Top

Μεξικό: Σε διαβουλεύσεις με ΗΠΑ λόγω κρουσμάτων-Ν. Κορέα: Ξεκινά ο εμβολιασμός ενηλίκων

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.

Parallaxi
μεξικό-σε-διαβουλεύσεις-με-ηπα-λόγω-κρ-787275
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο

Μεξικό: Σε διαβουλεύσεις με ΗΠΑ καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν έξαρση των κρουσμάτων 

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα συζητήσει σήμερα Δευτέρα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις, σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19, καθώς οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που αποδίδεται σε πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του.

Ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη που θα έχει με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο. «Θα συζητήσουμε (…) την προώθηση της κοινής ατζέντας συνεργασίας μας», περιορίστηκε να πει ο κ. Λόπες Ομπραδόρ.

Στην κυρία Χάρις ανατέθηκε φέτος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χειριστεί τις διπλωματικές προσπάθειες για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση από κράτη της κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο μεξικανός πρόεδρος αναμένει από τις ΗΠΑ περαιτέρω δωρεά δόσεων εμβολίων για την COVID-19. «Είχαν γίνει δεσμεύσεις ότι θα παραλάβουμε κι άλλα εμβόλια από τις ΗΠΑ», εξήγησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκατάσταση της Εθνοφρουράς στη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με το Τέξας.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τη δωρεά 3,5 εκατ. δόσεων και πρόσθεσε πως αναμένεται νέο φορτίο με ακόμη 1,35 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτους αριθμούς (616.828 νεκροί μέχρι χθες Κυριακή), ενώ το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο (244.420 ως χθες). Τις τελευταίες εβδομάδες, και οι δύο χώρες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν ξανά τα 100.000 σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκαν ξανά πάνω από το επίπεδο των 20.000 στο Μεξικό.

Στην ομιλία του, ο μεξικανός πρόεδρος εξήρε την πορεία των διμερών σχέσεων τους έξι μήνες της θητείας της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι έχουν γνώμονα «τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» της μιας χώρας από την άλλη και «την αναπτυξιακή συνεργασία».

ΗΠΑ: Τα συνδικάτα των δασκάλων αλλάζουν στάση και υποστηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από την COVID-19 αυξάνεται

Οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους δασκάλους στις ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι μαθητές που είναι πολύ μικροί σε ηλικία για να εμβολιαστούν, δήλωσε χθες, Κυριακή, η επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου δασκάλων, αλλάζοντας στάση για την υποστήριξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν.

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει», δήλωσε η Ράντι Γουέινγκαρτεν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων στο NBC News και στην εκπομπή «Meet the Press». «Με βαραίνει πραγματικά πολύ το γεγονός ότι παιδιά κάτω των 12 ετών δεν δεν μπορούν να εμβολιαστούν», τόνισε.

«Αισθάνθηκα την ανάγκη…, να ορθώσω το ανάστημά μου και να το πω αυτό, ως ένα ζήτημα προσωπικής συνείδησης», εξήγησε η ίδια.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται από την COVID-19 αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι ειδικοί της υγείας αποδίδουν την τάση αυτή στην παραλλαγή Δέλτα, που είναι πιο πιθανό να μολύνει παιδιά σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος Άλφα.

Ποσοστό περίπου 90% των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπως επανέλαβε η Γουέινγκαρτεν σε άλλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυξανόμενος αριθμός εταιριών και πολιτειακών κυβερνήσεων καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Η United Airlines, η εταιρεία κρέατος Tyson Foods Inc και η Microsoft απαιτούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, ενώ οι κινήσεις αυτές κρίνονται ως νόμιμες από τους ειδικούς, αλλά μπορούν να προκαλέσουν εργασιακές εντάσεις σε χώρους εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι.

Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Βιρτζίνια απαιτούν επίσης από όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται από τις πολιτειακές αρχές να εμβολιαστούν, ενώ το Νιου Τζέρσεϊ απαιτεί από μερικούς εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών υγείας να εμβολιαστούν.

Η Μπέκι Πρίνγκλ, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου δασκάλων στις ΗΠΑ, της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης (National Education Association), δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times» την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο οποιοσδήποτε υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τοπικό επίπεδο.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος αξιωματούχος για θέματα επδημιολογίας στις ΗΠΑ, δήλωσε πως είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά να περιβάλλονται από εμβολιασμένους ανθρώπους που φορούν μάσκες στα σχολεία, αλλά και οπουδήποτε αλλού, μέχρι τα εμβόλια να εγκριθούν για αυτά.

«Περιβάλλεις τα παιδιά με αυτούς που μπορούν να εμβολιαστούν, όποιοι και αν είναι, δάσκαλοι, προσωπικό των σχολείων, ο οποισδήποτε, θα πρέπει αυτοί να εμβολιαστούν. Προστατέψτε τα παιδιά με μία ασπίδα εμβολιασμένων ανθρώπων», δήλωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο NBC, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά COVID-19.

Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει περισσότερα από 100.000 νέα περιστατικά μόλυνσης την ημέρα κατά μέσο όρο για το τελευταίο διήμερο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Περίπου 400 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά κατά μέσο όρο. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον τελευταίο Φεβρουάριο.

Ο αμερικανικός Νότος παραμένει το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος, με τη Φλόριντα να αναφέρει περίπου 24.000 νέα περιστατικά μόλυνσης το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

O αριθμός των ασθενών με COVID-19, που γεμίζουν τα νοσοκομεία της πολιτείας, κατέγραφε ρεκόρ σχεδόν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα πράγματα στη Φλόριντα δεν είναι απλά άσχημα, είναι επικά άσχημα», δήλωσε χθες, Κυριακή, στο CNN, ο καρδιολόγος δρ Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Washington. «Αν η Φλόριντα ήταν μία ξένη χώρα, οι ΗΠΑ θα εξέταζαν την απαγόρευση των ταξιδιών από τη Φλόριντα… Θα γίνει πολύ χειρότερη η κατάσταση εκεί».

Παρά την αύξηση, ο κυβερνήτης της αναφερόμενης πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις έχει αρνηθεί να καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας, ενώ έχει εμποδίσει τις σχολικές περιφέρειες από το να την απαιτήσουν, παρά την πρώτη θέση που έχει η Φλόριντα στις νοσηλείες από την COVID-19 σε παναμερικανικό επίπεδο, επί τη βάσει του πληθυσμού της.

Ο πρώην επίτροπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ δρ Σκοτ Γκότλιμπ υποστήριξε ότι η μη απαίτηση χρήσης μάσκας για τους μαθητές καθώς επιστρέφουν στην πλήρη καθημερινή διαδικασία μάθησης είναι απερίσκεπτη, δηλώνοντας στην εκπομπή του CBS News «Face the Nation» «Καμία επιχείρηση δεν θα το έκανε αυτό υπεύθυνα και είναι ακριβώς αυτό, που θα κάνουμε σε μερικά σχολεία».

Ο ίδιος παρότρυνε σχολεία και οικογένειες να χρησιμοποιήσουν υψηλής ποιότητας μάσκες προσώπου, όπως οι N95 για την προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα που μεταδίδεται πιο εύκολα, υπογραμμίζοντας ότι η Γιούτα παρέχει KN95 μάσκες σε κάθε μαθητή.

Κίνα: Καταγράφηκαν και άλλες μολύνσεις-πόλεις ξεκινούν νέα μαζικά διαγνωστικά τεστ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα περισσότερες μολύνσεις από COVID-19 στην πιο πρόσφατη έξαρση της ασθένειας στη χώρα, ενώ ορισμένες πόλεις ξεκίνησαν νέους γύρους μαζικών διαγνωστικών τεστ στην προσπάθεια να ξεριζώσουν τις μολύνσεις στην κοινότητα.

Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 12 πόλεις από τις 20 Ιουλίου, και αξιωματούχοι διέταξαν τις τοπικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά τις μολύνσεις και να κλείσουν ‘παραθυράκια’ στις προσπάθειες ελέγχου.

«Μια χαλαρότητα πνεύματος θα ξεπεραστεί αποφασιστικά», ανέφερε χθες Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) καλώντας για τον περιορισμό της έξαρσης.

Αναλυτές θεωρούν πως η παραλλαγή Δέλτα είναι η μεγαλύτερη δοκιμή για τη στρατηγική μηδενικών μολύνσεων COVID της Κίνας μετά την αρχική έξαρση πέρυσι, όμως αναμένουν πως οι αρχές θα την καταστείλουν προτού ξεφύγει εκτός ελέγχου, ακόμη και με κάποιο οικονομικό κόστος.

Η Κίνα δεν πρέπει να σταματήσει τους αυστηρούς ελέγχους καθώς χρησιμοποιεί στοχευμένα μέτρα περιορισμού και τον ευρύ εμβολιασμό προκειμένου να νικήσει τον ιό, δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Γκάο Τσιανγκ.

«Όσο ο ιός διαδίδεται ακόμα ευρέως παγκοσμίως, η πολιτική της Κίνας να εμποδίσει αυστηρά την εισαγωγή του ιού δεν πρέπει να αλλάξει», έγραψε ο Γκάο στην κρατική Λαϊκή Ημερησία.

Η Κίνα θα επιμείνει στη στρατηγική της να σπάει τις αλυσίδες μετάδοσης με σκοπό να εντοπίζει και να ελέγχει τον ιό το ταχύτερο δυνατό, πρόσθεσε ο Γκάο.

Σε μια επίδειξη δράσης κατά των τοπικών κυβερνήσεων που θεωρούν πως επέδειξαν αμέλεια στις προσπάθειες ελέγχου, η Κίνα απομάκρυνε ορισμένους αξιωματούχους από τις πόλεις Ναντζίγκ, Γιαντάλ, Ζενγκζόου και Ζανγκτζιάτζιε.

Η ανατολική πόλη Γιανγκτζού, η οποία μάχεται μια μεγάλη συρροή (cluster), κάλεσε τους αξιωματούχους της να κάνουν καλύτερη δουλειά αφού ένας μολυσμένος επισκέπτης σε κέντρο διαγνωστικών τεστ μετέδωσε τον ιό σε άλλους.

Εκατόν είκοσι πέντε νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανακοινώθηκαν χθες, περιλαμβανομένων 94 μεταδόσεων στην κοινότητα, από 96 την προηγούμενη μέρα, με 81 μεταδόσεις στην κοινότητα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν εισαγόμενες από το εξωτερικό ανέφερε σήμερα η NHC.

Οι περισσότεροι από τους ντόπιους ασθενείς χθες καταγράφηκαν στην κεντρική πόλη Ζενγκζόου και στη Γιανγκζόου.

Η Γιανγκζόου ξεκίνησε έναν πέμπτο γύρο μαζικών τεστ, δήλωσαν αρχές της πόλης σήμερα, οπότε η Ζενγκζόου αναμένεται να ολοκληρώσει τη συλλογή δειγμάτων για τον τρίτο της γύρο μαζικών τεστ σε όλη την πόλη.

Η ανατολική πόλη Ναντζίνγκ, η οποία επλήγη σκληρά από την έξαρση του Ιουλίου, έχει ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο στοχευμένων διαγνωστικών τεστ σε ορισμένες περιοχές έπειτα από τρεις γύρους σε όλη την πόλη, παρότι καταγράφονται λιγότερες από πέντε μολύνσεις καθημερινά από τις 2 Αυγούστου.

Η πόλη Ναντόνγκ, κοντά στη Γιανγκζόου και τη Ναντζίνγκ δεν έχει αναφέρει καμία νέα τοπική μόλυνση από τα τέλη Ιουλίου, αλλά έχει επίσης ξεκινήσει μαζικά τεστ στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής άσκησης.

Η κεντρική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά έξαρση της COVID-19 στα τέλη του 2019, ανέφερε δύο μολύνσεις στην κοινότητα χθες, τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τις πρώτες μολύνσεις Δέλτα στην κοινότητα στις 2 Αυγούστου.

Τεστ σε όλη την πόλη που ξεκίνησαν στην Ουχάν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας εξάπλωση από την πιο πρόσφατη συρροή, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ένας γιατρός στο νοσοκομείο Τόνγκτζι της πόλης.

Ωστόσο, τουλάχιστον δύο σταθμοί λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων στην Ουχάν σταμάτησαν όλες τις υπηρεσίες τους από σήμερα, διευρύνοντας την αναστολή ορισμένων δρομολογίων της περασμένης εβδομάδας.

Οι νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις της Κίνας είναι 39, απο 30 μία ημέρα νωρίτερα. Η Κίνα δεν κατατάσσει τις περιπτώσεις αυτές στις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφηκαν συνολικά στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας είναι 93.826 ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 4.636.

Πακιστάν: Πάνω από 4.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 53 θάνατοι εξαιτίας σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 4.040 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμά τους να φθάνει τα 1.071.620.

Παράλληλα 53 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 23.918 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 83.298. Στα πακιστανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.805 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Στη χώρα των 225 εκατομμυρίων κατοίκων ως χθες είχαν εμβολιαστεί πλήρως μόλις 7,6 εκατομμύρια πολίτες.

Νότια Κορέα: Όλοι οι ενήλικοι θα μπορούν στα τέλη του μήνα να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν

Στη Νότια Κορέα θα μπορούν από τα τέλη Αυγούστου να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν για την COVID-19 οι πάντες άνω των 18 ετών, καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να ανακόψουν το τρέχον κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που πλήττει κυρίως νεότερους, ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Αφότου ξέσπασε η πανδημία και για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς η Νότια Κορέα δεχόταν επαίνους για τον τρόπο που την αντιμετώπισε, με αθρόα τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωση των ανθρώπων που διαπιστωνόταν που μολύνθηκαν. Όμως ο συγκριτικά αργός ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης συνέπεσε με την εξάπλωση πιο μολυσματικών στελεχών του SARS-CoV-2.

Ως χθες, είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19 το 45% του πληθυσμού της χώρας (ο οποίος ανέρχεται σε 52 εκατ. συνολικά), ωστόσο μόλις το 15% είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Η Σεούλ θέλει να έχει εμβολιαστεί πάνω από 70% των ενηλίκων μέσα τον Σεπτέμβριο. Στο ηλικιακό φάσμα 18-49 ετών θα χορηγηθούν τα σκευάσματα των Moderna και Pfizer/BioNTech. Η πλατφόρμα για το ηλικιακό φάσμα αυτό θα ανοίξει την 26η Αυγούστου και θα μπορούν να κλείνονται ραντεβού μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου μέσω του συστήματος.

Ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρές μορφές της αυξάνεται. Χθες οι αρχές έκαναν λόγο για 367 ασθενείς σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Νότια Κορέα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.125 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 212.448 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (4/1.492 σε 24 ώρες), δείχνουν τα σημερινά δεδομένα της κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,00%.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα