Top

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ελλάδα με την εξέλιξη της νόσου

Προειδοποιήσεις να μένουν όσοι γυρίζουν από διακοπές μακριά από ευπαθείς ομάδες.

Parallaxi
μεγαλώνει-η-ανησυχία-στην-ελλάδα-με-τη-640077
Parallaxi

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ελλάδα με την εξέλιξη της νόσου. 

Εικόνα unsplash

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα κατά το χθεσινό 24ωρο, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό από την ημέρα που ξεκίνησε η καταγραφή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα τα 262 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου, εκ των οποίων τα 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

 

Τα τοπικά lockdown μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα περιορίζοντας την διασπορά, ωστόσο, οι εστίες είναι πολλές κι ανεξέλεγκτες κι αυτό πυροδοτεί το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι εδώ μαζί με τα… παρελκόμενά του.

Ο κορονοϊός είναι εδώ και το καμπανάκι κινδύνου ηχεί πιο δυνατά από ποτέ. Από αύριο, που οι εκδρομείς θα αφήσουν τα αστικά κέντρα και θα μεταβούν στην επαρχία και στα νησιά για το δεύτερο κύμα διακοπών του Αυγούστου, αυτό του Δεκαπενταύγουστου, η ανησυχία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές, που δεν προλαβαίνουν να «σβήνουν» πυρκαγιές και να βλέπουν να ξεπηδούν νέες εστίες.

Το «μότο» η νόσος δεν χτυπά τους νέους έχει καταρριφθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, τα κρούσματα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και το γεγονός ότι η πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί ή ηπίως συμπτωματικοί, διασπείρουν τον ιό με τις συνέπειες να είναι ολέθριες και τα αποτελέσματα αυτής της υπερέκθεσης της κοινωνίας στον ιό να έρχονται σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου.

Τα τοπικά lockdown μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα περιορίζοντας την διασπορά, ωστόσο, οι εστίες είναι πολλές κι ανεξέλεγκτες κι αυτό πυροδοτεί το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι εδώ μαζί με τα… παρελκόμενά του. Ετσι λοιπόν, δεν αποκλείεται προς το τέλος του μήνα να δούμε πιο δραστικά μέτρα να πέφτουν στο τραπέζι σύμφωνα με το ethnos.gr

Σύψας: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα»

Την ώρα που η χώρα μας μετρά σε μία μόλις μέρα 262 νέα κρούσματα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας,  κάνει λόγο για εκατόμβες θυμάτων από τον κορωνοϊό αν συνεχιστεί η χαλαρότητα, ενώ απευθύνει δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

«Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης

Μάλιστα, ο καθηγητής παρουσίασε με μελανά λόγια τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. «Έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις. Υπάρχει διπλασιασμός κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έγινε απότομα και κρούσματα σε γηροκομεία. Σε Ισπανία και Γαλλία στα γηροκομεία έγινε το Βατερλώ. Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν προοιωνίζουν ένα καλό μέλλον».

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος θεωρεί κλειδί την πιστή τήρηση των μέτρων για να βελτιωθούν τα πράγματα. «Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία. Σκοτώνει και δεν κάνει διακρίσεις. Απευθύνω ύστατη έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Η επιδημία δείχνει τα δόντια της».

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων: «Θα συζητηθεί το θέμα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενδεχομένως και αύριο. Θα αφορά τον περιορισμό των ανθρώπων που θα είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο».

Λάρισα: Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Σήμερα το πρωί της Πέμπτης 13 Αυγούστου αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός που είναι θετική στον κορωνοϊό και οι θεράποντες ιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία και την κατάσταση της υγείας της.

Όπως ανέφερε στο Open TV ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος «η κοπέλα, η συνάδελφος αποσωληνώθηκε το πρωί».

Η 27χρονη γυναίκα, ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού, μόλις επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Ο φόβος είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Ωστόσο διασωληνωμένοι παραμένουν άλλοι τρεις φίλοι της 27χρονης που παραθέριζαν μαζί της στη Χαλκιδική, με τον έναν από αυτούς να είναι αγγειοχειρουργός η κατάσταση του οποίου είναι επιβαρυμένη.

Γίνονται συζητήσεις για έναρξη λειτουργίας των σχολείων στα τέλη και όχι στις αρχές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει.

Μια απόφαση που είχε ληφθεί ορθώς αλλά σε μια περίοδο όπου ο κοροναϊός είχε ουσιαστικά εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν καλά με την πανδημία.

Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζει το σκηνικό και στα σχολεία.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.

Η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να κτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κοροναϊού εκτιναχθούν.

Ήδη οι χθεσινές ανακοινώσεις για πάνω από 260 κρούσματα, επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι εκδρομείς (Ελληνες και ξένοι) επιστρέφουν από νησιά και τουριστικούς προορισμούς και φέρνουν μαζί τους και τον ιό στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα.

Σε καμιά περίπτωση επιστήμονες και κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν τα σχολεία ενώ η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κύκλωνα και καταγράφονται 200, 300 ή 500 κρούσματα καθημερινά.

Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Από το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις γονικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν σε μητέρες και πατέρες, ειδικά τώρα που οι παππούδες και γιαγιάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα υπό το φόβο μήπως νοσήσουν.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Τα σενάρια που μελετά το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων ανέπτυξε πριν από μερικές ημέρες και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Αναστασία Γκίκα, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

Αλλά δεν αναφέρθηκε σε αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

«Βεβαίως και θα ανοίξουν τα σχολεία στις 07/09. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα», τόνισε η κ. Γκίκα. «Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας. Είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο προετοιμασμένοι αυτή τη φορά».

Τα δύο σενάρια για την επιστροφή στο σχολείο

Όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μας είναι με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη».

«Η λέξη κανονικότητα σημαίνει πια την νέα κανονικότητα», εξηγεί η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας. «Έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, δεν χρησιμοποιούμε κοινά πράγματα, δεν μοιραζόμαστε γόμες, μολύβια, μπάλες…

Είναι όλα υπό συζήτηση ακόμα, διότι καθημερινά τα πράγματα αλλάζουν. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουμε περίπου δύο εβδομάδες πριν τα παιδιά μπουν στο σχολείο. Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Δεν αποφασίζουμε βέβαια μόνοι μας.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έχουμε ζήσει, το εκ περιτροπής. Εάν χρειαστεί, θα γίνει και αυτό… Είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, συζητάμε κάθε σενάριο. Άλλωστε έχουμε υλοποιήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης… Τα ολοήμερα θα ανοίξουν σε κάθε περίπτωση και θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου.

…Τα παιδιά μας έχουν συνηθίσει την αποστασιοποίηση. Ήταν πολύ σημαντικό που άνοιξαν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά μας και έμαθαν τα ίδια, και έκαναν μαθήματα και στην υπόλοιπη οικογένεια».

Δερμιτζάκης«Έχουμε φτάσει στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο με τα κρούσματα»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την αύξηση των κρουσμάτων και τη συμπεριφορά των πολιτών στα νέα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, «δεν είμαστε ακόμα στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία», όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως με συγκεκριμένες συμπεριφορές, δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να υπερμεταδοθεί.

Ένα ενδεχόμενο lockdown δε θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα και κυρίως στην οικονομία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να πράξει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Για τα νέα μέτρα και την συμπεριφορά του κόσμου ως προς αυτά, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως «ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και δε συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βοηθήσει, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα προσπαθεί να προλάβει τις καταστάσεις.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες για διάφορους λόγους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που ανακοινώνονται και σε αυτά που λένε οι ειδικοί».

«Σχέδιο υπάρχει και είναι αρκετά ευέλικτο ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, προφανώς το σχέδιο είναι πιο δύσκολο να αλλάξει  και να εφαρμοστεί», κατέληξε.

Πηγή: Έθνος, Βραδυνή, in.gr,

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα