Μείωση στις εγγραφές μαθητών καταγράφουν τα φροντιστήρια
Οι βασικές αιτίες είναι ο covid αλλά και τα οικονομικά των οικογενειών
Αισθητή μείωση στις νέες εγγραφές μαθητών, καταγράφουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, καθώς, πολλές οικογένειες παραμένουν επιφυλακτικές λόγω της πανδημίας ενώ η οικονομική κρίση και το θέμα της ακρίβειας λειτουργούν ανασταλτικά και περιορίζουν τα έξοδα των νοικοκυριών.
Τα περισσότερα φροντιστήρια ξένων γλωσσών καταγράφουν απώλειες, κυρίως στις μικρές ηλικίες ενώ άλλα, και ιδίως όσα λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, έχουν απώλειες στις εγγραφές των φοιτητών. «Οι φοιτητές φέτος δεν ήρθαν σε μεγάλο βαθμό, διότι υπάρχει επιφύλαξη λόγω του covid αλλά και λόγω των οικονομικών των γονέων», τονίζει ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στο κέντρο, που επισημαίνει ότι και στις μικρές ηλικίες οι εγγραφές είναι μειωμένες.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 20%-30% και αποδίδεται συνδυαστικά στην πανδημία και στα οικονομικά των οικογενειών. Με δεδομένο ότι τα δίδακτρα των φροντιστηρίων παραμένουν εδώ και 5 χρόνια περίπου στάσιμα και χωρίς αυξήσεις, οι φροντιστές θεωρούν ότι το αναμενόμενο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε περικοπές ακόμα και σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών.
“Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας”
«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα ακόμα, στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση για να αποτιμήσουμε προβλήματα και εγγραφές, αλλά η πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι πολύ θετικές για τον κλάδο», τονίζει ο Νίκος Πετρόπουλος, πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας, και αποδίδει τις απώλειες στον covid, χωρίς όμως να αγνοεί το οικονομικό θέμα. «Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, αλλά εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τμήματα παρά μόνο να έχουμε κρούσματα 50+1, αλλά μέχρι σήμερα τα κρούσματα στα φροντιστήρια είναι ελάχιστα διότι τα τμήματα είναι με λίγους μαθητές», επισημαίνει.
Την τάση και στροφή των οικογενειών προς τα ιδιαίτερα επισημαίνει από την πλευρά της η Βαρβάρα Καρακίτσου, πρόεδρος Φροντιστών Ξένων Γλωσσών Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης τονίζει τη διστακτικότητα στις εγγραφές των μικρών ηλικιών. «Οι γονείς δεν εγγράφουν τα μικρά παιδιά κυρίως λόγω covid και κάποιοι στρέφονται στα ιδιαίτερα όπου για μας υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός», τονίζει και επισημαίνει ότι τα ιδιαίτερα δεν είναι πιο ασφαλή καθώς «ο εκπαιδευτικός που κάνει τα ιδιαίτερα μπορεί να έχει επισκεφτεί πολλά σπίτια». «Τα φροντιστήρια μας είναι ασφαλή καθώς τηρούμε αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημειώνει και αναφέρει πως «η περσινή ήταν μία δύσκολη χρονιά αλλά φέτος παρά τις όποιες απώλειες ελπίζουμε να πάμε καλύτερα».
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ