Top

Ο ρατσισμός στη διανομή του εμβολίου

Άλλα 550.000 κρούσματα προστέθηκαν χθες στον απολογισμό της

Parallaxi
ο-ρατσισμός-στη-διανομή-του-εμβολίου-718013
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Μόνο το 5% των Αφροαμερικάνων εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ και μόλις 2000 δόσεις εμβόλιων επέτρεψε το Ισραήλ να φτάσουν στα κατεχόμενα.

ΗΠΑ: Το ποσοστό των Αφροαμερικανών που έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό των λευκών, σύμφωνα με έρευνα των CDC

Μόλις το 5% όσων εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ κατά της covid-19 κατά τον πρώτο μήνα της εκστρατείας ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αν και στατιστικά η ομάδα αυτή πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό. Από τις 14 Δεκεμβρίου ως τις 14 Ιανουαρίου σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Γνωστή είναι η καταγωγή περίπου των μισών εξ αυτών, δηλαδή περίπου των 6,7 εκατομμυρίων.

Μεταξύ αυτών το 60,4% δήλωσε ότι είναι λευκοί, το 11,5% ισπανόφωνοι, το 6% Ασιάτες και μόλις το 5,4% Αφροαμερικανοί. Όμως οι Αφροαμερικανοί αποτελούν στις ΗΠΑ περίπου το 15% των δύο κατηγοριών του πληθυσμού που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα: των υγειονομικών και των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας. Παρόλα αυτά τα CDC επεσήμαναν ότι περίπου το 14% των εμβολιασθέντων δήλωσε ότι έχει μικτή καταγωγή, κάτι που δυσκολεύει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Η συγκέντρωση “πιο ολοκληρωμένων στοιχείων για τη φυλή και την εθνικότητα σε επίπεδο κοινοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανισότητες στον εμβολιασμό”, τόνισαν. Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες στις ΗΠΑ για τις ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια. Σε κάποιες περιοχές τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε συνοικίες όπου ζουν κυρίως λευκοί και αντίστοιχες ανισότητες, εις βάρος των Αφροαμερικανών, παρατηρούνται και στη σύνδεση στο διαδίκτυο, απαραίτητη για να κλείσει κανείς ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Ωστόσο οι Αφροαμερικανοί είναι 2,9 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν λόγω covid-19 και 2,1 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, υπενθύμισε χθες η δρ Μαρσέλα Νούνες- Σμιθ, αρμόδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τον συντονισμό της δίκαιης αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα, κυρίως “στηρίζοντας τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων με στόχο τους πιο ευάλωτους” και ζητώντας από τις πολιτείες να της παρουσιάσουν το σχέδιό τους για τη δίκαιη διανομή του εμβολίου κατά της covid-19. ΕΜ

Φον Ντερ Λάιεν: Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία θα δημοσιευθεί την Τρίτη, αναφέρεται στον εμβολιασμό των πολιτών της Ένωσης κατά του κορωνοϊού και στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών. Η ιταλική εφημερίδα, ανήρτησε ήδη στη διαδικτυακή της έκδοση, τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης.

«Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων»,, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Σε ότι αφορά την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, πρόσθεσε: «περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο». Υπογραμμίζει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη και πωλήθηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε., από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. «Όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τόνισε, επίσης, ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις» και ότι «η Ευρώπη ζητά διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, πάντως, ότι «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».

Παράλληλα, η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φλεβάρη θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρίες που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» για το εμβόλιό τους. Αν, τέλος, οι εταιρίες Johnson &Johnson και Curevac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις,

«Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, το τριπλάσιο απ΄ ότι χρειαζόμαστε και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ένωσης», τονίζει η Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, υπογραμμίζει ότι χωρίς τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικής επένδυσης των Βρυξελλών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να παράξουν και να διαθέσουν το εμβόλιο, και ότι «όλες οι εταιρίες που βρίσκονται στην αγορά, συμπεριλαμβάνονται στις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε.».

Στα 30 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 30 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 42 την προηγουμένη.

Τα 12 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 33 την προηγουμένη, κατά το υπουργείο. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — μειώθηκε σε 15, από 16 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.582 ασθενείς με τον COVID-19 (–32 από την προηγουμένη), ανάμεσά τους 72 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+4).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.594 μολύνσεων.

564 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 564 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 5.448 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 159.100 νεκρούς επί συνόλου 1.869.708 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.

Ο Ούγο Λόπες Γκατέλ, ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε χθες ότι η χώρα αναμένει εντός του μήνα από 1,6 ως 2,75 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό μέσω του COVAX, μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αργεντινή: Το Μπουένος Άιρες θέλει να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.614 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 1.933.853.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 275 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι στιγμής τους 48.249 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (σχεδόν 807.000 κρούσματα), παραμένει η περιοχή της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες αποφάσισε να τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον την 28η Φεβρουαρίου, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αργεντινής.

Το Μπουένος Άιρες προσπαθεί να εξασφαλίσει από τη Μόσχα «μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει να παράγεται στην επικράτεια της Αργεντινής» το ρωσικό εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, το Sputnik-V, δήλωσε εξάλλου χθες ο διορισμένος πρέσβης της λατινοαμερικάνικης χώρας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Εδουάρδο Σουαΐν, στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Έως τώρα η Αργεντινή έχει παραλάβει τρεις παρτίδες του Sputnik-V, που παράγει το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, δηλαδή τις 820.000 από τις 19,4 εκατ . δόσεις που η Ρωσία δεσμεύθηκε να της έχει παραδώσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πέρα από τη συμφωνία με το Γκαμαλέγια το Μπουένος Άιρες έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης — έχει συμμαχήσει με την AstraZeneca — και με τον COVAX, μηχανισμό του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η κυβέρνηση της χώρας των 44 εκατ. κατοίκων λέει ότι έχει λάβει εγγυήσεις ως εδώ για την προμήθεια «51 εκατομμυρίων και πλέον δόσεων» εμβολίων.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε την 29η Δεκεμβρίου, σε εθελοντική βάση, με το Sputnik-V, το μοναδικό διαθέσιμο προϊόν επί του παρόντος. Για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Φερνάντες και η αντιπρόεδρός του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ εμβολιάστηκαν. Η πρώτη φάση της εκστρατείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η δεύτερη αφορά τη μερίδα του πληθυσμού που είναι άνω των 70 ετών.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 54.000 οι θάνατοι – 2,1 εκατομμύρια κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ακόμη 289 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 54.272 νεκρούς. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 9.622 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 2.104.506.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας επιβεβαίωσε τον εντοπισμό άλλων δύο κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία.

Στην πρωτεύουσα Μπογοτά, επίκεντρο της πανδημίας, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έφθασαν τα 616.843.

Καταγράφηκαν 3.799 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.799 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 730.888, εκ των οποίων 25.589 θεωρούνται «ενεργές» περιπτώσεις.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 85 ασθενείς με τoν COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 18.537 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Οι Αρχές έχουν επιβάλλει καραντίνα σε διάφορες περιοχές στο βόρειο και στο νότιο τμήμα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ενώ ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση πλέον διακομίζονται σε νοσοκομεία στην μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο.

Εντός εβδομάδας αρχίζει ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο.

Ξεπέρασαν τους 225.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 24.591 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 595 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 225.099 νεκρούς επί συνόλου 9.229.322 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Τυνησία: 48 θάνατοι και 1.160 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.160 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 48 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 6.802 νεκρούς επί συνόλου 210.045 μολύνσεων.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Υγείας Φάουζι Μάχντι ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι στους καταλόγους ενόψει της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης έχουν εγγραφεί ήδη 336.000 πολίτες και ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων «θα αποτελείται από 93.600 δόσεις» και θα παραδοθεί στην Τύνιδα «στο πλαίσιο του μηχανισμού COVAX», του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «την 15η Φεβρουαρίου».

Ο Μάχντι διευκρίνισε το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία 300 και πλέον εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Το Ισραήλ έστειλε 2.000 δόσεις εμβολίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή το πρώτο φορτίο με εμβόλια κατά του Covid-19, 2.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα χρησιμοποιηθούν από ιατρικές ομάδες της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστινίους (COGAT).

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την παράδοση.

Το Ισραήλ δρομολογεί να διαθέσει επιπλέον 3.000 δόσεις στους Παλαιστινίους, συμπλήρωσε ένας εκπρόσωπος της COGAT.

Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στον εμβολιασμό των πολιτών του και η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί ξεχωριστά να εξασφαλίσει τις δικές της δόσεις. Έχει παραγγείλει μια παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Οι Παλαιστίνιοι θα λάβουν επίσης τουλάχιστον 35.000 έως 40.000 εμβόλια από το παγκόσμιο πρόγραμμα χορήγησης εμβολίων COVAX τις επόμενες εβδομάδες, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το Ισραήλ, υπό την κατοχή του οποίου τελεί από το 1967 η Δυτική Όχθη και το οποίο έχει επιβάλλει αποκλεισμό στη Γάζα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, έχει εμβολιάσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ισραηλινούς, ήτοι το ένα τρίτο του πληθυσμού του, από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με 5.000 δόσεις την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες θα αντληθούν από τα εθνικά αποθέματα, έπειτα από έκκληση που απηύθυναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.

Αλβανία: 865 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 13 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 865 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 13 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 1.393 νεκρούς επί συνόλου 78.992 μολύνσεων. Στον αντίποδα, έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν 47.922 άνθρωποι.

Η υφυπουργός Υγείας Μίρα Ρακατσόλι, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής ειδικών που έχει επιφορτιστεί να συμβουλεύει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων, των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν πλέον υψηλό το επίπεδο επιπολασμού του ιού στη χώρα (έχει φθάσει τα 209 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), κάτι που αποδίδουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών του τέλους της χρονιάς και στην χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η Ναγιάντα Κόμο, επικεφαλής νοσοκομείου λοιμωδών νόσων, τόνισε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ανήκουν κατά πλειονότητα στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 50 και των 60 ετών. Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης νεαροί ασθενείς που παρουσιάζουν βαριές μορφές της COVID-19.

Χθες η επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να παρατείνει επ’ αόριστον την αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή και θεωρείται πιο μολυσματικό και πιο θανάσιμο.

“Να προλάβουμε χειρότερες μεταλλάξεις”

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης/zougla.gr

Τον προβληματισμό τους για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού και τις μελλοντικές επιπτώσεις εκφράζουν Ιταλοί επιστήμονες, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Η υψηλή μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών, οι έρευνες για αυξημένη θνητότητα και πιο βαριά λοίμωξη, οι διαπιστώσεις για μειωμένη ανοσοαπόκριση και οι λιγότεροι εμβολιασμοί ανησυχούν τους ειδικούς οι οποίοι προτείνουν ακόμα και αλλαγές στα υγειονομικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νέα αυτή απειλή.

«Ανησυχώ σε περίπτωση που οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η αγγλική, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη αρχίσουν να κυκλοφορούν ευρέως και συγχρόνως σε διάφορες χώρες, επειδή θα μπορούσαν να ανασυνδυαστούν μεταξύ τους και να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες μεταλλάξεις», προειδοποιεί ο καθηγητής επιδημιολογίας και υπεύθυνος του τμήματος Βιοϊατρικής στο Πανεπιστημίου Campus Bio – Medico της Ρώμης», Μάσιμο Τσικότσι.

«Πρέπει να περιορίσουμε την κυκλοφορία τους όσο το δυνατόν περισσότερο, φορώντας τη μάσκα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα και αυξάνοντας τους εμβολιασμούς. Πρέπει να παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις και να ανησυχούμε για αυτές», προσθέτει.

«Εκτός από το αγγλικό μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μοιάζουν μεταξύ τους επειδή περιέχουν μια ακόμη μετάλλαξη που τις καθιστά πιο μεταδοτικές και έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τα αντισώματα στο αίμα των ήδη θεραπευμένων και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων», διευκρινίζει.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις λέει: «Δεν έχουμε όμως ακόμη αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι οι μεταλλάξεις μειώνουν ή ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, όχι μερικές, επειδή η πρωτεΐνη αποτελείται από πολλά σημεία. Εάν έχουμε μερικές απλά μεταλλάξεις δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά θα πρέπει να απομονώσουμε αυτές της μεταλλάξεις διότι όσο περισσότερο εξαπλώνονται, τόσο περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούμε».

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παραχθεί πολύ συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του αρχικού ιού που μπορούν να τον εξουδετερώνουν. Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι το γεγονός πως τόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και εκείνα των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη δεν μπορούν να εξουδετερώσουν αυτές τις μεταλλάξεις», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου της Παβίας, ανοσολόγος Μάριο Ουμπέρτο Μοντέλι και προσθέτει:

Μάριο Ουμπέρτο Μοντέλι

«Η εμφάνιση αυτών των παραλλαγών πρέπει να μας ωθήσει στο να είμαστε εξαιρετικά επιθετικοί στην απομόνωσή τους. Είναι απαραίτητο όλα τα εξειδικευμένα εργαστήρια να αφιερωθούν στον εντοπισμό και στην παρακολούθηση τέτοιων λοιμώξεων. Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει άμεσα είναι ο γρήγορος εντοπισμός και ο αποκλεισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, η αγγλική παραλλαγή βρίσκεται υπό ειδική παρατήρηση , επειδή, εκτός του ότι είναι πιο μεταδοτική, εξακολουθούν να υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με μια πιο σοβαρή ασθένεια από την αρχική».

Σχετικά με τα εμβόλια αναφέρει: «Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για τα εμβόλια, αυτά φαίνεται να έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Το γεγονός ότι μπορεί τα αντισώματα που δημιουργούνται από ένα εμβόλιο να μην λειτουργούν σε μεταλλάξεις, είναι ανησυχητικό. Εν ολίγοις, προσοχή και ανησυχία. Ελπίζαμε ότι η νέα χρονιά θα μας έφερνε αμέσως εμβόλια και ανοσία, αλλά τα πράγματα δεν πάνε έτσι. Είναι δύσκολα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή».

«Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες. Παραμένω αρκετά αισιόδοξος ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πείσουμε τις εταιρείες να παράξουν περισσότερα εμβόλια. Θα πρέπει να εμβολιάζουμε μεγάλο αριθμό πολιτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια οργάνωση στρατιωτικού τύπου που δεν υπάρχει ακόμη», λέει ο Ιταλός καθηγητής προληπτικής Ιατρικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Βάλτερ Ρικιάρντι, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας για τον Covid-19. (Δείτε εδώ πρόσφατη συνέντευξή του στο zougla.gr)

Βάλτερ Ρικιάρντι

«Για την αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση από το ενάμιση μέτρο μεταξύ των πολιτών. Θα έλεγα πως θα πρέπει να αυξήσουμε την απόσταση σε τουλάχιστον δύο μέτρα. Φυσικά θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, επιλέγοντας όμως την κατάλληλη μάσκα ανάλογα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε. Πια θα πρέπει να επιλέγουμε συγκεκριμένη μάσκα. Για παράδειγμα σε κλειστό περιβάλλον ή εκεί που δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση οι Ffp2 και αυτές με φίλτρο είναι πιο αποτελεσματικές από τις απλές χειρουργικές», τονίζει και καταλήγει:

«Τις επόμενες τρείς με τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων. Η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη. Αν και είμαι υπέρ ενός σκληρού άμεσου lockdown εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πάσης φύσεως, ειδικά τώρα που είναι ανοικτά και τα σχολεία, γεγονός που επιβαρύνει μερικώς την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Πώς επωφελείται από την πανδημία του κορονοϊού η ιταλική μαφία

Της Δανάης Μαραγκουδάκη στο Capital.gr

Την κρίση σε ευκαιρία μετατρέπει η ιταλική μαφία, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυσκολίες που φέρνει σε όλο τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού. Ειδικά στην Ιταλία, η μεγαλύτερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, η Ντραγκέτα, επωφελείται όσο μπορεί από την αδυναμία του ιταλικού κράτους να παρέχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, ενώ παράλληλα εισχωρεί όλο και περισσότερο στη νόμιμη οικονομία απλώνοντας τα δίχτυα της σε συμβάσεις με το Δημόσιο, και ειδικότερα στον επικερδή τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο ειδικός σε θέματα μαφίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Οντάριο, Αντόνιο Νικάζο, “ιστορικά έχουμε μάθει πως η μαφία πάντα εκμεταλλευόταν δραματικά γεγονότα και κρίσεις για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, είτε πρόκειται για την επιδημία της χολέρας, που ισοπέδωσε τον πληθυσμό του Παλέρμο και της Νάπολης τον 19ο αιώνα, είτε για τους πιο πρόσφατους σεισμούς, από τους οποίους η Ιταλία ακόμη ανακάμπτει”.

Σημειώνει πως η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας της COVID-19 αποτελεί ευκαιρία για τη μαφία, καθώς σήμερα, όπως και χθες, αλλά με ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους, προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν χρησιμοποιώντας τη διαφθορά για να διεισδύσουν σε κάθε πλευρά της οικονομίας αλλά και της πολιτικής ζωής.

Πώς η μαφία αντικαθιστά το κράτος “Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, το 38% των ιταλικών εταιρειών έκαναν λόγο για κινδύνους βιωσιμότητας για την επιχείρησή τους, ενώ το 51,5% αναμένεται να έχει προβλήματα ρευστότητας έως το τέλος του έτους. Οι μόνες “εταιρείες” που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, είναι οι μαφίες. Πράγματι, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 τα εγκλήματα που αποδίδονται σε εγκληματικές οργανώσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, φτάνοντας στο +17% για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”, αναφέρει ο Νικάζο.

Εν ολίγοις, η μαφία μετατρέπει ξανά την κρίση σε ευκαιρία. Το κάνουν ακόμα και τώρα, με δύο τρόπους:

1) Η μαφία ως μηχανισμός πρόνοιας προσφέρει είδη βασικής ανάγκης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή δίνει δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια σε επιχειρηματίες με οικονομικές δυσκολίες, με σκοπό την κοινωνική αποδοχή.

2) Τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες τα επενδύουν στη νόμιμη οικονομία, αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το λεγόμενο “οικονομικό χρηματοπιστωτικό ντόπινγκ”.

Ντραγκέτα: Από το εμπόριο ναρκωτικών στα νοσοκομεία Η Ντραγκέτα θεωρείται η πιο πετυχημένη συμμορία του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, ξεπερνώντας την Καμόρα της Νάπολης και τη σικελική Κόζα Νόστρα ακριβώς επειδή έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Πέρα από τα ιταλικά σύνορα, στην υπόλοιπη Ευρώπη καταφέρνει να περνάει απαρατήρητη, καθώς έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής, επωφελούμενη από τις ανταγωνιστικές τιμές, τους εκβιασμούς και τον τεράστιο όγκο ρευστού που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υπηρεσίες και τους τομείς χαμηλής τεχνολογίας μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, η Ντραγκέτα απλώνει τα δίχτυα της παντού, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η δραστηριοποίησή της και στις αγορές crypto διευκολύνει την πώληση ναρκωτικών, όπλων, ψηφιακών αγαθών (όπως κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών ή πλαστές ταυτότητες).

“Εδώ και καιρό έχουν διεισδύσει στον ιδιωτικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης ο οποίος συνεργάζεται με το Δημόσιο. Στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, η υγειονομική περίθαλψη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών. Φυσικά, η μαφία προσπαθεί να βάλει το χέρι της και στα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Ξεκίνησαν με τα επιδόματα για την ιθαγένεια, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και από τα κεφάλαια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες όπου η Ντραγκέτα παίζει κομβικό ρόλο”, αναφέρει στο Capital.gr ο Ιταλός καθηγητής.

Όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η μαφία του ιταλικού Νότου βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων αγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της πόλης Λόκρι στην Καλάμπρια, όπου 13 γιατροί και 29 νοσοκόμοι που σχετίζονται οικογενειακά με μέλη της Ντραγκέτα κατάφεραν να γίνουν προϊστάμενοι τμημάτων και διευθυντές. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της περιοχής είναι υπό διάλυση, καθώς τα χρήματα της Περιφέρειας που έπρεπε να επενδυθούν εκεί έκαναν φτερά. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο συνελήφθη ο διαχειριστής του νοσοκομείου του Τράπανι (πόλη της νότιας Ιταλίας), ο οποίος μαζί με “επιχειρηματίες” διαχειριζόταν κονδύλια που έφταναν τα 600 εκατ. ευρώ και αφορούσαν δημόσιες συμβάσεις. Ο ίδιος ομολόγησε πως “πήρε κάποια λεφτά”, γύρω στα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Τζιουζέπε Λομπάρντο, αναπληρωτή εισαγγελέα της Ρέτζιο Καλάμπρια, όπου αυτή την περίοδο λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά της Ντραγκέτα, όσο πλησιάζει το τέλος της πανδημίας “η μαφία θα επιχειρήσει τη μεγαλύτερη οικονομική “ένεση” της πρόσφατης ιστορίας της”. Η τοκογλυφία θα χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να στραφούν στη χείρα βοηθείας που προσφέρει το οργανωμένο έγκλημα. Aκόμα, την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει αδυναμία ρευστότητας, η μαφία προσπαθεί να παγιώσει τον ρόλο της ως απαραίτητης συνιστώσας του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα