Top

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο προβλέπουν οι ειδικοί

Πιθανά τοπικά lockdown το φθινόπωρο

Parallaxi
μεγάλη-αύξηση-κρουσμάτων-τον-αύγουστ-743227
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Παυλάκης σε ΣΚΑΪ: Δεν είναι απίθανο το να φτάσουμε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Tην εκτίμηση πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοιού χωρίς να έχουμε δει ωστόσο την κορύφωση του, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο  γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Σύμφωνα με τον κο Παυλάκη το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα.

Σε κάθε περίπτωση, αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν, είπε χαρακτηριστικά, «πιάσει όλοι την κοινωνία».

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα.

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

«Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο κος Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πολύ εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές βδομάδες και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Μετάλλαξη Δέλτα – Σαρηγιάννης στο ethnos.gr: Έως 6.500 κρούσματα μέχρι το Δεκαπενταύγουστο

Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται στη χώρα η κορύφωση αυτού, του καλοκαιρινού, κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, με 6.500 κρούσματα ημερησίως σε περίπτωση που συνεχιστεί ο σημερινός πολύ υψηλός αριθμός των τεστ και περισσότερα από 400 άτομα διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστοι.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr, με βάση τα συμπεράσματα από τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση. Όπως υποστηρίζει, σιγά – σιγά το κύμα του κορονοϊού μεταφέρεται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τα κοσμοπολίτικα νησιά να «βλέπουν» να αυξάνονται τα κρούσματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου αλλά και μετέπειτα. Εξαίρεση αποτελούν οι τρεις πολυπληθέστεροι νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο, Χάνια και Ρέθυμνο), όπου παρατηρείται σταθεροποίηση ή και ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις και κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με βάση τα μοντέλα του κ. Σαρηγιάννη, τα νέα είναι ευχάριστα. Στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι πέρασε η κορύφωση του κύματος και ήδη αρχίζει να παρατηρείται μία δειλή αποκλιμάκωση, ενώ η Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες διανύει την κορύφωση του κύματος και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει μία πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η αποκλιμάκωση στις μεγάλες πόλεις έχει την απολύτως λογική εξήγηση της μεταφοράς των κατοίκων των αστικών κέντρων προς τα παραθαλάσσια μέρη αυτήν την περίοδο. Ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Σαρηγιάννης φέρνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στον πρώτο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και τώρα υπάρχει αποκλιμάκωση, ωστόσο, ιδιαίτερα αυξητική είναι τώρα η τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία, αφού πολλοί Γιαννιώτες μεταφέρθηκαν στις παραλίες της για το καλοκαίρι.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχούν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και αυτήν της Νιγηρίας. Ωστόσο, θα επικρατήσει τελικά η Δέλτα, διότι είναι πιο μεταδοτική. Στο τέλος Ιουνίου είχα πει ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε 3.500 κρούσματα ημερησίως. Τώρα κάνω λόγο για 6.500 κρούσματα, αλλά είναι ουσιαστικά το ίδιο, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ. Τότε κάναμε 40.000 τεστ ημερησίως, ενώ πλέον ο μέσος όρος στον αριθμό των τεστ βρίσκεται στις 75.000 – 80.000. Είναι λογικό ότι όσο περισσότερα τεστ κάνεις, τόσο περισσότερα κρούσματα θα καταγράφεις. Με 6.500 κρούσματα ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ θα ξεπεράσει τους 400. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μοντέλα επί 25 μέρες δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 6.500 κρούσματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Ποια νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο»

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου, η αυξητική τάση των κρουσμάτων στους νησιώτικους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Η Σαντορίνη ‘’φορτώνει’’, η Κέρκυρα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε Πάρο και σε Ζάκυνθο. Αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου και είναι ξεκάθαρα θέμα διαχείρισης του τι θα γίνει μετά. Αν, για παράδειγμα, έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο στη Σαντορίνη και γίνει πάρτι, είναι λογικό να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Στον αντίποδα, στη Μύκονο ξεκίνησε μία μικρή πτώση της διασποράς μετά το μίνι-lockdown, η οποία θα συνεχιστεί, αν δε σημειωθεί κάποια νέα συρροή. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και ολιγοήμερα μέτρα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Αν χτυπήσεις το πρόβλημα στην πηγή, στοχευμένα και σταματήσεις τα πάρτι, μέσα σε 7 μέρες θα δεις αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με την Κρήτη ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι σημαντικά αυξητική είναι η τάση στο Λασίθι, όπου η κορύφωση αναμένεται στις αρχές Αυγούστου. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ στο Ρέθυμνο ξεκίνησε ήδη μία πτώση.

Εμβολιασμός και στοχευμένα τεστ

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα 6.500 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να γίνεται γρήγορα και στοχευμένα η ανίχνευση των θετικών με τεστ, στις περιοχές που δείχνουν ότι ξεκινάει μία αυξητική τάση στα κρούσματα.

«Αν, για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή ο ΕΟΔΥ στείλει κλιμάκιο στην περιοχή της Θεσπρωτίας, προχωρήσει σε αυξημένο αριθμό τεστ και μπουν σε καραντίνα οι θετικοί, η αυξητική τάση της πανδημίας θα σταματήσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση σε μία περιοχή. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πιθανά τοπικά lockdown το φθινόπωρο

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δούμε τοπικά lockdown, σε περιοχές που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα και γενικευμένου lockdown.

«Αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν μέχρι τότε ακόμα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα κάνουμε τα εμβόλια. Είμαστε Έλληνες, έχουμε συνηθίσει να το συζητάμε, όμως, όταν δούμε το μεγάλο κίνδυνο, ενωνόμαστε. Αν δεν εμβολιαστούμε, θα έχουμε πολλές νοσηλείες και βαριά συμπτώματα κυρίως σε νέους και ανεμβολίαστους», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πάνω από 130 χιλιάδες νέοι έχουν συμπληρώσει την αίτηση για το Freedom Pass

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει κωδικούς taxisnet μπορεί να απευθυνθεί σε ΚΕΠ προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Περισσότεροι από 130 χιλιάδες νέοι 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτησή τους για το «Freedom Pass».

Οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών μπορούν να κάνουν την αίτηση για το «Freedom Pass» στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει κωδικούς taxisnet μπορεί να απευθυνθεί σε ΚΕΠ προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς επανέλαβε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ότι το «Freedom Pass», δηλαδή η επιδότηση των 150 ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αφορά τους νέους γεννημένους από 01/01/1996 μέχρι το 2003. Το σύνολο των δικαιούχων νέων προς το παρόν είναι περίπου 260 χιλιάδες, δηλαδή όσοι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Σε αυτό το νούμερο προστίθενται διαρκώς καινούργιοι δικαιούχοι καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί.

«Λειτούργησε πάρα πολύ ικανοποιητικά» σημείωσε ο υφυπουργός για το κίνητρο του «Freedom Pass», προσθέτοντας ότι «από τις 28 Ιουνίου που είχαμε την ανακοίνωση αυτών των μέτρων μέχρι και σήμερα είναι περίπου 500 χιλιάδες οι νέοι συμπολίτες μας όλων των ηλικιών οι οποίοι μπήκαν και προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό τους».

Η νίκη κατά του Covid-19 έρχεται από τη Θεσσαλονίκη

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό της ούτε όμως και στα παιδιά της.

Μία μικρή ομάδα επιστημόνων γιατρών, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εφάρμοσε μια μέθοδο αντιμετώπισης του Covid-19 η οποία είναι και αποτελεσματική και φέρει ελληνική υπογραφή.

Όμως τόσο η πολιτεία όσο και το αρμόδιο υπουργείο δεν αγκάλιασαν, για ακόμα μια φορά, την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και αρνήθηκαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Δεν μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο για ένα απαραίτητο ποσό το οποίο χρειάζεται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε διάφορα επίπεδα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία σέβεται τις δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της, δηλαδή έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, η προσπάθεια αυτή των γιατρών του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης θα είχε στηριχτεί με όλα τα μέσα. Η έρευνά της είναι ένας φάρος -προς στιγμήν μικρός- που ενδεχομένως να αποδειχθεί ισχυρότατος εάν και εφόσον δοθούν τα μέσα στους επιστήμονες αυτούς να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου -και όχι αναγκαστικά σε κάποια από τις ισχυρότερες, αλλά σε όποια χώρα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, όπως το Ισραήλ επί παραδείγματι-, οι επιστημονικές πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου θα είχαν ήδη επιχορηγηθεί και οι κλινικές μελέτες θα είχαν εγκριθεί, ενώ η γραφειοκρατία θα είχε παραμεριστεί για να μπορέσουν οι επιστήμονες να δουλέψουν με άνεση, παραγωγικά και με εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις διαδικασίες. Φανταστείτε να αποδειχθεί μελλοντικά πως η μικρή αυτή ομάδα των γιατρών της Θεσσαλονίκης, σε καιρούς πανδημίας και γενικευμένου φόβου αλλά και επιστημονικής ομίχλης λόγω αντιθετικών προσεγγίσεων, έθεσαν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και ανακάλυψαν το «Ιερό Δισκοπότηρο» της αναγκαίας συλλογικής ανοσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Πίσω από τη μέθοδο αυτή βρίσκεται η ερευνητική ομάδα του διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, τη βιοχημικό κα. Αναστασία Παπαδοπούλου και την κα. Ευαγγελία Γιαννάκη, αιματολόγο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, παρασκεύασαν ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό, στη συνέχεια τα πολλαπλασίασαν και τα μετέφεραν στον οργανισμό άλλου ασθενή που έπασχε από Covid-19.

Μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μια ασθενή που βρισκόταν λίγο πριν από τη διασωλήνωση. Με την άδειά της, της χορηγήθηκαν τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και η εξέλιξη της υγείας της ήταν εντυπωσιακή, αφού μέσα σε δύο ημέρες η κατάστασή της βελτιώθηκε θεαματικά και μία εβδομάδα αργότερα η ίδια είχε βγει από το νοσοκομείο.

Και εκεί που θα περίμενε κάποιος, με δεδομένο τα παραπάνω αποτελέσματα, η εν λόγω μέθοδος να εγκριθεί άμεσα και να δοκιμαστεί, εντούτοις ανέκυψαν… γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Ειδικότερα, στα τέλη Απριλίου 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη μελέτη, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε την έγκριση καθώς ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών που θα συμμετείχαν σε αυτή. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας όρισε ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βρεθούν ασθενείς που να τα ικανοποιούν. Έτσι η ομάδα έκανε ένσταση εξηγώντας στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που η ίδια η ομάδα μελέτης είχε θέσει.

Αντί δηλαδή η πολιτεία και τα όργανά της να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου μια τέτοια μέθοδος -με τόσο ελπιδοφόρα αποτελέσματα- να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δημιούργησαν γραφειοκρατικούς σκοπέλους βάζοντας «τρικλοποδιά» στους Έλληνες επιστήμονες.

Για τη μέθοδο αυτή, την ανάπτυξή της, καθώς και τις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μίλησε στο zougla.gr ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια στο Baylor College του Χιούστον των ΗΠΑ. Στην ομάδα που ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο ήταν και η βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αναπτύξαμε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση τριών ιών που πλήττουν βαριά τους μεταμοσχευμένους ασθενείς μας. Για τις ιώσεις αυτές δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή 100% και οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι βαριές. Έτσι αναπτύξαμε αυτή τη μέθοδο, πήραμε άδεια να παράξουμε τέτοια ειδικά λεμφοκύτταρα εναντίον των τριών αυτών ιών και τα χορηγήσαμε εδώ και δύο χρόνια περίπου σε ασθενείς μεταμοσχευμένους. Η επιτυχία στις ιώσεις αυτές έφθασε το 95%. Τα φάρμακα δεν μπορούν να έχουν τέτοια ποσοστά και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

»Έτσι, όταν ενέσκηψε ο κορωνοϊός και δεν υπήρχαν φάρμακα, τότε η κα. Παπαδοπούλου και η κα. Γιαννάκη σκέφτηκαν να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο. Από την προμελέτη αυτή βγήκαν δύο βασικά συμπεράσματα: 1) οι ασθενείς που τα καταφέρνουν να περάσουν εύκολα τον κορωνοϊό αναπτύσσουν οι ίδιοι τέτοια κορωνοϊδικά Τ-λεμφοκύτταρα στον οργανισμό τους. Από την άλλη οι ασθενείς που δεν τα καταφέρνουν και οδεύουν προς τις ΜΕΘ δεν μπορούν να αναπτύξουν τέτοια λεμφοκύτταρα. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι το βασικότερο στοιχείο της άμυνας του οργανισμού. 2) Παίρνοντας λίγο αίμα από ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό μπορέσαμε να απομονώσουμε αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και να τα πολλαπλασιάσουμε, ενώ στη συνέχεια τα χορηγήσαμε σε ασθενείς. Έτσι μπορέσαμε να παράξουμε εμείς αυτά τα λεμφοκύτταρα για τους ασθενείς που δεν τα παράγουν μόνοι τους».

Όσον αφορά στην έγκριση της μεθόδου, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η ομάδα υπέβαλε τη μελέτη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως προβλέπεται. «Πήραμε την άδεια πλην όμως η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, θέλοντας να προστατέψει τους ασθενείς, πρόσθεσε πολύ αυστηρά κριτήρια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε ασθενείς που να τα πληρούν. Ξαναζητήσαμε από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Δεοντολογίας να δουν εκ νέου τα κριτήρια και πράγματι αναθεώρησαν την πρώτη άποψη και πλέον περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Στο ερώτημα ποια ήταν η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως ζήτησε χρηματοδότηση από το νοσοκομείο και το Υπουργείο Υγείας, με τον κ. Κοντοζαμάνη να ανταποκρίνεται εκφράζοντας την επιθυμία να αναζητήσει τρόπους ώστε να γίνει χρηματοδότηση. «Αφού πέρασαν τρεις βδομάδες και επειδή ήμασταν στη φάση του τρίτου κύματος του ιού, αποφάσισα και βγήκα για πρώτη φορά προς τα έξω ζητώντας χρηματοδότηση από τον κόσμο, αφού το νοσοκομείο δημιούργησε έναν ειδικό λογαριασμό για τη μελέτη αυτή. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα και κατέθεσε 52.000 ευρώ. Ήταν κάτι πολύ συγκινητικό που μας έδωσε μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε. Επίσης το νοσοκομείο πρόσφερε χρηματοδότηση ύψους 70.000 ευρώ και η Επιτροπή Ελλάδα 20-21 αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το σύνολο της μελέτης που είχε απομείνει και ήταν 230.000 ευρώ. Έτσι αποκτήσαμε χρηματοδότηση και προχωρήσαμε».

«Μπουρλότο στην κοινωνία» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ 25 τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το ΜέΡΑ 25, επικαλούμενο την τροπολογία με τίτλο «Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης» επιτίθεται στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με τη διάταξη αυτή, «η κυβέρνηση βάζει μπουρλότο στην κοινωνία, θεσπίζοντας την καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο: οι εργοδότες θα έχουν το προνόμιο να απαιτούν από τους εργαζομένους να μοιραστούν μαζί τους ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα, οι δε εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να τα επιδεικνύουν».

Στην σχετική ανακοίνωση, το ΜεΡΑ 25 τονίζει πως επιβεβαιώθηκε η θέση του, και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 με τον παραπειστικό τίτλο «Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης» θεσπίζει ένα προνόμιο για τους εργοδότες και μια υποχρέωση για τους εργαζόμενους αναφορικά με την επίδειξη προσωπικών ιατρικών δεδομένων. Το άρθρο αναφέρει επί λέξει: «Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC). Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021».

Στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επισημαίνεται ότι «είναι προφανές ότι η Μητσοτάκης ΑΕ, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο, επιλέγει, όχι την οδό της πειθούς, αλλά της κατάφωρης επιβολής, μετακυλίοντας μάλιστα την ευθύνη στους εργοδότες να τρομοκρατούν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν υπό το πρίσμα της απόλυσης».

Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι: Ναι στον καθολικό εμβολιασμό υγειονομικών και φροντιστών ΑμεΑ και ηλικιωμένων και ταυτόχρονα ΝΑΙ στα εβδομαδιαία τεστ του εν λόγω προσωπικού στο πλαίσιο του δημόσιου δικτύου μαζικών δωρεάν τεστ και εμβολιασμών.

Πηγές: ΑΠΕ/σκαι/zougla.gr/ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα