Με τα ερωτηματικά της διανομής του εμβολίου συνεχίζει την επέλαση η πανδημία
Η εικόνα σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
1.495 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.495 ασθενείς με τον Covid-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 15.337 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 158.074 νεκρούς επί συνόλου 1.857.230 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.
Το Μεξικό καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.
Μεξικό: Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον μεγιστάνα Κάρλο Σλιμ, που μολύνθηκε με κορονοϊό
Ο 81χρονος Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ, που βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και αναρρώνει στο σπίτι του, δήλωσε χθες μια πηγή που βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.
Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Λατινική Αμερική και μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο, «βρίσκεται στο σπίτι του από τις 28 Ιανουαρίου και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή», ανέφερε Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή από τον όμιλο Carso.
Την Δευτέρα, ο Κάρλος Σλιμ Ντόμιτ, γιος του επιχειρηματία, ανακοίνωσε στο twitter πως ο πατέρας διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19.
«Είναι μια χαρά. Πέρασε μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη της Covid-19 μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα ήπιων συμπτωμάτων» πρόσθεσε ο Σλιμ Ντόμιτ.
Μέσω των ιδρυμάτων του, ο Κάρλος Σλιμ συμμετέχει στη χρηματοδότηση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Για την Λατινική Αμερική, το εμβόλιο παράγεται στην Αργεντινή και έχει αρχίσει να συσκευάζεται στο Μεξικό.
Ο μεγιστάνας και η οικογένειά του, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, την America Movil, διαθέτουν περιουσία που ανέρχεται σε 52 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του Forbes για το 2020.
Ο Χοσέ Κούρι Χάρφους, ένας επιχειρηματίας που βρισκόταν κοντά στον Σλιμ και ήταν σύμβουλος σε δύο από τις επιχειρήσεις του μεγιστάνα, πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 τον Ιούλιο σε ηλικία 71 ετών.
Πλησιάζουν τους 224.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 58.462 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.279 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 223.945 νεκρούς επί συνόλου 9.176.975 μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.
H χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, σε απόλυτα μεγέθη.
Η Αυστραλία καλεί τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών
Η Αυστραλία θα προσκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα φαρμακεία να συμμετάσχουν σε ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς η χώρα πλησιάζει τις 14 συνεχόμενες μέρες χωρίς να έχει καταγράψει τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα περίπου 5.800 φαρμακεία της χώρας να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμο, πληρώνοντας αυτά να χορηγούν εμβόλια, παράλληλα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Αυτό σημαίνει περισσότερα σημεία παρουσίας για τους Αυστραλούς όπου μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.
«Αυτό είναι ένα φάρμακο που δυνητικά σώζει ζωές. Τα φάρμακα μπορούν να αποδίδουν με διαφορετικούς βαθμούς αποτελεσματικότητας, αλλά πάνω από όλα, αυτό μπορεί να βελτιώσει ζωές, να παρατείνει ζωές ή και να σώσει ζωές», τόνισε.
Το κάλεσμα προς τους φαρμακοποιούς έγινε καθώς η Αυστραλία οδεύει προς την 14η συνεχόμενη ημέρα χωρίς να έχει καταγράψει τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.
Από την αρχή της πανδημίας 29.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν μολυνθεί με τον ιό και 909 έχουν υποκύψει στον Covid-19.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει να εμβολιάζει από τα τέλη Φεβρουαρίου ομάδες προτεραιότητας, όπως ηλικιωμένους και αυτόχθονες Αυστραλοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Η εκστρατεία εμβολιασμών περιλαμβάνει επίσης το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και το παρασκεύασμα αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αυστραλιανή Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων.
Οι φαρμακοποιοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν εκπαίδευση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με τις πρώτες δόσεις να προγραμματίζεται να χορηγηθούν τον Μάιο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.
Κύπρος: Στα 113 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού
113 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 22.674 διαγνωστικών ελέγχων της νόσου Covid-19, που πραγματοποιήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ανακοίνωσε το Σάββατο (30/01/21) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι δεν έχουν καταγραφεί το Σάββατο θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου τον COVID-19, συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 197.
140 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.
Το ποσοστό θετικότητας της νόσου είναι στο 0,5, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι σήμερα σε 30.770.
Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 11.192 τα κρούσματα
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.192 στα 2.216.363, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 399 στους 56.945, σύμφωνα με την καταμέτρηση.
Κίνα: Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα επισκεφθούν την αγορά της Ουχάν, εκεί όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την αγορά Χουανάν, το κέντρο χονδρικής πώλησης θαλασσινών όπου εντοπίστηκε αρχικά ο νέος κορονοϊός.
Η πρόσβαση του κοινού στην αγορά –που τώρα φρουρείται σε 24ωρη βάση– έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του περασμένου χρόνου. Πριν κλείσει, ήταν μια αγορά με μεγάλη κίνηση και εκατοντάδες πάγκους πώλησης προϊόντων.
Κάποιοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης αμφιβάλλουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά αυτή και στηρίζουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να προήλθε από άλλη χώρα.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, αφού τέσσερα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονίας συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη αγορά, η Χουανάν σφραγίστηκε εν μία νυκτί. Έως το τέλος του Ιανουαρίου, η Ουχάν είχε τεθεί σε lockdown που κράτησε 76 ημέρες. Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά της Χουανάν συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, καθώς η πρώτη εστία των κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε εκεί.
Ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων στην πόλη, η οποία έληξε την Πέμπτη, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στην Ουχάν.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά Χουανάν και το Wuhan Institute of Virology.
Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Ουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.
Η ερευνητική ομάδα αναμενόταν να φθάσει στην Ουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής της από την κινεζική πλευρά προκάλεσε τη ασυνήθιστη δημόσια κριτική του επικεφαλής του ΠΟΥ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «σινοκεντρικό».
Γαλλία: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό
Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στη Γαλλία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στους 27.000, όπως και εκείνος των ασθενών σε ΜΕΘ (περίπου 3.000), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της Γαλλίας.
Σήμερα, 27.242 άνθρωποι νοσηλεύονταν λόγω Covid-19, εκ των οποίων οι 3.103 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, η χώρα μετρούσε περίπου 24.000 ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 2.600 σε ΜΕΘ.
Κατά μέσο όρο, στις 7 τελευταίες ημέρες, γίνονται περίπου 1.600 εισαγωγές ασθενών με νέο κορονοϊό κάθε ημέρα στη Γαλλία.
Εξάλλου, 242 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών, με το σύνολο να ανέρχεται σε περισσότερους από 75.000 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γαλλία, σχεδόν 1,45 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Μεταξύ αυτών λίγοι παραπάνω από 41.000 έχουν λάβει τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Γαλλία-AstraZeneca: Μια “προτίμηση στους Βρετανούς” θα ήταν “πρόβλημα”
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε.
«Δεν θέλω να βρίσκομαι μέσα σε υποψίες, σε συνωμοσίες, όμως (…) μέσα στη σαφήνεια και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, καλεσμένος στην εκπομπή “Les enfants de la République” του Radio J, που θα μεταδοθεί αύριο το πρωί.
«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε. Όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».
«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο Γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο.
Η AstraZeneca έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».
«Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει», εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό.
«Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά».