Μελέτη με υπογραφή Τσιόδρα: Οι γυναίκες αναπτύσσουν συχνότερα αντισώματα κατά του ιού

Τα στοιχεία της έρευνας και άλλα νεότερα σχετικά με τον κοροναϊό στη χώρα.

Parallaxi
μελέτη-με-υπογραφή-τσιόδρα-οι-γυναίκε-609486
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Νέα μελέτη με την υπογραφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και ομάδας 18 ακόμη επιστημόνων από 7 πανεπιστημιακές κλινικές αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα αναπτύσσουν αντισώματα κατά του κορονοϊού τέσσερις φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι οι: 

Ζαχαρούλα  Μπογογιαννίδου, Αλέξανδρος Βόντας, Κατερίνα Δαδούλη, Μαρία Κυρίτση, Σωτήρης Σωτηριάδης, Δημήτρης Νικούλης, Βαρβάρα Μουχτούρη, Μιχάλης Κουρέας, Ευάγγελος Καζάκος, Εμμανουήλ Σπανός, Γεωργία Γκιούλα, Ευαγγελία Ντζάνη, Αλέξανδρος Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Βατόπουλο, Ευθυμία Πετινάκη, Βασιλική Παπαευαγγέλου, Ματθαίος Σπελέτας και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας διενεργήθηκαν ειδικά τεστ αντισωμάτων, ώστε να γίνει προσδιορίσιμο το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορονοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν είχαν περισσέψει – σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια – από εξετάσεις που διενεργήθηκαν Μάρτιο και Απρίλιο και προέρχονταν από ανθρώπους που είχαν κάνει γενικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος για κάποιο χρόνιο νόσημα ή άλλη πάθηση, άσχετη με τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα εξετάστηκαν 6.586 δείγματα από τις εξής περιοχές:

1.575 από την Κεντρική Μακεδονία. 1.133 από την Αττική. 1.115 από την Πελοπόννησο. 853 από τη Θεσσαλία. 759 από τη Δυτική Μακεδονία. 494 από τη Στερεά Ελλάδα. 371 από τη Δυτική Ελλάδα. 286 από την Ήπειρο.

Για την εγκυρότητα των μετρήσεων, μελετήθηκαν 305 παλαιότερα δείγματα (από το 2017) και 94 δείγματα από ασθενείς με κορονοϊό.

Με τη χρήση της διαγνωστικής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, επιβεβαιώθηκε η θετικότητα και η αρνητικότητά τους αντίστοιχα.

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν αντισώματα κατά του κορονοϊού στα 24 (0,36%). Από τα 2.075 δείγματα που είχαν συλλεγεί τον Μάρτιο, θετικά για αντισώματα στον κορονοϊό βρέθηκαν τα 5 (0,24%). Από τα 4.511 δείγματα του Απριλίου, με αντισώματα στον ιό βρέθηκαν τα 19 (0,42%).

Περιοχές Τόσο στα δείγματα του Μαρτίου όσο και σε αυτά του Απριλίου, εντοπίστηκαν περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού σε εκείνα που αφορούσαν γυναίκες, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται τον Απρίλιο, όταν και ξεπέρασε κατά 2 έως 4 φορές το αντίστοιχο των ανδρών.

Ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν αντισώματα σε υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για κάθε κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό που επιβεβαιώνεται με μοριακή εξέταση και ανακοινώνεται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναλογούν 10,2 λοιμώξεις στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πως τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) είναι χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού την επίμαχη περίοδο.

Γυναίκες Σημαντικό είναι ότι τα ευρήματα για τα ποσοστά αντισωμάτων ήταν αισθητά υψηλότερα στις γυναίκες (0,78%) σε σύγκριση με τους άνδρες (0,22%).

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, κατά τις οποίες το 56% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έως τα τέλη Απριλίου, αφορούσαν άνδρες.

Η διαφοροποίηση αυτή αποδίδεται σε ενδεχόμενη μη αξιόπιστη τυχαιοποίηση του δείγματος που εξέτασαν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι στην αρχή της επιδημίας μόνον όσοι εμφάνιζαν μέτρια ή έντονα συμπτώματα υποβάλλονταν σε τεστ για κορονοϊό. Οι άνδρες ασθενείς – εξηγούν – είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της CΟVΙD-19: το 73,6% των θανάτων από τη νόσο και το 73,7% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα αφορά στους άνδρες. Παρόμοιες διαφορές, ωστόσο, μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλα νεότερα σχετικά με τον ιό στη χώρα:
Εντολή Πατούλη για τηλεργασία υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής 

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα και ιδίως στην Αττική και κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής που επιστρέφουν από κανονική άδεια θα παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Προστατεύουμε τους εργαζόμενους μας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην Αττική. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι ύψιστη προτεραιότητά μας, αυτή την κρίσιμη περίοδο και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε με στοχευμένα μέτρα να θωρακίζουμε τους πολίτες και την Αττική μας. Αυτή τη δύσκολη εθνική μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί, με ομοψυχία, ψυχραιμία και ενότητα».

Δημόπουλος: Νέα μέτρα αν συνεχίσουν τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μίλησε με τη σειρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στο Star.

“Τα νέα μέτρα μπορεί να συμβάλλουν στην επιπέδωση της καμπύλης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την εξεταστική στα Πανεπιστήμια και το άνοιγμα των σχολείων” είπε ο ίδιος.
“Η προσωπική ευθύνη του καθενός, να συνειδητοποιήσει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να τα ακολουθήσει για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά, δεν είναι ευχάριστα, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, αλλά είναι μόνα μέτρα που μπορούν να φρενάρουν την πανδημία. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ούτε κάποιο άλλο μέτρο που θα είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε” πρόσθεσε.
“Ήδη βλέπουμε νεαρότερα άτομα να νοσηλεύονται και δυστυχώς μερικά από αυτά να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα αυτά. Και στη συνέχεια αν δεν έχουμε μια μείωση της μετάδοσης και συνεχίζουμε να έχουμε τριψήφια νούμερα, πιθανά να χρειαστεί περαιτέρω λήψη νέων μέτρων” είπε μεταξύ άλλων.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα