Top

Με περιοριστικά μέτρα και κλειστά σχολεία η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας

Το νέο εμβόλιο, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ απέναντι στην αισιοδοξία που δημιουργείται και η τεράστια οικονομική ζημία για τον τουρισμό της Γερμανίας εν μέσω κορονοϊού

Parallaxi
με-περιοριστικά-μέτρα-και-κλειστά-σχο-644119
Parallaxi

Τα σχολεία κλείνουν σταδιακά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ορμή του δεύτερου κύματος του κορονοϊού ματαιώνει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να κρατήσουν ανοιχτή τη σχολική εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, μελέτες δείχνουν πως οι μαθητές και τα παιδιά γενικότερα μολύνονται συχνότερα από τον κορονοϊό σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Λέβεν (Βέλγιο) που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, “τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό απ’ ό,τι αρχικά πιστευόταν” και, μολονότι τα σχολεία δεν φαίνεται να είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πρώτου κύματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μολύνσεων στο σχολείο.

Ειδικοί επισημαίνουν πως έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση κατά την οποία “η λειτουργία του σχολείου καθίσταται δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους παππούδες”.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αρχές επέβαλαν σειρά μέτρων, τα οποία ο Τύπος χαρακτήρισε lockdown light, για να ελέγξουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη Γερμανία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μπαρ κι εστιατόρια έκλεισαν, ωστόσο τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν σε λειτουργία –τουλάχιστον προς το παρόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Παρασκευή πως “δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη χαλάρωση των μέτρων”, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Ωστόσο οι εκκλήσεις για να κλείσουν τα σχολεία ή για να γίνονται περισσότερα μαθήματα ονλάιν έχουν πολλαπλασιασθεί. “Μπαίνουμε σε μια κατάσταση, στην οποία η λειτουργία του σχολείου καθίσταται δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους παππούδες”, δήλωσε ο επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Καρλ Λάουτερμπαχ. Έτσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συζητούν νέα, ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ιδίως να συστήσουν δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων εντός της ημέρας και το έγγραφο, το οποίο αποτελεί το προσχέδιο των μέτρων που ενδέχεται να ανακοινωθούν, αναφέρει πως στα σχολεία, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως. Μέχρι σήμερα αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πάνε σε πρωτοβάθμια σχολεία. Επίσης οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη: περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα. Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο, υπογράμμισε πάντως.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση) στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δεν μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν “χιλιάδες” παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί. Τα δευτεροβάθμια σχολεία είχαν ήδη περάσει στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και από αύριο ακολουθούν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Ερωτηθείς ως προς έρευνα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σε ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία έδειξε πως μόνον 40 στους 10.000 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ο καγκελάριος παρατήρησε ότι κάνοντας κανείς αναγωγή φτάνει σε χιλιάδες και άρα τα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μόλυνσης.

ΤΣΕΧΙΑ

Η χώρα εξετάζει τη χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο και στο πλαίσιό τους οι αρχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία, τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια. Ισχύουν επίσης περιορισμοί στις συναθροίσεις και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα μεθαύριο, Τετάρτη, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων (Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού) αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, αν και τα εστιατόρια, τα μη απαραίτητα καταστήματα, οι χώροι διασκέδασης και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά.

Η Τσεχία, όπως πολλές άλλες χώρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη σχετικά καλά, αλλά έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα κατά το δεύτερο κύμα. Τα κρούσματα έχουν τώρα μειωθεί, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό θανάτων στην Ευρώπη στους 26,7 ανά 100.000.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Ωστόσο, αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

ΣΕΡΒΙΑ

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο από σήμερα όλων των εμπορικών κέντρων και των μη απαραίτητων καταστημάτων. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα οποία είχαν κλείσει πριν από δύο εβδομάδες, θα συνεχίσουν τα διαδικτυακά μαθήματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

ΒΕΛΓΙΟ

Οι αρχές θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφθασε στην κορύφωσή του στη χώρα την περασμένη εβδομάδα και από σήμερα ξανανοίγουν τα σχολεία. Ωστόσο αποκλείουν προς το παρόν οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της νέας καραντίνας που αποφασίσθηκε στις 30 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται τώρα εξ ολοκλήρου από απόσταση εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η χώρα επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσει τη μετάδοση της πανδημίας, ενώ ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί καραντίνα σε εθνικο επίπεδο. Στην Πολωνία όλα τα σχολεία λειτουργούν ήδη πλέον με τηλεδιδασκαλία, έχουν κλείσει τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα και έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

ΙΤΑΛΙΑ

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται από χθες, Κυριακή, σε μερικό lockdown αφού οι περιφέρειες της Νάπολης (Καμπανία) και της Τοσκάνης χαρακτηρίσθηκαν “κόκκινες ζώνες”.

Στην περιφέρεια Μπαζιλικάτα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Η Moderna ανακοίνωσε εμβόλιο με αποτελεσματικότητα στο 94,5%

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

Τα αποτελέσματα της Moderna είναι παρόμοια με εκείνα της εταιρείας Pfizer και μεγαλώνουν τις ελπίδες πως τα εμβόλια θα είναι σύντομα έτοιμα και θα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

“Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη… είναι μια υπέροχη μέρα”, δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Οι φάσεις της δοκιμής

Στη δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η Φάση 3 της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα εμβολίου που φτάνει το 94,5% (p

Στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση συμμετείχαν 95 εθελοντές που είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει από COVID-19

Η Moderna σκοπεύει να αιτηθεί για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Use Authorization – EUA) στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες και αναμένει ότι η Άδεια θα βασιστεί στην τελική ανάλυση 151 επιβεβαιωμένων νοσούντων με COVID-19 και ενδιάμεση επαναξιολόγηση άνω των δυο μηνών.

“Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση”, δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Τι δεν γνωρίζουμε

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο διάστημα, προτού έχουμε μία σίγουρη απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν υποδείξεις που δείχνουν ότι πιθανόν το εμβόλιο να προσφέρει προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από την Covid, αλλά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία.

Ο επικεφαλής της δοκιμής είπε στο BBC ότι τα δεδομένα τους μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο “δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του” με την ηλικία.

Επίσης, αυτό που δεν έχει απαντηθεί επακριβώς, είναι το αν το εμβόλιο απλώς σταματά τους ανθρώπους από το να γίνουν σοβαρά άρρωστοι ή αν τους σταματά και τη διάδοση του ιού από τον έναν στον άλλον.

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Αίσθηση κούρασης και πονοκέφαλος ήταν μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό σε μερικούς ασθενείς.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε από ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση”, δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Παραγωγή και διανομή

Η Moderna λέει ότι θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες από τις αρχές των ΗΠΑ και αναμένει να διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος (2021) και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Moderna vs Pfizer: Ποια η διαφορά ανάμεσα στα δυο εμβόλια για τον κορονοϊό

Επικεφαλής ΠΟΥ: Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν αρκεί από μόνο του

Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

“Ένα εμβόλιο θα συμπληρώσει τα άλλα εργαλεία που διαθέτουμε, δεν θα τα αντικαταστήσει”, υπογράμμισε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνόδου του εκτελεστικού συμβουλίου της υπηρεσίας που διευθύνει. Αυτήν την φορά ήταν παρών στην αίθουσα, αφού ολοκλήρωσε την περίοδο καραντίνας στην οποία είχε τεθεί στις 2 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε ανακοινώσει με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν άνθρωπο που είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό και ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, όπως και πολλοί από τους βοηθούς του, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου για να μετριάσουν την αισιοδοξία που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου τους στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών δείχνει 90% αποτελεσματικότητα.

“Στην αρχή, οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες και κατά συνέπεια θα έχουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να αντισταθούν”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

“Ωστόσο αυτό αφήνει ακόμη μεγάλο πεδίο δράσης στον ιό”, προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση να μην τερματιστούν πρόωρα τα μέτρα που επιτρέπουν τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19, όπως είναι τα διαγνωστικά τεστ, η καραντίνα, η ιχνηλάτηση κλπ.

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 επανήλθε δριμύτερη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μια έκρηξη νέων κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Βρετανία: Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται η διάθεση του εμβολίου της Pfizer αν κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό

Η Βρετανία αναμένει να αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Pfizer ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, αν αυτό κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

“Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την εταιρεία”, δήλωσε στο BBC TV. “Θα είμαστε έτοιμοι να το διαθέσουμε μόλις έρθει, θα είμαστε έτοιμοι από τις αρχές του Δεκεμβρίου (…), ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσα εμβόλια θα χρειαστεί η Βρετανία, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά είναι στην πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο ο Χάνκοκ σημείωσε ότι μολονότι έχει σημειωθεί η ταχύτερη δυνατή πρόοδος με τα εμβόλια κατά της COVID-19, η πλειονότητα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει εμβολιαστεί ως το ερχόμενο έτος.

“Ακόμη κι αν αυτό έρθει το ταχύτερο δυνατόν, η ευρεία πλειονότητα των ανθρώπων θα εμβολιαστεί, όπως αναμένουμε, το νέο έτος”, σημείωσε.

Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να μπορέσει να χορηγήσει το εμβόλιο αμέσως μόλις αυτό είναι διαθέσιμο, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει οι διαφορετικές κυβερνήσεις ανά την Βρετανία να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανόνων ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βρεθούν τα Χριστούγεννα. “Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για να κάνουμε τα Χριστούγεννα όσο πιο φυσιολογικά γίνεται”, δήλωσε.

Η περίπτωση 45χρονου που πέθανε αφού νόσησε τέσσερις φορές από κορωνοϊό

Αναφερόμενος παράλληλα στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Χάνκοκ σημείωσε μιλώντας στο Sky News ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι καλά μετά την επαφή που είχε με κάποιον που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και ότι θα ηγείται των κινήσεων της κυβέρνησής του μέσω Zoom.

“Είναι καλά, είναι γεμάτος ζωή”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας για τον Τζόνσον. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καθοδηγεί τα πράγματα αυτήν την εβδομάδα μέσω Zoom”, σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι βάσει του συστήματος διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας του συστήθηκε να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές θα ανοίξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο νέα εργαστήρια στις αρχές του 2021, τα οποία θα υπερδιπλασιάσουν την ικανότητα της χώρας για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.

Τα δύο νέα “μεγα-εργαστήρια”, ένα στο Λέμινγκτον Σπα, κοντά στο Μπέρμινγχαμ στην κεντρική Αγγλία, και το άλλο στην Σκωτία, θα αυξήσουν όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία κατά 600.000 τις ημερήσιες δυνατότητες πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.

“Δεν εισήλθαμε σε αυτήν την κρίση έχοντας μια σημαντική διαγνωστική βιομηχανία, αλλά οικοδομήσαμε μία, και αυτά τα δύο μεγα-εργαστήρια είναι άλλο ένα βήμα προς τα μπροστά”, δήλωσε επίσης σήμερα σχετικά με αυτό ο Χάνκοκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος για ένα “πρώτο παγκοσμίως” εθνικό σύστημα διαγνωστικών εξετάσεων και ιχνηλάτησης, αλλά το επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο αντίκτυπός του στην μετάδοση του ιού είναι oριακός.

Εκτός από τις εξετάσεις για την COVID-19 τα δύο νέα εργαστήρια έχουν στόχο να προωθήσουν τις διαγνωστικές ικανότητες της χώρας και για σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων.

Η Βρετανία αύξησε την ημερήσια δυνατότητά της για την υποβολή σε εξετάσεις σε 500.000 ως τα τέλη του Οκτωβρίου, από 100.000 που ήταν στα τέλη του Απριλίου.

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη. Αυτός ξεπέρασε τους 50.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ρωσία: Μετέτρεψαν παγοδρόμιο σε νοσοκομείο COVID

Η Ρωσία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών κορονοϊού, 22.778, το προηγούμενο 24ωρο, ενώ οι αρχές στη Μόσχα κατασκεύασαν ένα προσωρινό νοσοκομείο μέσα σε ένα παγοδρόμιο προκειμένου να διαχειριστούν τη συρροή ασθενών με COVID-19.

Η χώρα των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε να ανοίγει προσωρινές κλινικές και να αναπροσανατολίζει νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Στη Μόσχα, το Παγοδρόμιο Krylatskoe, γνωστό για τη φιλοξενία διεθνών διαγωνισμών παγοδρομιών ταχύτητας, βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή αφού μετατράπηκε σε προσωρινό νοσοκομείο για ασθενείς με COVID-19. Άνοιξε τον περασμένο μήνα.

Αν και με καλύτερους πόρους στη διάθεσή τους σε σχέση με άλλες περιοχές, οι αρχές της Μόσχας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ανέφεραν σήμερα 6.360 νέες μολύνσεις στη ρωσική πρωτεύουσα.

Περισσότερες από 1.300 νοσοκομειακές κλίνες εξοπλισμένες με παροχές οξυγόνου καλύπτουν τα 400 μέτρα στίβου του παγοδρομίου, με περισσότερους από 100 γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν αναπτυχθεί.

«Μόνο το σχέδιό του το διαφοροποιεί από ένα συνηθισμένο νοσοκομείο», δήλωσε ο αρχίατρος Αντρέι Σκόντα στο πρακτορείο Reuters, φορώντας ιατρική μάσκα και στολή εργαστηρίου.

Η εγκατάσταση, είπε, έχει εφοδιαστεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να παράσχει θεραπεία και να διαγιγνώσκει την ασθένεια στους νοσούντες, περιλαμβανομένου και ενός μαγνητικού τομογράφου. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 600 άνθρωποι, με 60 έως 80 νέους ασθενείς να εισάγονται ή να παίρνουν εξιτήριο κάθε μέρα.

«Προετοιμαστήκαμε πολύ καλά, κάτι που δεν συνέβαινε την άνοιξη (στην έναρξη της πανδημίας)», είπε ο Σκόντα. «Από τότε έχουμε ετοιμάσει κλινικά πρωτόκολλα, έχουμε αποκτήσει εμπειρία στη μάχη κατά του κορονοϊού…».

Παρά την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων, οι ρωσικές αρχές απέφυγαν μέχρι τώρα να επιβάλουν περιορισμούς τύπου λοκντάουν σε όλη τη χώρα όπως είχαν κάνει νωρίτερα φέτος, τονίζοντας αντ΄αυτού τη σημασία της υγιεινής, της κοινωνικής απόστασης και της επιβολής στοχευμένων μέτρων σε ορισμένες περιοχές. Οι αρχές στην περιοχή Μπουριάτια της Σιβηρίας, στα σύνορα με τη Μογγολία, έκλεισαν σήμερα τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα μπαρ και τις δημόσιες εγκαταστάσεις για δύο εβδομάδες στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιό.

Η περιοχή, που κατέγραψε 271 νέα περιστατικά μόλυνσης τις τελευταίες 24 ώρες, είναι η πρώτη στη Ρωσία που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ως απόκριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Ο αριθμός των ασθενών δεν μειώνεται», δήλωσε ο Αλεξέι Τσιντένοφ, ο περιφερειακός κυβερνήτης, σε βιντεοδιάσκεψη. «Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στο δίκτυο των φαρμακείων. Όλο και περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες απαιτούνται κάθε μέρα».

Με 1.948.603 μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, η Ρωσία έχει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Οι ρωσικές αρχές κατέγραψαν 303 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να φθάσει τις 33.489.

Γερμανία: Απώλειες 28 εκατ. ευρώ στον τουρισμό λόγω COVID

Απώλειες τζίρου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε μέχρι τώρα κατά το τρέχον έτος ο κλάδος του τουρισμού στην Γερμανία, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του τζίρου του προηγούμενου έτους. Χιλιάδες ταξιδιωτικά γραφεία παραμένουν, λόγω των συνεπειών της πανδημίας κορονοϊού, «de facto» κλειστά, ενώ απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ.

«Η οικονομική κατάσταση του κλάδου είναι πάρα πολύ τεταμένη, το αποτέλεσμα θα είναι χρεοκοπίες», τονίζει ο κ. Φίμπιγκ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και αναφέρεται σε 11.000 ταξιδιωτικά πρακτορεία που βρίσκονται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας και σε 2.300 ταξιδιωτικούς πράκτορες και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών εκτός εργασίας «λόγω των πολιτικών αποφάσεων» του τελευταίου διαστήματος. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και οι περιορισμοί, με κάποιες εξαιρέσεις, «έφεραν την τουριστική αγορά σε πλήρη ακινησία», τονίζει ο κ. Φίμπιγκ, και κάνει λόγο για «εμπόρους χωρίς εμπόρευμα», καθώς δεν υπάρχει καμία χώρα την οποία να μπορεί κανείς να επισκεφθεί χωρίς επίσημους περιορισμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και το νέο έτος. «Η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί ώστε να διασφαλιστούν οι δομές της τουριστικής οικονομίας, οι οποίες απασχολούν περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενους», δηλώνει ο κ. Φίμπιγκ, ενώ υποστηρίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, άρα «οι απαγορεύσεις διανυκτέρευσης, οι κανόνες καραντίνας και οι άλλοι περιορισμοί δεν αποτελούν αποφασιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πανδημία».

Από την πλευρά των πελατών του κλάδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών (VZBV) Κλάους Μίλερ, θεωρεί ότι η κρίσιμη κατάσταση στην ταξιδιωτική οικονομία αποτελεί εν μέρει ευθύνη του ίδιου του κλάδου και ζητά να ιδρυθεί άμεσα ταμείο ασφάλισης ταξιδιών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα στις εταιρίες τουρισμού. «Οι εταιρίες ήθελαν να μετακυλίσουν το κόστος της κρίσης 100% στους καταναλωτές. Αυτό ήταν θράσος – και στρατηγικό λάθος», εκτιμά ο κ. Μίλερ και προσθέτει ότι έτσι χάθηκε χρόνος χωρίς να δοθεί η απαραίτητη κρατική βοήθεια στον κλάδο. Ειδικά η αεροπορική βιομηχανία, υποστηρίζει ο ίδιος, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στους ταξιδιώτες. «Τα παράπονα για ταξίδια και πτήσεις στα κέντρα παροχής συμβουλών για καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 20 φορές τους προηγούμενους μήνες συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019», επισημαίνει ο κ. Μίλερ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί σκάνδαλο και δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ένωσης. Οι αεροπορικές εταιρίες αναθεωρούν ωστόσο σταδιακά την στάση τους σε ό,τι αφορά την πολιτική ακυρώσεων, διευκρινίζει.

Την δριμύτερη κριτική δέχτηκε, όπως υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, η Lufthansa, η οποία, παρότι έλαβε κρατική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθυστέρησε να επιστρέψει χρήματα για ακυρωμένα εισιτήρια στους πελάτες της, ενώ, σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, η αποζημίωση πρέπει να δίδεται εντός επτά ημερών. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της στην εφημερίδα Tagesspiegel, η Lufthansa έχει μέχρι τώρα αποζημιώσει για 500.000 περιπτώσεις, καταβάλλοντας 200 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου Lufthansa (Eurowings, Germanwings, Austrian, Swiss, Brussels, Edelweiss) έχουν επιστρέψει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 8,4 εκατομμύρια επιβάτες. Ο ίδιος εκπρόσωπος προέβλεψε ότι οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα φέρουν και πάλι αύξηση των ακυρώσεων πτήσεων και, κατά συνέπεια, των αιτημάτων για αποζημίωση.

Κουρτς: «Προαιρετικά θα είναι τα μαζικά τεστ μετά το δεύτερο lockdown»

Τα προγραμματιζόμενα στην Αυστρία μαζικά τεστ κορωνοϊού μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown, που θα ισχύσει από αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, και μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, θα διενεργούνται προαιρετικά και θα συνιστούν μία προσφορά σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ακριβών τεστ PCR, τόνισε το μεσημέρι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς.

Ο καγκελάριος ανέφερε πως πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν χρήση της προσφοράς για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μολύνουν τα μέλη της οικογένειας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και διευκρίνισε ότι το μέτρο παρέχει μόνο μία στιγμιαία εικόνα, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί κανείς και βλέπει ακριβώς ποιος έχει μολυνθεί και αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι τα τεστ θα εστιαστούν αρχικά σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, αλλά στόχος είναι να διενεργηθούν στη συνέχεια τεστ σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και αυτός ο σχεδιασμός έχει συντονιστεί με τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προαναγγείλει χθες, Κυριακή 15 Νοεμβρίου, τη διενέργεια μαζικών τεστ κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, «όπου με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικά μολυσμένοι» και πρόθεση είναι «να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν από τα Χριστούγεννα το εργαλείο των μαζικών τεστ», ενώ τα αντίστοιχα βήματα για την επιμελητεία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

Στη Σλοβακία, με τη διενέργεια μαζικών τεστ, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια στάλθηκαν σε καραντίνα για να αποτραπεί η μόλυνση άλλων και, σήμερα, η Σλοβακία έχει τη χαμηλότερη επίπτωση επτά ημερών στην Κεντρική Ευρώπη, επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Νωρίτερα σήμερα, ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία κόμμα των Πράσινων υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ είχε ζητήσει τα προαναγγελθέντα μαζικά τεστ να είναι προαιρετικά, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα διενεργηθούν σε όλη την αυστριακή επικράτεια, όπως συνέβη στη Σλοβακία, ή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ή περιοχές.

Για τον υπουργό Υγείας είναι σαφές ότι μετά το lockdown θα πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα προστασίας για τους ηλικιωμένους και η ανίχνευση επαφών και επιπλέον θα επεκταθεί ο τακτικός έλεγχος ορισμένων ομάδων προσώπων.

Προς τούτο διεξάγεται διάλογος με επιστήμονες και εξάλλου δεν επαρκούν τα συμπεράσματα από στιγμιαία τεστ, αλλά χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, επισήμανε ο ίδιος.

Πακιστάν: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Το Πακιστάν καταγράφει τις τελευταίες ημέρες τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τον Ιούλιο, καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας φαίνεται να εξαπλώνεται στη χώρα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 2.128 νέα κρούσματα covid-19, με τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων να παραμένει για τέταρτη ημέρα πάνω από τις 2.000.

Περισσότερο από το 7% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ την Κυριακή βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε σύγκριση με το 2% με 3% τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

“Κανείς δεν ακολούθησε τα προληπτικά μέτρα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Έχει έρθει η ώρα οι άνθρωποι να το κατανοήσουν, διαφορετικά θα εξακολουθήσουμε να υποφέρουμε”, δήλωσε ο δρ Σίμιν Τζαμάλι, εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου που αναλαμβάνει ασθενείς με κορονοϊό στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν.

Έπειτα από ένα ρεκόρ 6.800 ημερήσιων κρουσμάτων τον Ιούνιο, ο αριθμός των νέων μολύνσεων covid-19 μειώθηκε σε 213 τον Αύγουστο και παρέμεινε κάτω από τα 700 για τους τελευταίους τρεις μήνες.

Συνολικά στο Πακιστάν έχουν καταγραφεί 359.032 κρούσματα κορονοϊού και 7.1260 θάνατοι.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν απέκλεισε ένα γενικευμένο lockdown και αποφάσισε να συνεχίσει με την τακτική του “έξυπνου lockdown” βάσει των αυστηρών συστάσεων του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Επιχειρήσεων (NCOC), της υπηρεσίας που έχει αναλάβει τη διαχείριση της επιδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

“Το NCOC συνέστησε ξανά την απαγόρευση όλων των μεγάλων δημόσιων συναθροίσεων. Η γρήγορη αύξηση των θετικών τεστ απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσίες”, τόνισε ο Άσαντ Ούμαρ, ο υπουργός Σχεδιασμού την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ούμαρ είχε προειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ότι το δεύτερο κύμα της επιδημίας έχει φτάσει στη χώρα και ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης κυρίως στους δημόσιους χώρους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα