Top

Με το βλέμμα στο λιανεμπόριο η παράταση του lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Σε οριακή κατάσταση οι ΜΕΘ στην Αττική - Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Parallaxi
με-το-βλέμμα-στο-λιανεμπόριο-η-παράτασ-711418
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, όταν χθες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ωστόσο οι αριθμοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown, η Αττική είχε 553 κρούσματα, δηλαδή σταθερά περίπου τα μισά κρούσματα του συνόλου της χώρας. Μάλιστα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, αφού πρόκειται για αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν Κυριακή, όταν τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Για κρίσιμο 15ημερο έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μια εβδομάδα το lockdown.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα άφησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε».

Με το βλέμμα στο… λιανεμπόριο

Όλα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown είναι αφενός να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας, αφετέρου να «σηκώσει ρολά» στο λιανεμπόριο μετά τα μέσα του μήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη έτοιμο προς χρήση ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα.

Κατά τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έως τρεις ώρες για τα ψώνια τους, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η αποστολή δεύτερου SMS στο 13032.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, το εμπόριο αναμένεται να ανοίξει χωρίς click away, αλλά και click in shop, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πελατών αναλόγως τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε καταστήματος.

Ωστόσο, σε αυτό το νέο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες, έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κατά την παραμονή των πελατών στα καταστήματα.

Ένα από αυτά τα μέτρα ενδέχεται να είναι η διπλή μάσκα, ή η διεύρυνση του ωραρίου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, φαίνεται πως αυτή τη φορά ειδικοί και κυβέρνηση τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων και συγκεκριμένα να γίνουν δια ζώσης μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στην «εντατική» το ΕΣΥ

Στη θέση που καταλάμβανε στην αρχή του έτους μέσα στην πολύ επιβαρυμένη εικόνα του ΕΣΥ και των ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη, βιώνοντας την αποδρομή του δεύτερου, σαρωτικού για την περιοχή της βόρειας Ελλάδας επιδημικού κύματος, σήμερα είναι η Αττική. Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για εξασφάλιση περισσότερων κλινών με την μετατροπή απλών κλινών και ΜΕΘ σε COVID, τη χρήση των κλινικών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας για τους non-covid ασθενείς καθώς και μέτρα όπως τη διακοπή διακομιδών για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, ιδίως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα.

Το λεκανοπέδιο φιλοξενεί σταθερά τα μισά ή και περισσότερα κρούσματα, «οδηγώντας» την επιδημία και πιέζοντας ασφυκτικά τα νοσοκομεία. Χθες στην Αττική καταγράφηκαν 553 νέα κρούσματα, τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες -μοναδικός τριψήφιος αριθμός στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (159), σημαντική μείωση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85 που ήταν προχθές) αλλά μεγάλα διψήφια νούμερα σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92), περιοχές που προβληματίζουν τις αρχές καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 2.100.

Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται, όπως είναι αναμενόμενο με τόση μεγάλη κυκλοφορία κορωνοϊού, και οι περισσότεροι από όσους έχουν μολυνθεί – αγγίζουν τους 1.500. Από τους 2.153 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 που βρίσκονται στο ΕΣΥ, οι 1.190 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.914, φλερτάροντας επικίνδυνα με το «φράγμα» των 3.000 ασθενών στο ΕΣΥ εντός του επόμενου 24ωρου.

Το 60% των διασωληνωμένων είναι στις ΜΕΘ της Αττικής -οι 251 από τους 406 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μάλιστα, τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ τους, ενώ άλλα βασικά νοσοκομεία εφημέρευαν χθες με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, όπως το «Αττικόν» και το «Γεννηματάς».

Στη Θεσσαλονίκη οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση χθες σε σχέση με προχθες, 111 από 136, κάτι που αποτυπώνεται και στον οριακά μειωμένο αριθμό νοσηλευομένων – ήταν χθες 482 έναντι 488 προχθές.

Η «κατακόκκινη» Αχαΐα έδωσε διπλάσιο αριθμό χθες με 81 νέα κρούσματα από 44 προχθές, και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας οι νοσηλευόμενοι ήταν 67. Δεκάδες ασθενείς σε απλές κλίνες βρίσκονται σε όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου – ενδεικτικά στον Πύργο 28 ασθενείς, στην Τρίπολη 32, στο Ναύπλιο και το Άργος35, στην Κόρινθο 25, στην Καλαμάτα 17 ασθενείς.

Μεγάλη ιική διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται στην Εύβοια (30 κρούσματα χθες και 40 ασθενείς στο νοσοκομείο Χαλκίδας), τη Λάρισα (45 κρούσματα χθες και 56 ασθενείς) για την οποία έκρουσε καμπανάκι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και τη Φθιώτιδα (23 κρούσματα χθες, με το επιδημιολογικό φορτίο στα ύψη κατόπιν περιστατικών ανυπακοής στα μέτρα και 50 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο Λαμίας.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / MEGA / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα