Ελλάδα

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 περίπου 14.000-15.000 taxi που έχουν συμπληρώσει 15 ή 18 χρόνια κυκλοφορίας (ανάλογα με τον κυβισμό τους), αποσύρονται και δεν θα κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
μέχρι-τον-μάρτιο-του-2021-θα-βγουν-στους-δρ-568803
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH / ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 περίπου 14.000-15.000 taxi που έχουν συμπληρώσει 15 ή 18 χρόνια κυκλοφορίας (ανάλογα με τον κυβισμό τους), αποσύρονται και δεν θα κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η απόσυρση φαντάζει ως μια καλή ευκαιρία οι οδηγοί taxi να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, ειδικά τώρα που υπάρχουν ευνοϊκά κίνητρα και επιδότηση από την κυβέρνηση, ενώ στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα που προσφέρουν μεγάλους χώρους και μεγάλη αυτονομία που μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός οδηγού taxi. “Τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να κοπούν 14.000-15.000 taxi σε όλη τη Ελλάδα λόγω παλαιότητας. Ένα μεγάλο μέρος των οχημάτων αυτών σίγουρα και καλό θα ήταν να μεταβεί στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα δούμε πολλά ηλεκτρικά taxi να κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ελπίζω να ξεπεράσουμε το 50% ως ποσοστό αυτών των οδηγών που θα επιλέξουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα. “Είναι σημαντικό εκτός των άλλων να έχουμε καθαρότερες και ήσυχες πόλεις”, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο fm 104,9 ο πρόεδρος του συνεταιρισμού taxi Θεσσαλονίκης taxiway, Θεόδωρος Σταυρίδης.

Αναλύοντας τα οφέλη της μετάβασης ενός επαγγελματία οδηγού στην ηλεκτροκίνηση ο κ. Σταυρίδης τόνισε “ότι έχει χαμηλό κόστος συντήρησης. Δεν έχει φίλτρα, λάδια και άλλα συναφή, το κόστος χρήσης είναι πολύ μικρότερο από αυτό του πετρελαίου, με το σημαντικότερο προσόν ότι κινείται χωρίς να ρυπαίνει και να δημιουργεί θόρυβο. Παράλληλα δίνει οδηγική απόλαυση και άνεση, με την χρήση όλης της τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο η απόσβεση θα γίνει αρκετά γρηγορότερα από άλλα μοντέλα που σήμερα κινούνται με υγρά καύσιμα. Όταν είχαμε μεταβεί στο ‘Αμστερνταμ που είναι μια πόλη πρότυπο για την λειτουργία των ηλεκτρικών taxi, διαπιστώσαμε ότι από τα 1200 taxi τα 600 ήταν ηλεκτρικά. Τότε ρωτήσαμε αν θα πρέπει να έρθουν πρώτα τα σημεία φόρτισης και μετά τα οχήματα και μας είπαν ότι και τα δύο θα πρέπει να έρθουν ταυτόχρονα. Αυτό λοιπόν είπαμε να κάνουμε και εδώ και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ενέργειας. Έχουμε επισημάνει τα κατάλληλα σημεία για να τοποθετηθούν οι ταχυφορτιστές και τις κατάλληλες πιάτσες. Γενικά τα οφέλη που θα αποκομίσει ένας οδηγός ταxi είναι πολλά”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα