Διεθνή

Η μέρα μνήμης στο Λίβανο εξελίχθηκε σε μέρα μαχών στους δρόμους

Ένα χρόνο από την έκρηξη στο λιμάνι

Parallaxi
η-μέρα-μνήμης-στο-λίβανο-εξελίχθηκε-σε-796196
Parallaxi

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς – Τουλάχιστον έξι άνθρωποι νοσηλεύονται

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και σε δεκάδες άλλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, αφού τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα κοντά στο κοινοβούλιο του Λιβάνου μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ώρα που χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώνονταν κοντά στο λιμάνι, εκατοντάδες άλλοι κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο. Ορισμένοι επιχείρησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα και τα τσιμεντένια μπλοκ που είχαν αποκλείσει τις διάφορες εισόδους του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν επίσης με τα γκλομπ τους ορισμένους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι από αυτούς νοσηλεύονται.

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου σημειώνονταν ταραχές, τελέστηκε μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020. Ο μαρωνίτης Πατριάρχης Μπεσάρα Μπούτρος Άλι Ράι, τόνισε ότι όλοι οι Λιβανέζοι θέλουν να μάθουν ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία. «Η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένα αίτημα των οικογενειών των θυμάτων αλλά όλων των Λιβανέζων. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος έφερε τα εκρηκτικά (…) ποιος επέτρεψε την εκφόρτωσή τους (…) ποιος πήρε ποσότητες (των εκρηκτικών) και πού τις έστειλε», τόνισε στο μήνυμά του προς τους συγκεντρωμένους.

Οι χιλιάδες Λιβανέζοι που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι τίμησαν την πρώτη επέτειο της τραγωδίας αλλά ζήτησαν και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού μέχρι στιγμής κανείς υπεύθυνος δεν έχει δικαστεί. Συγγενείς των θυμάτων και ακτιβιστές ζητούν να αρθεί η βουλευτική ασυλία ορισμένων βουλευτών και πρώην υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Από την έκρηξη, σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου, σκοτώθηκαν 214 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6.500.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι διαδηλωτές, εξοργισμένοι αφενός γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα της έκρηξης και αφετέρου λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα, πέταξαν πέτρες στο κοινοβούλιο και ορισμένοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πύλη του.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Λιβανέζους πολιτικούς «να μεταρρυθμίσουν την οικονομία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά».

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα 560 εκατ. που έχει ήδη παράσχει η Ουάσινγκτον στον Λίβανο τα δύο τελευταία χρόνια, εξήγησε ο Μπάιντεν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη διαδικτυακή διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη του λιβανέζικου λαού που διεξάγεται σήμερα υπό την αιγίδα της Γαλλίας. «Καμία βοήθεια δεν θα είναι ποτέ αρκετή αν οι πολιτικοί υπεύθυνοι του Λιβάνου δεν δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν τη δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση της οικονομίας και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Είναι ουσιαστικής σημασίας. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα», τόνισε.

Στη διεθνή διάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών.

Ο Λίβανος παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ και των υπουργών του, την επομένη της καταστροφικής έκρηξης. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι υποσχέθηκε στις 26 Ιουλίου ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σύντομα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τη Γαλλία, ζητά διαρκώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο, μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και την πανδημία της Covid-19.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα