Μεγάλη ανησυχία για τον ιό στην Ελλάδα

Αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης διαπιστώνεται σε πολλά επίπεδα

Parallaxi
μεγάλη-ανησυχία-για-τον-ιό-στην-ελλάδα-640320
Parallaxi

corona

Πανδημία : Γιατί η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον έλεγχο – Τα λάθος μηνύματα και η πραγματικότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιn.gr

Ενώ η κυβέρνηση επένδυσε ιδιαίτερα στην εικόνα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, τώρα δείχνει να χάνει τον έλεγχο, κυρίως εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που έστειλε

Για ένα μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση έδειξε ότι είχε μια σημαντική πολιτική επιτυχία με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χώρα μπήκε νωρίς σε συνθήκη λοκντάουν, ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε ριζικά, τα θύματα ήταν λίγα. Μάλιστα η χώρα κατάφερε να άρει τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά από τον Μάιο και για ένα διάστημα φαινόταν ως εάν η πανδημία να έχει σε πρώτη φάση νικηθεί.

Αυτό επέτρεψε το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και μια προσπάθεια να προσελκυσθούν τουρίστες με σκοπό να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Ταυτόχρονα, μπόρεσε να υπάρξει μια σχετική ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και να πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Όμως, αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι διαφορετική. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση κρουσμάτων, που είναι περισσότερα σε ημερήσια βάση από όσα είχαμε στην πρώτη κορύφωση της πανδημίας. Οι αρμόδιες αρχές τρέχουν να αναχαιτίσουν τις μεγάλες εξάρσεις σε τουριστικούς προορισμούς μέσα από τοπικά περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές για πρόωρο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό.

Επιπλέον, εξακολουθεί να μην έχει αποσαφηνιστεί πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και με ποια μέτρα, διαμορφώνοντας κλίμα επιπλέον ανησυχίας. Τέλος, αυτό που είχε αποφευχθεί σε πρώτη φάση, δηλαδή η μεγάλη διασπορά σε γηροκομεία και νοσοκομεία, δείχνει τώρα να συμβαίνει, γεννώντας ακόμη πιο μεγάλη ανησυχία.

Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση δείχνει πολύ πιο ευάλωτη σε επικρίσεις και δεν μπορεί να εμφανίζει την ίδια εικόνα αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας που είχε σε πρώτη φάση, όταν η χώρα παρακολουθούσε την ημερήσια ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα και του υφυπουργού Χαρδαλιά αντλώντας ένα αίσθημα ασφαλείας.

Τι συνέβη και άλλαξε το κλίμα;

Η εσφαλμένη προβολή της εικόνας ότι νικήσαμε τον ιό Η κυβέρνηση πήρε μια πολιτική επιλογή να πάρει μέτρα πολύ πιο έγκαιρα από την όποια δυναμική της πανδημίας, πιθανώς γιατί φοβόταν ότι δεν θα άντεχε διαφορετικά το σύστημα υγείας.

Τα μέτρα αυτά απέδωσαν σημαντικά και ανέκοψαν τη διασπορά του ιού. Σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά από παραμέτρους:

– Η αρχική διασπορά ήταν πολύ μικρή γιατί η χώρα μας δεν έχει χειμερινό τουρισμό από το εξωτερικό και δεν συμμετέχει τόσο ενεργά στην παγκοσμιοποίηση με όρους όγκου επαγγελματικών ταξιδιών.

– Η χώρα μας έχει σχετικά μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού σε γηροκομεία και αυτά είναι μικρότερου μεγέθους.

– Η έγκαιρη κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού απέτρεψε φαινόμενα μεγάλης νοσοκομειακής διασποράς.

– Η συμμόρφωση της κοινωνίας στα μέτρα ήταν εντυπωσιακή.

Όμως, όλα αυτά δεν σήμαιναν τίποτα άλλο παρά αναβολή της αναμέτρησης με την πανδημία και εξασφάλιση χρόνου για την οργάνωση του συστήματος υγείας και των προνοιακών δομών. Δεν εξαφάνισαν την πανδημία.

Όμως, η κυβέρνηση επένδυσε ιδιαίτερα στην εικόνα ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη και αυτό προβλήθηκε ιδιαίτερα σε σχέση και με την προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών.

Όμως, αυτό έστειλε το λάθος μήνυμα. Γιατί προφανώς και ο ιός δεν εξαφανίστηκε απλώς έγινε πιο περιορισμένη η διασπορά.

Όμως, με την επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων κλπ σταδιακά άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Αυτή ήταν αργή στην αρχή και σταδιακά άρχισε να κλιμακώνεται όταν πέρασε ένα κρίσιμο κατώφλι. Οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές για διακοπές επίσης αύξησαν τις συναναστροφές και διαμόρφωσαν συνθήκη μεγαλύτερης διασποράς, ενώ προστέθηκαν και τα «εισαγόμενα» κρούσματα λόγω της άφιξης τουριστών.

Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενα. Όμως, ήρθαν σε σύγκρουση με την εικόνα της επιτυχίας που είχε διαμορφωθεί.

Η έλλειψη προετοιμασίας για την αύξηση των κρουσμάτων Παρότι η αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών και των μετακινήσεων θα σήμαινε και αύξηση κρουσμάτων, η κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη για αυτό το ενδεχόμενο.

Δεν είχε προετοιμάσει την κοινωνία και φάνηκε να κινείται με την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα παρέμεναν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Ούτε φάνηκε να έχει ένα έτοιμο και αποτελεσματικό σχέδιο για το πώς θα αντιμετώπιζε τοπικές εξάρσεις και δη στη δύσκολη συνθήκη των τουριστικών περιοχών. Δεν φάνηκε καν να έχει ορίσει ένα σαφές κατώφλι μετά από το οποίο να ξεκινούν τα μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι διαμαρτυρίες περί «στοχοποίησης» περιοχών.

Αντίστοιχα, σε αντίθεση με την πρώτη φάση, όπου τα μέτρα φαίνονταν συνεκτικά, τώρα φαίνονται σαν περισσότερο αυτοσχεδιαστικά και συχνά με έλλειψη συνοχής, όπως φάνηκε π.χ. στον αντιφατικό συνδυασμό ανάμεσα στην αύξηση της χωρητικότητας στην ακτοπλοΐα και τα νέα ωράρια στα νυχτερινά καταστήματα (που σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς μετέφεραν αλλού το συνωστισμό).

Ούτε βοηθά την εικόνα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης η αίσθηση ότι ενίοτε κυριαρχεί στο λόγο των ειδικών συμβούλων της ένας κάπως ηθικολογικός τόνος (π.χ. στη μόνιμη επωδό περί ανεύθυνης νεολαίας).

Το ερώτημα για τα σχολεία

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η κατάσταση με τα σχολεία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ταυτόχρονα η ανησυχία στους γονείς με την αίσθηση ότι το υπουργείο σταθμίζει το σχεδιασμό.

Στη διάχυτη ανησυχία συμβάλλει και η σύγχυση ανάμεσα στον κίνδυνο για τα παιδιά και τον κίνδυνο διασποράς. Ο λόγος είναι ότι στατιστικά διεθνώς φαίνεται πολύ μικρός κίνδυνος για τις ηλικίες των παιδιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Αυτή είναι και μία από τις λίγες σχετικά θετικές πτυχές της κατάστασης.

Όμως, υπάρχει το ερώτημα της διασποράς μέσω των παιδιών, που παρότι νοσούν ελαφρότερα και αυτά μεταδίδουν. Αυτό οδηγεί ακόμη και σε συγκρουόμενες υποδείξεις των ειδικών. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σαφές μια χαμένη σχολική χρονιά θα είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά δεν παρουσιάζει ακόμη ένα συνεκτικό σχέδιο, που να καθησυχάζει την όποια ανησυχία και να μην παραπέμπει σε μια λογική «λίγο από όλα», δηλαδή λίγο δια ζώσης, λίγο εξ αποστάσεως, λίγο εκ επιτροπής κλπ. Την ίδια στιγμή μόνο προβλήματα δημιουργεί ως προς την εικόνα το γεγονός ότι δεν υπάρχει δέσμευση για δωρεάν εξασφάλιση μασκών για τους μαθητές.

Θωρακίστηκε το σύστημα υγείας;

Το άλλο κρίσιμο θέμα αφορά το σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί περισσότερες κλίνες ΜΕΘ ότι πλέον είμαστε στις 901 λειτουργικές, όπως και ότι έχει γίνει πλήθος προσλήψεων συμπεριλαμβανομένων και 1000 μονίμων ιατρών, ενώ αναμένονται και 400 προσλήψεις από αρχή Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, άλλες πτυχές όπως το πλήρες ξεδίπλωμα ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν μείνει πίσω, ενώ δυσλειτουργίες παρουσιάζονται ακόμη και στις πρακτικές ιχνηλάτησης.

Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα θα παίξει μεγάλο ρόλο το σε ποιο βαθμό θα εμπεδωθεί στους πολίτες η αίσθηση ότι όντως ανά πάσα στιγμή έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η δυσκολία να ειπωθεί η αλήθεια

Η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων εφόσον υπήρξε επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ακόμη και χωρίς τον τουρισμό το πιο πιθανό ήταν να είχε έρθει και μόνο με τις εσωτερικές μετακινήσεις, έστω και λίγο αργότερα. Ο μόνος τρόπος να μην είχε υπάρξει θα ήταν να είχε επιβληθεί και πάλι κάποια παραλλαγή οριζόντιου lockdown, όμως αυτό θα είχε καταστροφικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην εικόνα που καλλιέργησε για την αρχική νίκη κατά του ιού, τώρα δυσκολεύεται να προσαρμόσει τη ρητορική της στην πραγματικότητα της πανδημίας. Δηλαδή, δυσκολεύεται να πει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα και ότι το κομβικό είναι να κρατηθεί η έξαρση μέσα στα όρια αντοχής του συστήματος υγείας και προστατευθούν οι ευπαθείς ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος σε ζωές.

Γιατί είναι προφανές ότι αυτή είναι μια αφήγηση διαχείρισης μιας ενεργής πανδημίας και όχι μια εικόνα νίκης κατά του ιού. Και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, εάν αναλογιστούμε και τους κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης και το πώς η αντιπολίτευση προσπαθεί να οξύνει την καταγγελία προς την κυβέρνηση ότι απέτυχε.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι εάν η κυβέρνηση θα φανεί ανακόλουθη. Το σημαντικό είναι να υπάρξει μια ψύχραιμη και συνάμα ειλικρινής τοποθέτηση για την κατάσταση με την πανδημία, μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας που να ευαισθητοποιεί για την ανάγκη τήρησης των μέτρων που προστατεύουν τους ευπαθείς και διατηρούν υπό σχετικό έλεγχο τη διασπορά και ταυτόχρονα να αποφορτίζει από το διάχυτο πανικό (που συχνά οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο, στους «αρνητές» της πανδημίας) μια διατύπωση συγκεκριμένων και συνεκτικών σχεδίων για το πώς συνεχίζεται η κοινωνική ζωή από εδώ και πέρα (με πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία) και βέβαια η πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κοινωνία το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι μπορεί να αλλάζει τη ζωή της, εάν αισθανθεί ότι είναι για κοινό καλό. Δεν αναζητά «μαγικές λύσεις» αλλά μια υπεύθυνη ενημέρωση και κατεύθυνση. Μια «πολιτική της αλήθειας» σε σχέση με τη φάση που είμαστε με την πανδημία, τα βήματα που έχουν γίνει, τα βήματα που πρέπει να γίνουν και την ανάγκη συστράτευσης και αλληλεγγύης, δεν θα υποσχόταν εύκολες νίκες αλλά θα διευκόλυνε πραγματικές μάχες.

Μεγαλώνει καθημερινά η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας, καθώς τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Μέσα σε ένα πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα, 1.122 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (την Κυριακή (16/8) 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269, την Τετάρτη (19/8) 217 και την Πέμπτη (20/9) ακόμη 269), αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα (7.934).

Ανοδική τάση παρατηρείται επίσης στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς της Πέμπτης είναι 30, ενώ πριν δύο 24ωρα ήταν 25. Αύξηση παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ μακραίνει και η λίστα των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

Οι μολύνσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία έφτασαν τις 76 μέσα στον Αύγουστο, ενώ μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν οι εστίες κοροναϊού που εντοπίζονται σε οίκους ευγηρίας, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για τη λήψη νέων μέτρων εφόσον χρειαστεί, απευθύνοντας ταυτόχρονα, δραματικές εκκλήσεις για την τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Πονοκέφαλο στους ειδικούς εξακολουθεί να προκαλεί η μη τήρηση των μέτρων από μεγάλο μέρος της νεολαίας, στην οποία αποδίδουν κατά κύριο λόγο τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα της ανησυχίας, τα πάρτι με δεκάδες ή εκατοντάδες καλεσμένους που συνεχίζουν να διοργανώνονται ανά τη χώρα, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

corona

Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά τις τελευταίες 72 ώρες από τα 755 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 458 -πολύ περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αναλυτικά, στην Αττική τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Η ανησυχία πλέον του κόσμου για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εμφανής, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι αναστατωμένοι και να τηρούν ως επί το πλείστον τα μέτρα προστασίας.

Πλέον, η μάσκα έχει γίνει απαραίτητη. Οι Αθηναίοι τη φορούν ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, στο δρόμο που περπατούν, στους πεζόδρομους, στη στάση των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των εθελοντών γιατρών της περιφέρειας Αττικής. Το κλιμάκιο των γιατρών κάνει θερμομετρήσεις στους επιβάτες και πραγματοποιεί τεστ για τον κοροναϊό σε όσους θέλουν να εξεταστούν οικειοθελώς κατά την επιστροφή τους στο λεκανοπέδιο.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε υγειονομικούς Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» στις αρχές προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν από διακοπές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε 20 ημέρες 76 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις αρχές η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς 14 εργαζόμενοι της μονάδας Covid – μεταξύ των οποίων και δύο λοιμωξιολόγοι – έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Συνολικά, 50 υγειονομικοί στο νοσοκομείο έχουν μπει προληπτικά καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Ένας γιατρός διαγνώστηκε με τον ιό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένας ακόμα υγειονομικός υπάλληλος στο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και άλλα δύο στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είναι ένα από τα 14 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στο ΑΧΕΠΑ, υποστήριξε πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

«Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΙ, εφιστώντας την προσοχή καθώς ο ιός φαίνεται, όπως εκτίμησε, πάρα πολύ μεταδοτικός.

«Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες για προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εκεί που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, σε μέρη που ο κόσμος συνωστίζεται ή σε οίκους ευγηρίας, είναι δυνατόν να υπάρξει υπερμετάδοση, εξήγησε ο κ. Κολλάρας.

Κοτανίδου: Να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει εισήγηση για εφαρμογή νέων μέτρων κατά του κοροναϊού, αρκεί να τηρηθούν τα υπάρχοντα.

Μιλώτας στον ΣΚΑΙ, σχολίασε πως τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους και αυτό το βλέπουμε από τα κρούσματα που συνεχώς είναι τριψήφια, εξηγώντας πως κατά κύριο λόγο η νεολαία είναι αυτή που δεν τα τηρεί.

«Η νεολαία θεωρεί ότι αφού δεν νοσεί βαριά, μπορεί να κάνει τα πάντα. Να διασκεδάζει χωρίς μέτρα προφύλαξης κι έτσι να μεταφέρει αριστερά και δεξιά τον ιό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον συμμορφωθούμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, βεβαίως μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς» είπε η κ. Κοτανίδου, αναφέροντας πως μέχρι πρότινος εξάλλου ήμασταν σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ξεκινήσαμε τα πάρτι, και τις συναντήσεις στα μπιτς μπαρ και στις συναυλίες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» συμπληρώνοντας παράλληλα πως δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Δυτική Μακεδονία, η είδηση ότι βρέφος 6 μηνών και ένα 10χρονο παιδί στην Πτολεμαΐδα, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Ευτυχώς και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους. Το έξι μηνών κοριτσάκι βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια ιχνηλάτησης της οικογένειας του 50χρονου από την Πτολεμαΐδα ο οποίος που βρέθηκε θετικός τις προηγούμενες ημέρες, Σε ότι αφορά στο 10χρονο παιδί επίσης από την Πτολεμαϊδα που φαίνεται να κόλλησε από την μητέρα, είναι επίσης καλά στην υγεία του.

Σήμερα, Πέμπτη 20.8.2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Από την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, προκύπτει ότι τα 3 προέρχονται από την περιφέρεια Κοζάνης.

Στη Σιάτιστα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Παράλληλα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει την Παρασκευή στη Σιάτιστα για την ιχνηλάτηση επαφών ενός κατοίκου Άρτας, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ο οποίος επισκέφτηκε τη γενέτειρά του τις ημέρες του 15αύγουστου. Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι επαφές του νεαρού άντρα στον ΕΟΔΥ που ξεκίνησαν ήδη τα τεστ στο εργαστήρι μοριακής βιολογίας στο νοσοκομείο Κοζάνης.

Θορυβημένη τοπική κοινωνία από θετική κοπέλα που πήγε σε πάρτι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θορυβημένη παραμένει και η κοινωνία της Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας επίσης του Δήμου Βοΐου, που σπεύδει να κάνει το τεστ ακόμα και σε ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα, από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι θετική στον ιό ήταν μια κοπέλα, που ήρθε σε επαφή με άτομα που επέστρεψαν από διακοπές. Τόσο η ίδια όσο και αρκετοί νέοι ήταν σε πάρτι που διοργανώθηκε στο χωριό στις 8 Αυγούστου. Ψυχραιμία συνιστά ο Πρόεδρος της Εράτυρας Γιώργος Βάρκας, στους κατοίκους μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, υπογραμμίζοντας ότι είναι εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί τα οποία συνεχίζονται.

Καθησυχαστική παραμένει η ιατρική κοινότητα καθώς στα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον covid 19, είναι χαμηλού ιικού φορτίου κ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο.

Εν τω μεταξύ ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης , με τους Διοικητικές των νοσοκομείων, των ιατρικών, φαρμακευτικών κ οδοντοτριατικών συλλόγων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ κάλεσε και την 3 ΥΠΕ. Στην σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τη κατάσταση από τον λοιμοξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπολο συνεργάτη του ΕΟΔΥ, στην Δυτική Μακεδονία, ενώ συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πηγή: iefimerida.gr

Από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 ενεργοποιούνται τα μέτρα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ1α/Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020) η απόφαση η οποία ορίζει τα εξής:

Αναστολή και όροι λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων

1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ..

Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής πο-τών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.

3. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.

‘Αρθρο 2

Αναστολή πραγματοποίησης εκδηλώσεων

Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.

‘Αρθρο 3

Υποχρέωση χρήσης μάσκας

1. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

2. Από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

‘Αρθρο 4

Ειδικότεροι κανόνες

1. Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3165), καθώς και στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3330), όπως εκάστοτε ισχύουν, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

2. Οι κανόνες ως προς το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.51360/14.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας» (Β’ 3429), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

‘Αρθρο 5

Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου

1. Στην περίπτωση εργαζομένων των άρθρων 1 και 2 που δεν τηρούν τους κανόνες της παρούσας, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες της παρούσας επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Σε περίπτωση παράβασης των άρθρων 1 και 2 της παρούσας επιβάλλονται επίσης οι κυρώσεις του άρθρου δεύτερου της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.51360/14.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Ανώτατο όριο συμμετεχό-ντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας» (Β’ 3429), όπως εκάστοτε ισχύει.

4. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 2, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, τη γνωστοποίηση κυρώσεων και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 29 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τα όργανα, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρ. 3 του άρθρου 1, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.44074/11.7.2020 (Β’ 2797) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

‘Αρθρο 6

Ισχύς

Η παρούσα ισχύει από την 21η Αυγούστου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 6.00 π.μ.

Πηγή: www.skai.gr

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Το δραματικό σενάριο της ισπανικής γρίπης – Χάσαμε 6 με 7 ηλικιωμένους από ένα πάρτι

“Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη”

Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

“Δεν έφταιγαν…”

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Όπως εξήγησε, «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

“Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα”

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Μάσκα στα νηπιαγωγεία

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

Πηγές: ΕΡΤ/ΣΚΑΙ/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα