Top

Μελέτη αποκαλύπτει πόσοι διστακτικοί εμβολιάστηκαν τελικά κατά της covid-19

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.

Parallaxi
μελέτη-αποκαλύπτει-πόσοι-διστακτικο-823716
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου.

ΗΠΑ: Πόσοι διστακτικοί εμβολιάστηκαν τελικά κατά του κορονοϊού; – Αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει

Ένα βασικό εμπόδιο στο μαζικό εμβολιασμό είναι η διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν. Έτσι στις ΗΠΑ διενεργήθηκε μία μελέτη που μελετά το συσχετισμό μεταξύ τον αρχικό δισταγμό κάποιου να εμβολιαστεί και το αν τελικά εμβολιάστηκε.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 4654 άτομα με 59% γυναίκες και μέση ηλικία τα 50,7 έτη και το 74% (3439 άτομα) ολοκλήρωσε την περίοδο παρακολούθησης. Ανάμεσα σε όσους εκδήλωσαν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό στην αρχή, μέσα στην περίοδο παρακολούθησης έως τον 4/2021, το 32% έκανε 1 ή περισσότερες δόσεις ενός εμβολίου, το 37% θεωρεί πιθανό να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον, και το 32% θεωρεί μάλλον απίθανο να εμβολιαστεί.

Αντίθετα, από όσους αρχικά είχαν εκδηλώσει προθυμία να εμβολιαστούν, το 54% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, το 39% θεωρούσε πιθανό μάλλον να εμβολιαστεί, και το 7% μη πιθανό να εμβολιαστεί. Η προθυμία να εμβολιαστεί κανείς ήταν μεγαλύτερη σε όσους ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου σε σχέση με τους μη (76% έναντι 65%), και στην παρακολούθηση τους αυτό αντανακλάται στον εμβολιασμό με ποσοστό 54% έναντι 43%.

Ανάμεσα σε όσους ήταν υποψήφιοι για εμβολιασμό και δεν είχαν αποκλειστεί για κάποιο λόγο από τον εμβολιασμό στην παρακολούθηση το 51% είχε κάνει μία δόση εμβολίου τουλάχιστον, το 22% θεωρεί πιθανό να εμβολιαστεί και το 27% μάλλον απίθανο. Η αυτοαναφορά του εμβολιασμού (1949 άτομα) επιβεβαιώθηκε με την μελέτη των αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό δεν είναι σταθερή στο χρόνο αλλά μεταβλητή. Μειώθηκε από τα τέλη του 2020 στις αρχές του 2021, καθώς το 32% που ήταν διστακτικοί τελικά εμβολιάστηκαν, και το 37% άλλαξε από απρόθυμο να εμβολιαστεί σε πρόθυμο να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου στα φαρμακεία, δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid μετά την έγκριση από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή την Παρασκευή της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης για τρεις κατηγορίες του πληθυσμού: τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αυτά που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid στο πλαίσιο της εργασίας τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε μόνο στα φαρμακεία, περισσότεροι από 400.000 Αμερικανοί έλαβαν την πρόσθετη προστασία της αναμνηστικής δόσης και σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού για την αναμνηστική δόση στα φαρμακεία τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τζεφ Ζάιεντς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

ΗΠΑ-εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Οι παρενέργειες της 3ης δόσης είναι “παρόμοιες” με αυτές της 2ης δόσης, δείχνει μελέτη

Οι παρενέργειες που παρατηρούνται μετά από μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά του κορονοϊού είναι “παρόμοιες” με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν από αρκετές χιλιάδες άτομα που έκαναν μια τρίτη δόση του εμβολίου τους την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η αναμνηστική δόση είχε εγκριθεί για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στη χώρα.

Η μελέτη δείχνει ότι “οι αναμνηστικές δόσεις είναι επί του παρόντος καλά ανεκτές”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ροσέλ Ουαλίνσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

“Η συχνότητα και το είδος των παρενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων και ήταν τις περισσότερες φορές ελαφρά ή μέτρια και σύντομης διάρκειας”, πρόσθεσε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει ήδη μια αναμνηστική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα στηρίζονται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι σε μια εφαρμογή (v-safe) και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μετά τον εμβολιασμό τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμπλήρωσαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μετά την καθεμία από τις τρεις δόσεις, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση (πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο…) και το 74% ανέφερε μια λεγομένη συστημική αντίδραση, δηλαδή που επηρεάζει όλο τον οργανισμό (κόπωση…).

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς πολύ όμοιοι.

Στους περισσότερους από τους 20.000 ανθρώπους, σχεδόν το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικά του αμερικανικού πληθυσμού, προειδοποιούν τα CDC, καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων που ήταν εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή ήταν λευκοί.

Επιπλέον, η μελέτη δεν εστιάζει απαραίτητα μόνο στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, καθώς και άλλα άτομα μπορεί επίσης να έκαναν μια τρίτη δόση παρακάμπτοντας τις συστάσεις που ίσχυαν τότε, διευκρινίζουν τα CDC.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές διεύρυναν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τον επιλέξιμο πληθυσμό για μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer. Στο εξής μπορούν επίσης να την λάβουν οι ηλικίας 65 ετών και άνω, και ορισμένα άτομα “υψηλού κινδύνου” λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της εργασίας όταν στο πλαίσιο αυτής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό.

ΗΠΑ: Η United Airlines ετοιμάζεται να απολύσει 593 εργαζομένους της που δεν εμβολιάστηκαν για την COVID-19

Η αεροπορική εταιρεία United Airlines, η οποία απαίτησε στις αρχές Αυγούστου όλοι οι εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως προετοιμάζεται να προχωρήσει στην απόλυση 593 εξ αυτών που δεν έχουν προσκομίσει βεβαιώσεις εμβολιασμού τους.

Από τους κάπου 67.000 υπαλλήλους της UA, λιγότερο από το 3%, δηλαδή περίπου 2.000, ζήτησε να εξαιρεθεί για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Μεταξύ των υπολοίπων, πάνω από το 99% προτίμησε να εμβολιαστεί.

«Απαιτήσαμε να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι της United που έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ για έναν απλό λόγο: για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», τόνισαν σε ανακοίνωση της διοίκησης ο επικεφαλής της εταιρείας, ο Σκοτ Κέρμπι, και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, ο Μπρετ Χαρτ.

«Και είναι αλήθεια πως όλοι είμαστε ασφαλείς όταν όλοι έχουμε εμβολιαστεί», πρόσθεσαν.

Για τους 593 υπαλλήλους που δεν προσκόμισαν βεβαιώσεις εμβολιασμού, η εταιρεία κίνησε διαδικασίες απόλυσης με βάση διαδικασίας που είχε διαπραγματευθεί με τα συνδικάτα.

Πρόκειται για «απίστευτα δύσκολη απόφαση» αλλά «το να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ομάδας μας είναι προτεραιότητά μας», κατά την ανακοίνωση της διοίκησης της UA.

Γερμανία: Σχεδόν 11.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 67 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11.780 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.215.351, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 67 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 93.571 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γερμανία: Το φθινοπωρινό κύμα διαφαίνεται ήδη σε ορισμένες περιοχές, εκτιμά ο Κρίστιαν Ντρόστεν- Κοινωνικός στόχος ο εμβολιασμός

Ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν θεωρεί ότι η παρούσα ηρεμία των εθνικών αριθμών μόλυνσης από κορονοϊό είναι προσωρινό φαινόμενο.

Διαφαίνεται ήδη στα ομοσπονδιακά κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας ότι η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται εμφανώς, ανεξάρτητα από το τέλος των διακοπών.

«Νομίζω ότι υπάρχουν τώρα σημάδια του φθινοπωρινού και χειμερινού κύματος τα οποία πιθανότατα θα δούμε ξανά τον Οκτώβριο», δήλωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου σήμερα το βράδυ στο podcast “Coronavirus Update” του δικτύου NDR.

Η προηγούμενη αύξηση των κρουσμάτων οφειλόταν κυρίως σε τεστ τα οποία έγιναν σε σχολεία μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και σε εισαγόμενα περιστατικά, τα οποία κατά την εκτίμηση του Ντρόστεν δεν σήμαιναν απαραίτητα την έναρξη του χειμερινού κύματος.

«Το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού πρέπει να είναι κοινός μας κοινωνικός στόχος. Είναι σημαντικό να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι ή να βρεθεί άλλος τρόπος να προσέλθουν για εμβολιασμό. Αυτό όμως δεν είναι πλέον δουλειά των επιστημόνων, αλλά των πολιτικών», τόνισε.

Τέλος, ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος αξιολόγησε την τρέχουσα πρόοδο των εμβολιασμών στην Γερμανία ως ανεπαρκή.

Κροατία: Υποχρεωτικό προσεχώς το πιστοποιητικό για την COVID-19 για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και για τους ασθενείς

Τα πιστοποιητικά για την COVID-19 θα γίνουν υποχρεωτικά για όλους τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας από την 4η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κροατίας χθες Τρίτη.

Τα πιστοποιητικά αυτά επαληθεύουν αν κάθε πρόσωπο έχει εμβολιαστεί πλήρως, έχει αναρρώσει από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ή έχει υποβληθεί σε εξέταση για τον SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο θεσπίστηκε λόγω της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού του πληθυσμού, εξήγησε το υπουργείο της βαλκανικής χώρας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν 8 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 1.061 κρούσματα του SARS-CoV-2. Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην κροατική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 ως αυτό το στάδιο ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 8.614 νεκρούς επί συνόλου 401.169 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ισραήλ: Πάνω από 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 8 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.159 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 7.692 νεκρούς επί συνόλου 1.274.395 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 55.315. Οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 660 (–11 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν 6,1 εκατ. πολίτες της χώρας –το 64,9% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,6 εκατ. δεύτερη δόση και πάνω από 3,2 εκατ. τρίτη, ενισχυτική, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Ιράν: 239 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, κάπου 11.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.701 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 239 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έχει φθάσει από την εκδήλωσή της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι εδώ τους 119.888 νεκρούς επί συνόλου 5.559.691 μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 6.124 ασθενείς με την COVID-19.

Ως χθες στη χώρα περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 36,9 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 15,82 εκατ. και τη δεύτερη, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ινδία: 378 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 18.900 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.870 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 378 ασθενείς με την COVID-19.

Με 447.751 νεκρούς εξαιτίας της νόσου επί συνόλου 33,72 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον ιό, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μαλαισία: Πάνω από 13.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 240 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα υπέκυψαν 240 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 13.332 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο ασιατικό κράτος περίπου 33 εκατ. κατοίκων ανέρχεται σε 25.935 νεκρούς επί συνόλου 2.220.526 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 174.492. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων νοσηλεύονται 985 ασθενείς με την COVID-19, οι 563 διασωληνωμένοι.

Είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 ως χθες το 61,1% του πληθυσμού, ενώ το 71% έχει λάβει την πρώτη δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Φιλιππίνες: Πάνω από 13.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες, 193 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.846 κρούσματα του SARS-CoV-2 και ότι τις προηγούμενες ημέρες υπέκυψαν 193 ασθενείς με την COVID-19, 102 από την 24η ως την 26η Σεπτεμβρίου, όταν δεν δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα για τους θανάτους λόγω «τεχνικών προβλημάτων».

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος των 110 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 37.687 νεκρούς επί συνόλου 2.522.965 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 20,58 εκατ. πολίτες των Φιλιππίνων. Η κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε θέσει στόχο να έχουν ανοσοποιηθεί 70 εκατ. κάτοικοι μέσα στη χρονιά.

Ινδονησία: Πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 124 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 124 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 2.057 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος των 270 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει τους 141.709 νεκρούς επί συνόλου 4.211.460 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε στην ινδονησιακή επικράτεια, τον Μάρτιο του 2020.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχουν λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 88,53 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 49,65 εκατ. και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία. Η ινδονησιακή κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν πάνω από 208 εκατ. πολίτες – το 80% του πληθυσμού – για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Μεξικό: 700 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 9.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 700 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.792 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 276.376 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν τα 3.645.599, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που πάντως στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Βραζιλία: 793 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 15.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 793 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 15.395 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 595.466 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον 2ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 21.381.790· η Βραζιλία καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Νέα Ζηλανδία: Αυξήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων από την COVID-19, καθώς η χώρα μάχεται κατά της παραλλαγής Δέλτα

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδοεδώ και εβδομάδες, πηγαίνοντας πίσω τις προσπάθειες της αναφερόμενης χώρας στην περιοχή του νότιου Ειρηνικού, αναφορικά με τη μάχη εξάλειψης της παραλλαγής Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα.

Οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν 45 νέα κρούσματα, τα οποία στο σύνολό τους εντοπίστηκαν στο Όκλαντ που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από το πρόσφατο ξέσπασμα σε 1.230 κρούσματα.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα οκτώ κρούσματα που είχαν αναφερθεί χθες, Τρίτη, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός της Νέας Ζηλανδίας αρμόδιος για την διαχείριση της πανδημίας Κρις Χίπκινς παρότρυνε τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ήρεμοι δηλώνοντας: «Αναμένουμε ότι από καιρό σε καιρό θα υπάρχουν εξάρσεις».

Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον 33 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε νοικοκυριά που ήταν ήδη γνωστά ή αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί προηγούμενα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους ή σε δομές καραντίνας, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της μετάδοσης.

Ο συνεχιζόμενος εντοπισμός κρουσμάτων έχει εγείρει ερωτηματικά για το αν η Νέα Ζηλανδία μπορεί να εξαλείψει τον κορονοϊό.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα ενδέχεται να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στα μηδενικά κρούσματα μόλυνσης.

Η Νέα Ζηλανδία είχε εξαλείψει την COVID-19 την προηγούμενη χρονιά και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό χωρίς κρούσματα, μέχρι να εντοπιστεί ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα τον Αύγουστο, το οποίο οδήγησε στην επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν.

Το Όκλαντ παραμένει σε λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα.

Μία καθυστέρηση την προώθηση των εμβολίων σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξάπλωσης από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δέχεται πιέσεις από τους απόδημους Νεοζηλανδούς, αλλά και τις οικογένειες τους που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, ώστε να εγκαταλείψει τη στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί και να ξανανοίξει τα σύνορα.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει την επιβολή λοκντάουν και θα ξανανοίξει τα σύνορα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η Δέλτα είναι εδώ και ίσως είναι πιθανό να μην την εξαλείψουμε και είναι αναπόφευκτο ότι θα ξαναέρθει και πάλι στην κοινότητα. Οτιδήποτε και να συμβεί, χρειαζόμαστε να ξανανοίξουμε στον κόσμο και το σχέδιο του Εθνικού Κόμματος περιγράφει πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς.

Η Άρντερν έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο σε φάσεις για το άνοιγμα της χώρας, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα