Μέχρι και αποχωρήσεις υπουργών προκαλεί η πανδημία

Πάνω από 600 χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα

Parallaxi
μέχρι-και-αποχωρήσεις-υπουργών-προκα-809454
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα εγκαταλείπει την εξουσία λόγω πανδημίας. Η απόφασή του σηματοδοτεί πρακτικά την έναρξη της κούρσας για τη διαδοχή του έπειτα από μόλις έναν χρόνο στο αξίωμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στα τέλη του μήνα και θα εγκαταλείψει την εξουσία, επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή.

Ο κ. Σούγκα, απευθυνόμενος στον Τύπο, εξήγησε πως η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί «τεράστια» ενέργεια και γι’ αυτό αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, την είδηση που μεταδόθηκε από αρκετά ιαπωνικά ΜΜΕ επιβεβαίωσε ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, ο Τοσιχίρο Νικάι, εξηγώντας πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης του είπε πως «θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και δεν θα συμμετάσχει» στην εσωκομματική διαδικασία του ΦΔΚ, την 29η Σεπτεμβρίου. «Ειλικρινά, είμαι έκπληκτος. Είναι αληθινά λυπηρό».

Η απόφασή του σηματοδοτεί πρακτικά την έναρξη της κούρσας για τη διαδοχή του έπειτα από μόλις έναν χρόνο στο αξίωμα.

Η εξέλιξη ήταν απρόσμενη για πολλούς. Ο κ. Σούγκα, 72 ετών, θεωρείτο μέχρι τώρα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν τη 17η Οκτωβρίου, παρά την αντιδημοτικότητά του.

Ωστόσο ο κ. Σούγκα, που όταν διαδεχόταν τον Σίνζο Άμπε, τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά την παραίτηση του προκατόχου του με την επίκληση προβλημάτων υγείας, έχαιρε δημοτικότητας γύρω στο 70%, την είδε να κατακρημνίζεται σε επίπεδο κάτω του 30%, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. Επικρίθηκε ιδίως για την εμμονή του η Ιαπωνία να οργανώσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα είχαν οι διεθνείς διοργανώσεις στην επιδημιολογική κατάσταση.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Μαϊνίτσι κατέδειξε πως οι θετικές γνώμες για την κυβέρνησή του έχουν μειωθεί στο 26%, ιστορικό χαμηλό. Πέραν της εξέλιξης της πανδημίας και των επικρίσεων για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, στον κ. Σούγκα στοίχισαν επίσης μια σειρά σκανδάλων νεποτισμού και η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας του ΦΔΚ και της πρωθυπουργίας είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φουμίο Κισίντα, που χθες Πέμπτη με άρθρο του επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κάλεσε να καταρτιστεί νέο πακέτο τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.

Μαλαισία: Ξεπέρασαν τους 17.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

Κατά τα επίσημα δεδομένα, το 61% του ενήλικού πληθυσμού της Μαλαισίας έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 46,7% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 249 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 17.191 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην ασιατική χώρα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 20.988 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να αυξάνεται στις 1.786.004 στο κράτος περίπου 33 εκατ. κατοίκων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Νουρ Χισάμ Αμπντούλα, πρακτικά όλα τα κρούσματα –πλην ενός– οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 262.549. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 1.001 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων 470 διασωληνωμένοι.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, το 61% του ενήλικού πληθυσμού της Μαλαισίας έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 46,7% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ινδονησία: Άνδρας με κορωνοϊό μεταμφιέζεται σε γυναίκα για να ταξιδέψει

Ένας άνδρας στην Ινδονησία βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, εντούτοις αποφάσισε να ταξιδέψει και επιβιβάστηκε σε πτήση εσωτερικού μεταμφιεσμένος ως… η σύζυγός του, φορώντας νικάμπ που κάλυπτε το πρόσωπό του και έφερε πλαστή ταυτότητα και αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR.

Αλλά η μεταμφίεσή του, με τα ρούχα της γυναίκας του, δεν κράτησε πολύ. Η αστυνομία λέει ότι μια αεροσυνοδός στο αεροπλάνο της Citilink που ταξίδευε από την Τζακάρτα στην Τερνάτε στην επαρχία Βόρειου Μαλούκου την Κυριακή παρατήρησε τον άντρα να αλλάζει ρούχα στη τουαλέτα.

«Αγόρασε το αεροπορικό εισιτήριο με το όνομα της γυναίκας του και έφερε την ταυτότητα, το αποτέλεσμα της εξέτασης PCR και την κάρτα εμβολιασμού με το όνομα της γυναίκας του. Όλα τα έγγραφα είναι στο όνομα της συζύγου του », δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Τερνάτε, Aditya Laksimada, μετά τη σύλληψη του άνδρα κατά την προσγείωση. Τον αναγνώρισαν μόνο από τα αρχικά του.

Η αστυνομία πήγε τον άνδρα για τεστ COVID-19, το οποίο βρέθηκε θετικό.

Εκείνος κατόπιν αυτοαπομονώθηκε στο σπίτι και η αστυνομία δήλωσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.

Τουρκία: 283 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 23.500 νέα περιστατικά

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 23.496 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 6.435.773.

Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι άλλων 283 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 57.283 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην τουρκική επικράτεια.

Ο τούρκος υπουργός Υγείας, ο Φαχρετίν Κότζα, δήλωσε χθες ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ήταν είτε ανεμβολίαστοι, ή μερικώς εμβολιασμένοι.

«Περίπου το 90%» των ασθενών που χρειάστηκε «να εισαχθούν σε νοσοκομεία δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι» και το ίδιο ποσοστό, «το 90% όσων υπέκυψαν ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι», ανέφερε ο κ. Κότζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το τρέχον διάστημα, πρόσθεσε ο υπουργός, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ εφήβων ηλικίας 14 ως 15 ετών.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εθνική εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει μια δόση εμβολίου 48,85 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 37,64 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 95,56 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών.

Γερμανία: Πάνω από 14.000 κρούσματα και 45 νεκροί σε 24 ώρες

Οι θάνατοι 45 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.301 νεκρούς

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14.251 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.984.353, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 45 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.301 νεκρούς ως σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κυριαρχεί στη Κολομβία η παραλλαγή Mu του νέου κορωνοϊού

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2021 σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.

Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που βαπτίστηκε «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, δήλωσε χθες Πέμπτη αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Μπογοτά.

«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Η κυρία Μερκάδο πρόσθεσε ότι γύρω «στο 60%» των θανάτων μετά τους οποίους έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2021 σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.

Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.

«Έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες και παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα», τόνισε η κυρία Μερκάδο.

Η Κολομβία μοιάζει να έχει ξεπεράσει την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, ωστόσο συνεχίζει ακόμη να καταγράφει λίγους λιγότερους από εκατό θανάτους και κάπου 2.000 μολύνσεις την ημέρα.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας οφείλεται στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, σύμφωνα με την αξιωματούχο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Περί το 29% των 50 εκατ. Κολομβιανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Ενδέχεται να δούμε έξαρση (των μολύνσεων) τον Οκτώβριο», προειδοποίησε η ίδια, «καθώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι» που μπορεί να μολυνθούν και να «τροφοδοτήσουν την επιδημία».

Στην Κολομβία κυκλοφορούν επίσης οι παραλλαγές Δέλτα, Άλφα και Γάμμα. Από τον Μάρτιο του 2020, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 125.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 4,9 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό: 993 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 993 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 18.138 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 261.496 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του ως αυτό το στάδιο, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 3.387.885.

Τα επίσημα στοιχεία θεωρούνται ωστόσο υποτιμημένα. Το ίδιο το μεξικανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε την 30ή Ιουνίου, με βάση δεδομένα που άντλησε από τα ληξιαρχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, πως οι θάνατοι πιθανόν είναι σχεδόν κατά 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Βραζιλία: 764 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 764 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 737 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 26.280 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 581.914 νεκρούς επί συνόλου 20.830.495 καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, και 3η ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται υποτιμημένα από αρκετούς ειδικούς.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα