Ελλάδα

Με πακέτο παροχών στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης -Την Τετάρτη επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη

Με πακέτο εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις έρχεται στην φετινή 85η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Parallaxi
με-πακέτο-παροχών-στη-δεθ-ο-μητσοτάκης-775968
Parallaxi

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πακέτο μέτρων για μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές για την διετία 2022-2023, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Υπό το βάρος των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου και με φόντο τον κίνδυνο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, εκτιμάται, πως από το βήμα της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα της «επανεκκίνησης της χώρας», με υποσχέσεις για γενναίες μειώσεις στην φορολογία και άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Να σημειωθεί ότι μεθαύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης, εν όψει της επίσημης επίσκεψής του για τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ΥΜΑΘ, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για όλα τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και την πορεία των μεγάλων τεχνικών έργων και έργων υποδομής σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στελέχη του Μαξίμου και επιτελείο υπουργών και υφυπουργών από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών κ.ά.

Σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ, ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταρτίσει το βασικό κορμό της εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό, με το «καλάθι» των παροχών να στηρίζεται στις φοροελαφρύνσεις που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το επόμενο έτος. Από εκεί και πέρα, η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου θα περιλαμβάνει προτάσεις που θα «ζυγιστούν» ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που έχει εξευρεθεί και την πορεία της οικονομίας, προκειμένου να επιλεγούν ποιες θα τεθούν σε εφαρμογή  από το 2022 και ποιες από το 2023.

Η πρόταση για το 2022 εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει την παράταση ή ακόμα και μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη στην εστίαση, στους κινηματογράφους, τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, τη μερική ή ολική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, ενδεχομένως μια νέα μείωση εισφορών και αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου που θα εξευρεθεί, την επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Επίσης, θα περιλαμβάνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή έως και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν, στο πλαίσιο των κινήτρων που θα δοθούν για τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων. Για το 2023 το βασικό πλάνο προβλέπει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες, τη μείωση κατά 50% ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, αλλά και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Όλες οι μειώσεις φόρων

Η εισήγηση με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις φοροελαφρύνσεις της διετίας περιλαμβάνουν:

  1. Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.
  3. Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
  4. Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
  5. «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
  6. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
  7. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  8. Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  9. Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.
  10. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  11. Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  12. Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
  13. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Πηγές: capital.gr .imerisia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα