Μεντβέντεφ: Μόνο τα πυρηνικά όπλα της Μόσχας αποτρέπουν την κήρυξη πολέμου από τη Δύση
Η Μόσχα έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ.
Εικόνα: Twitter
Τρία μέλη του στρατιωτικού προσωπικού σκοτώθηκαν από συντρίμμια ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έπεσαν σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Σαράτοφ της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
«Στις 26 Δεκεμβρίου γύρω στη 01:35 ώρα Μόσχας, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κατερρίφθη σε χαμηλό ύψος ενώ προσέγγιζε τη στρατιωτική αεροπορική βάση Ένγκελς στην περιφέρεια Σαράτοφ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ως αποτέλεσμα της πτώσης των συντριμμιών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τρείς ρώσοι στρατεύσιμοι του τεχνικού προσωπικου που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση τραυματίσθηκαν θανάσιμα».
Το υπουργείο πρόσθεσε πως δεν υπέστη ζημιές αεροπορικός εξοπλισμός.
Την ίδια ώρα, το πυρηνικό οπλοστάσιο και το δόγμα της Μόσχας για τη χρήση του σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι οι μόνοι λόγοι που αποτρέπουν τη Δύση από το να κηρύξει τον πόλεμο σε βάρος της Ρωσίας. Αυτό ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υπογραμμίζει πως η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έως ότου απομακρυνθεί από την εξουσία το «αηδιαστικό, σχεδόν φασιστικό καθεστώς» στο Κίεβο και αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως η χώρα.
Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν αρνηθεί τον διάλογο.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε θεωρηθεί φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής κατά την προεδρική θητεία του (2008-2012), είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταγγέλλει τακτικά τη Δύση, την οποία κατηγορεί ότι φιλοδοξεί να διαλύσει τη Ρωσία προς όφελος της Ουκρανίας.
«Είναι έτοιμη η Δύση να εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών, καθοδηγούμενη από το Κίεβο;» διερωτάται ο Μενβέντεφ σε άρθρο 4.500 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
«Το μοναδικό πράγμα που εμποδίζει τους εχθρούς μας σήμερα είναι ότι έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση της Ρωσίας καθοδηγείται από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής για την πυρηνική αποτροπή. Και σε περίπτωση που προκύψει πραγματική απειλή, θα αναλάβει δράση εναντίον τους», υπογραμμίζει.
Ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας υπαγορεύει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, επιμένοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν έχει τρελαθεί» και ότι εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της μόνο ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο.
«Η Δύση ισορροπεί ανάμεσα στη διακαή επιθυμία της να ταπεινώσει, να προσβάλει, να διαμελίσει και να καταστρέψει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, και τη βούληση να αποφύγει μια πυρηνική Αποκάλυψη», υποστηρίζει ο Μεντβέντεφ.
Εάν η Ρωσία δεν λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί, ανέφερε, «ο κόσμος θα παρασύρεται διαρκώς προς το χείλος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και της πυρηνικής καταστροφής. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό».
Τέλος, ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεχάσει για μερικά – ίσως και δεκαετίες – τους δεσμούς με τη Δύση και να επικεντρωθεί στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Μόσχα έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ
#Russia open to resuming #Gas supplies to #Europe via the #Yamal-Europe pipeline. pic.twitter.com/8zSnOWfm6V
— RV 🇮🇳 (@Dominus_vaibhav) December 26, 2022
Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».
Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.
Ο επίλογος στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας γράφτηκε τον Μάιο, αφού νωρίτερα η Βαρσοβία απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.
Αναφερόμενος στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Νόβακ είπε πως η Μόσχα υπολογίζει ότι προμήθευσε την Ευρώπη με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022. «Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη», ανέφερε και διευκρίνισε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υπολογίζονταν σε 19,4 bcm, ενώ μέχρι την Πρωτοχρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 21 bcm.
Το Κίεβο θα ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Ουκρανία πρόκειται να ζητήσει σήμερα την αποπομπή της Ρωσίας από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Αύριο (Δευτέρα) θα εκφράσουμε επισήμως τη θέση μας. Έχουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: η Ρωσία έχει άραγε το δικαίωμα να παραμένει μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι στον ΟΗΕ;», είπε μιλώντας αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων στη διάρκεια ενός εθνικού τηλεμαραθώνιου.
«Έχουμε μια απάντηση πειστική και με επιχειρήματα: όχι, δεν το έχει».
Ο Κουλέμπα υπογράμμισε πως το ζήτημα της μόνιμης έδρας της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -μόνιμα μέλη είναι επίσης οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα- συζητείται ήδη στους διπλωματικούς κύκλους.
Διευκρίνιζοντας πως το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη αναφερθεί στις συνεντεύξεις Τύπου και στις δημόσιες δηλώσεις ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας υποστήριξε πως «σε ένα κατώτερο επίπεδο, οι άνθρωποι θέτουν ήδη το ζήτημα τι θα πρέπει να γίνει με τη Ρωσία ώστε να μην αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δ.Π., ΓΑ