεμαχία στο Κλίβελαντ του Οχάιο, όμως βρισκόταν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο για τον διορισμό της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Πολλοί από τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία έχει ιδιαίτερη σημασία, μετά τη διάγνωση του Τραμπ αλλά και την ηλικία και των δύο υποψηφίων για την προεδρία, 74 ετών ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και 77 ο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση θανάτου του προέδρου των ΗΠΑ ή ανικανότητάς του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος.

ΠΟΥ σε κυβερνήσεις: Πανδημία και περιοριστικά μέτρα κούρασαν τους πολίτες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της. «Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.

«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε. Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος. Ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι.

Έρευνα: Οκτώ στους δέκα ασθενείς με Covid-19 έχουν κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα

Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με Covid-19, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Περίπου οκτώ στους δέκα ασθενείς θα εκδηλώσουν στην πορεία της νόσου έστω ένα τέτοιο σύμπτωμα, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύγχυση, μυϊκούς πόνους ή εγκεφαλοπάθεια (το σοβαρότερο). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ιγκόρ Κοράλνικ, διευθυντή της νευρολογικής κλινικής για περιστατικά Covid-19 στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Annals of Clinical and Translational Neurology», ανέλυσαν στοιχεία για 509 ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2, που είχαν εισαχθεί σε δέκα νοσοκομεία.

Διαπιστώθηκε ότι το 42% των ασθενών είχαν νευρολογικά συμπτώματα κατά την εμφάνιση της Covid-19, το 63% εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους, ενώ το 82% είχαν τέτοια συμπτώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της πορείας της νόσου. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα από εκείνα που έχουν βρει προηγούμενες έρευνες στην Ευρώπη και στην Κίνα. «Τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί πρέπει να έχουν επίγνωση για τη μεγάλη συχνότητα νευρολογικών εκδηλώσεων της Covid-19 και για τη σοβαρότητα τους. Η εγκεφαλοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένη νοητική λειτουργία, που εκτείνεται από ήπια σύγχυση έως κώμα, είναι η πιο σοβαρή νευρολογική εκδήλωση της Covid-19», ανέφερε ο δρ. Κόραλνικ.

Ποιο ήταν το συχνότερο σύμπτωμα

Το συχνότερο σύμπτωμα στους 509 ασθενείς ήσαν οι μυϊκοί πόνοι (45%) και οι πονοκέφαλοι (38%), ενώ σύγχυση και εγκεφαλοπάθεια εμφανίστηκε σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών (30%). Το 16% είχαν διαταραχή της γεύσης και το 11% της όσφρησης. Οι ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα έμειναν κατά μέσο όρο τριπλάσιο χρόνο στο νοσοκομείο, σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοιες διαταραχές. Επίσης το ποσοστό θανάτων στους ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια -άσχετα με το πόσο σοβαρά ήταν τα αναπνευστικά προβλήματα τους- ήταν πολύ μεγαλύτερο (22%), σχεδόν επταπλάσιο, σε σχέση με εκείνο των ασθενών χωρίς τέτοιο πρόβλημα (3%). Υπό μελέτη βρίσκεται η εκδήλωση και επίπτωση των νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 που βγήκαν από το νοσοκομείο, αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από παρόμοια συμπτώματα. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, μόνο ο ένας στους τρεις ασθενείς (32%) που είχε εκδηλώσει εγκεφαλοπάθεια, είναι σε θέση να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του (μαγείρεμα, πληρωμή λογαριασμών κ.α.), έναντι 89% όσων δεν είχαν εγκεφαλοπάθεια.

Το προφίλ των ασθενών με εγκεφαλοπάθεια

Στη μελέτη οι νεότεροι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων, εκτός από την περίπτωση της εγκεφαλοπάθειας. Οι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια είναι ηλικιωμένοι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα, όπως νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.α. Ο δρ. Κόραλνικ αρνήθηκε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», να βγάλει συμπεράσματα κατά πόσο η νέα μελέτη μπορεί να αφορά και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος μόλις πήρε εξιτήριο. Η εγκεφαλοπάθεια είναι ένας γενικός όρος, που -κατά τον Κόραλνικ- μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, αποπροσανατολισμό, λήθαργο, αδυναμία ανταπόκρισης στα ερεθίσματα σε βαθμό κώματος κ.α. Η εγκεφαλοπάθεια μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων ασθενειών, ιδίως σε ηλικιωμένους, και μπορεί να πυροδοτηθεί π.χ. από φλεγμονή. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός προσβάλλει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα και οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν τις νευρολογικές επιπτώσεις της Covid-19 σε φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού του ασθενούς, οι οποίες επηρεάζουν διάφορα όργανα του σώματος, καθώς και τον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες πιο συνεπείς από τους άνδρες στην τήρηση των μέτρων

Οι γυναίκες είναι περισσότερο συνεπείς από τους άνδρες στην τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες συχνότερα κρατούν τις αποστάσεις των δύο μέτρων, πλένουν τακτικά τα χέρια τους και φορούν μάσκες όπου επιβάλλεται.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Γιέηλ και Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την τουρκικής καταγωγής κοινωνική ψυχολόγο δρα Ιρμάκ Οκτέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Behavioral Science and Policy», τόνισαν ότι και πριν την πανδημία οι γυναίκες -συνήθως- επισκέπτονταν τους γιατρούς συχνότερα από ό,τι οι άνδρες και ακολουθούσαν πιο συστηματικά τις συστάσεις τους. Παραδοσιακά, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία των άλλων. «Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτές οι τάσεις μεταφράζονται σε μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους των γυναικών να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας», ανέφερε η δρ Οκτέν.

Οι ερευνητές βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε τρεις μελέτες που έκαναν. Στην πρώτη, σε 800 άτομα, οι γυναίκες βρέθηκαν να τηρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (τήρηση κανόνα δύο μέτρων, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή επαφών με συγγενείς και φίλους), καθώς και το πλύσιμο των χεριών.

Στη δεύτερη μελέτη, που αφορούσε την παρακολούθηση 300 ατόμων στον δρόμο σε διαφορετικά μέρη, ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (58%) από ό,τι ανδρών (42%) φορούσε μάσκες με κανονικό τρόπο, δηλαδή με κάλυψη μύτης και στόματος. Στην τρίτη μελέτη, που ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, βρέθηκε ότι οι περιοχές με μεγαλύτερη αναλογία γυναικών σε σχέση με τους άνδρες εμφάνιζαν καλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα (άγχος κ.ά.) σχετικά με την πανδημία και απέδωσαν εν μέρει σε αυτά την προσεκτική συμπεριφορά τους, σε συνδυασμό με το αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό τους και τους άλλους.

Διαβάστε επίσης…

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / Sun

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα