Featured

Μείζον θέμα με το πρωινό των μαθητών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Η καταγγελία ιδιοκτήτη σχολικού κυλικείου της πόλης για το πρωινό κολατσιό στους μαθητές, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, το αίτημα προς το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και ο σάλος που έχει προκληθεί με την υπεύθυνη δήλωση που μοιράζεται στα σχολεία.

Parallaxi
μείζον-θέμα-με-το-πρωινό-των-μαθητών-στ-658573
Parallaxi

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες κυλικείων στα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης που καταγγέλλουν τις ενέργειες της διοίκησης να μην τους παραχωρήσει, ούτε φέτος, τη διανομή του δωρεάν πρωινού κολατσιού σε μαθητές που οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους το προσφέρουν.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στην Parallaxi ιδιοκτήτης κυλικείου σε δημοτικό σχολείο της πόλης, επί δύο χρόνια το συγκεκριμένο κολατσιό έφτανε στο χώρο μέσω γνωστής εταιρείας catering, αλλά κάτω από αμφιβόλου ποιότητας συνθήκες.

Το πρωινό που μοιράζονταν στα παιδιά έρχονταν μέσα σε βρόμικα κουτιά από φελιζόλ και μέχρι την ώρα της διάθεσης του, φυλάσσονταν σε αποθήκη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο δεν ζητούνται οικονομικά κριτήρια για την ένταξη παιδιών σε αυτό και έτσι μεγάλο μέρος των μαθητών σιτίζεται καθημερινά, θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά, έπειτα από σχετική συμφωνία του δήμου Θεσσαλονίκης με την εταιρεία catering.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην καταγγελία του στην Parallaxi ο ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου, σε άλλους δήμους της χώρας, έχει αποφασιστεί η διανομή του πρωινού να παραχωρηθεί στους καθόλα αρμόδιους, δηλαδή στα κατά τόπους κυλικεία που τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Από την πλευρά του, το σωματείο των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων Θεσσαλονίκης προέβη σε ενέργειες για να συμβεί κάτι τέτοιο και στην πόλη, όμως οι όποιες ενέργειες τους έπεσαν στο κενό, ενώ παράλληλα εκφράζουν την πικρία τους ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις που έχουν γίνει.

Παράλληλα, σημειώνουν, ότι δεν γίνεται ο δήμος να απαιτεί στην ώρα τους την καταβολή των ενοικίων, χωρίς μάλιστα να κάνει κουβέντα για μείωση τους και γι’ αυτό το λόγο θεωρούν ότι η συνεργασία των δύο πλευρών πρέπει να γίνει πολυεπίπεδη.

Η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας και της πρόωρης λήξης του περσινού σχολικού έτους, που οδήγησε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, αλλά και σε εξάμηνη ανεργία.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που σε κάποια κυλικεία των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης έρχεται και το μεσημεριανό γεύμα, οι ιδιοκτήτες θεωρούν πώς μπορούν να αναλάβουν τη διανομή με απόλυτη ασφάλεια και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι ιδιοκτήτες κυλικείων ζητούν στήριξη από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα, παρά να βλέπουν τη διοίκηση να τους γυρίζει την πλάτη και να συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες catering.

Σάλος για την υπεύθυνη δήλωση που μοιράζεται στα σχολεία

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπεύθυνη δήλωση που μοιράζεται από το δήμο Θεσσαλονίκης στα σχολεία με αποδέκτες τους γονείς που επιθυμούν να ενταχθούν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα παροχής πρωινού κολατσιού.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία, ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητάει από τους γονείς να δηλώσουν υπεύθυνα και με τα στοιχεία τους ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν οικονομικά το πρωινό γεύμα των παιδιών τους.

Γονείς υπογραμμίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κίνηση του δήμου να παρέχει πρωινά γεύματα στα παιδιά είναι αξιόλογη, αλλά θα πρέπει είτε η διαδικασία να αφορά το σύνολο των παιδιών στα σχολεία, είτε να γίνεται μέσω μίας πιο διακριτικής διαδικασίας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της στοχοποίησης των μαθητών για λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα