Top

Μέρα ντροπής για την Αμερική-4 νεκροί στα επεισόδια

Η επόμενη μέρα στη διχασμένη Αμερική τρομάζει

Parallaxi
μέρα-ντροπής-για-την-αμερική-4-νεκροί-στ-706134
Parallaxi

Τέσσερις οι νεκροί κατά τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον – Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βιρτζίνια

Η πολιτεία της Βιρτζίνια τίθεται σε Lockdown, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη Ralph Northam, ο οποίος έθεσε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύοντας την κυκλοφορία, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στην Ουάσινγκτον.

Υπουργοί συζητούν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Τραμπ από την εξουσία

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας».

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση.

Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπευει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

«Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε η Ομάρ στο Twitter.

To Facebook μπλόκαρε τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, για 24 ώρες

Μετά το Twitter, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή» της λειτουργίας του λογαριασμού του «για 24 ώρες,» πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα» την περίοδο αυτή, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας οτι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.

Το Facebook απέσυρε βίντεο του Τραμπ στο οποίο απευθύνεται στους οπαδούς του

Το Facebook απέσυρε ένα βίντεο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του που έκαναν έφοδο στο Καπιτώλιο να «επιστρέψουν στα σπίτια τους», αλλά δήλωνε επίσης πως οι εκλογές «εκλάπησαν».

«Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της απόσυρσης του βίντεο του προέδρου Τραμπ (…) το οποίο τελικά συμβάλλει στον κίνδυνο να γίνουν βιαιότητες, αντί να τον μειώνει», εξήγησε ο Γκάι Ρόζεν, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook αρμόδιος για την ακεραιότητα της πλατφόρμας.

Το YouTube απέσυρε επίσης αυτό το βίντεο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο The Verge.

O Τραμπ κατηγορούμενος στον διεθνή Τύπο: Η αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», που προκλήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

«Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – Οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου, οι οποίοι περιγράφουν πώς οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν την εκλογή του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία».

Κάτω από τον τίτλο «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», η Daily Telegraph κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Τραμπ» να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας.

Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».

Ντροπή και χάος

Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, «ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ντροπή» και «χάος» είναι οι λέξεις που επανέρχονται στις κύριες γερμανικές εφημερίδες.

«Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Η Αμερική γνώρισε την πρώτη της βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος» και «ο πρόεδρος, τα ψέματά του και ένα ασπόνδυλο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολιτικά υπεύθυνοι», γράφει ο Κλέμενς Βέργκιν σε άρθρο του στον ιστότοπο της εφημερίδας.

«Το πραξικόπημα της τρέλας» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για «ντροπή στην Ουάσινγκτον».

Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920: «Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της», γράφει ο ανταποκριτής της Μάριο Πλατέρο.

Η Corriere della Sera επανέρχεται στο προφίλ των Proud boys, «εξτρεμιστών της δεξιάς, αλλά επίσης γυναικών και νέων. Οι οποίοι κλήθηκαν απ’ ευθείας από τον Τραμπ. Ο οποίος στη συνέχεια προσπαθεί στην τηλεόραση να μειώσει την πίεση: ‘Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης’. Αλλά πολύ αργά».

«Τραμπ: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της «Ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον». «Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».

«Ναρκισισμός»

Στη Figaro, ο αρθρογράφος Φιλίπ Ζελί υπογραμμίζει πως «ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως ‘πρόεδρος του λαού’ με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. Αντί γι’ αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».

Ο βραζιλιάνικος Τύπος γίνεται χλευαστικός, υπογραμμίζοντας όπως η O Globo ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν στο επίπεδο των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών». Για την Ούρσουλα Πάσος της Folha de S. Paulo, «η ειρωνία είναι πως τα στηρίγματα του Τραμπ μοιάζουν με τους Σοβιετικούς του Αϊζενστάιν», διότι «οι εικόνες των διαδηλωτών στα σκαλιά του Καπιτωλίου θυμίζουν την ταινία του 1927 που δόξαζε τη Ρωσική Επανάσταση».

«Ο στόχος ήταν το Καπιτώλιο, όχι οι Δίδυμοι Πύργοι, όμως ήταν κι αυτό τρομοκρατία», κατηγορεί η Ελιάνε Καντανιέδε στην O Estado de S. Paulo. «Μια τρομοκρατία εγχώρια, εσωτερική, εναντίον τοηυ Καπιτωλίου και υποδαυλισμένη από το ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».

Στο Κάιρο, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram γράφει πως «οι εικόνες φέρνουν στη σκηνή τη θυσία της αμερικανικής δημοκρατίας, τον θάνατο της ελευθερίας της και την πτώση των αξιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούσαν να θέλουν να εξάγουν στους λαούς του κόσμου και να τις κάνουν αφορμή ανάμιξης στις υποθέσεις άλλων κρατών».

Η Γερουσία συνεδριάζει ξανά για να κυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν παρά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η αμερικανική Γερουσία άρχισε ξανά να συνεδριάζει για να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, έπειτα από πολύωρη διακοπή εξαιτίας της βίαιης εισβολής οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που εκφράστηκε όταν ξανάρχισαν οι εργασίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τη «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».

«Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», είπε ο Πενς.

«Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο εμβληματικό κτίριο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία κατήγγειλαν την «κλοπή» της νίκης που ο Τραμπ διατείνεται ότι κατήγαγε στις εκλογές αλλά του «άρπαξαν».

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία — θα γίνει πρόεδρος του σώματος μετά την 20ή Ιανουαρίου, αφού το κόμμα του επικράτησε στις κρίσιμες αναμετρήσεις για δύο έδρες στην Τζόρτζια — τόνισε από την πλευρά του ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», μίλησε για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα», την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», πολύ «αναμφίβολα» είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που είχε ποτέ η χώρα, όπως έκρινε.

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα δεν έγιναν τυχαία», συνέχισε ο Σούμερ. «Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Τραμπ (…) δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή». «Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες» που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν «δημαγωγό», πρόσθεσε.

Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε», είπε.

«Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα», συνέχισε ο Μακόνελ. Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του, έκρινε: «Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε», που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Νάνσι Πελόσι: Θα επικυρώσουμε απόψε το εκλογικό αποτέλεσμα

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ενημέρωσε ότι η κύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα γίνει αργότερα το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

«Ο σκοπός μας θα επιτευχθεί», τόνισε η Πελόσι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνοντας πως αδημονεί να δει τα μέλη του Κογκρέσου «αργότερα απόψε». Η διαδικασία, ανέφερε, θα ξεκινήσει αφού η αστυνομία ενημερώσει πως ο χώρος του Καπιτωλίου είναι ασφαλής, μετά την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εμβληματικό κτίριο.

Διευκρίνισε πως έλαβε την απόφαση έπειτα από διαβουλεύσεις με άλλα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής του Πενταγώνου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και με τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα δήλωσε πως η βία στο Καπιτώλιο υποκινήθηκε από τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η εισβολή χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ υποκινήθηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ιστορία δικαίως θα θυμάται τη σημερινή βία στο Καπιτώλιο, που υποκινήθηκε από έναν εν ενεργεία πρόεδρο ο οποίος συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για την έκβαση νόμιμων εκλογών, σαν μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο δημοκρατικός Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καταδικάζει την «άνευ προηγουμένου επίθεση » εναντίον των αμερικανικών θεσμών

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καταδίκασε την «επίθεση άνευ προηγουμένου» εναντίον των αμερικανικών θεσμών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τη διακοπή της διαδικασίας κύρωσης από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Αυτή η επίθεση τροφοδοτήθηκε από τέσσερα και πλέον χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής, εσκεμμένης διασποράς παραπληροφόρησης, διχασμού (…). Το σπίρτο το άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ», κατήγγειλε ο Κλίντον σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για ενδεχόμενη συνέχιση της βίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη, εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής ενημέρωσης για τις ΗΠΑ, το υπουργείο προτρέπει τους Γερμανούς να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε και να αποφύγουν το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ειδικά την περιοχή του Καπιτωλίου. «Ενδεχόμενη συνέχιση των διαδηλώσεων, της βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, δεν μπορεί να αποκλειστεί», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δήλωσε ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατίας», τονίζοντας ότι το «μάθημα που κάποτε παρέδιδαν στον κόσμο οι ΗΠΑ είναι ντροπή να το υπονομεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποκινώντας τη βία και την καταστροφή». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές: «Αγαπητοί γερουσιαστές, αγαπητοί βουλευτές, μείνετε ασφαλείς! Είμαστε μαζί σας». Ο κ. Σολτς έκανε ακόμη λόγο για ενοχλητικές εικόνες στο Καπιτώλιο και πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη χθες αποτελεί «απαράδεκτη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». Ο πρόεδρος Τραμπ «δίχασε βαθιά τη χώρα – τώρα φαίνεται το πόσο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μπροστά του δύσκολο έργο, να ενώσει ξανά τους Αμερικανούς», έκρινε ο αντικαγκελάριος μέσω Twitter.

«Επί αιώνες το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι επιθέσεις από φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ πληγώνουν κάθε φίλο των ΗΠΑ. Όποιος σπέρνει λαϊκισμό, θα θερίσει μίσος και βία», έγραψε στο Twitter ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιος πρόεδρος του CDU.

Ο Φρίντριχ Μερτς, επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του CDU, τόνισε μιλώντας στo ntv ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αμερική», σημειώνοντας ότι «τώρα όλες οι ελπίδες πέφτουν στους ώμους του Τζο Μπάιντεν». Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να παραμείνουν σταθερές, συνέχισε ο κ. Μερτς, πριν καταλήξει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν είναι δημοκράτης. Δεν αποδέχεται την ήττα του, ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Ο τρίτος υποψήφιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν, περιέγραψε τα βίαια επεισόδια ως τον «καρπό του αντιδημοκρατικού διχασμού και του μίσους του Τραμπ για τους δημοκρατικούς θεσμούς». Κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να διαλέξουν «μεταξύ δημοκρατίας και Τραμπ».

Από πλευράς του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ δήλωσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία θα επιβιώσει – όχι όμως χωρίς ουλές».

Για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», έκανε λόγο ο βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, εκφράζοντας την ελπίδα να μη συνεχιστεί η βία. «Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ακόμη ο δεξιός λαϊκισμός. Μια προειδοποίηση και για μας», συμπλήρωσε και χαιρέτισε την απόφαση του Twitter να διαγράψει μηνύματα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου που θεωρήθηκε ότι υποδαύλιζαν τη βία.

Την 20ή Ιανουαρίου πρέπει να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την περίοδο του Τραμπ, έκρινε μέσω Twitter ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Θύμισε ότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία, την πλειοψηφία και στα δύο σώματα έχουν οι Δημοκρατικοί. «Ελπίζω να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στη χώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους τρομοκράτες οι οποίοι επιτέθηκαν σήμερα στο Κογκρέσο», πρόσθεσε, προτού επισημάνει: «Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός που απολάμβαναν κάποτε οι ΗΠΑ στον κόσμο. Όλοι όσοι πιστεύουν στην φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να βοηθήσουν!»

Ρεπουπλικάνοι στρέφονται κατά του Τραμπ για τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο: «Η απόλυτη μπανανία»

Μερικοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές στράφηκαν σήμερα εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αφού υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου θέλοντας να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.

Η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι περιέγραψε την επίθεση ως απόπειρα να εμποδισθει το Κογκρέσο να επιτελέσει το συνταγματικό καθήκον του επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ, ένας ρεπουμπλικάνος που υποστηρίζει τον Τραμπ, είχε μια πιο παραστατική περιγραφή για την επίθεση. «Είμαστε μάρτυρες της απόλυτης μπανανίας αυτή τη στιγμή στο Καπιτόλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. @realDonald Trump, πρέπει να το σταματήσεις αυτό», έγραψε στο Twitter την ώρα που διαδηλωτές έσπαζαν παράθυρα για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο βουλευτής Τζέιμς Φρεντς Χιλ, ο οποίος έχει ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 95% αυτά που εισηγούνταν ο Τραμπ, δήλωσε στο CNBC: «Ο πρόεδρος φέρει μέρος της ευθύνης για την εξημμένη ρητορική».

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου καθώς ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ εξέθεταν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 που κέρδισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έκανε λόγο για «μια ανταρσία» καθώς διαδηλωτές εφορμούσαν στο Καπιτώλιο, έσπαγαν παράθυρα, καταλάμβαναν γραφεία, εσέβαλλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου και απειλούσαν την ασφάλεια αιρετών αξιωματούχων.

«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν προς το έθνος», ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ χωρίς να αναφέρει τον Τραμπ.

Επίσης χωρίς να κατονομάζει τον Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «συγκλονισμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές και από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται σήμερα προς τους θεσμούς μας τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου μας».

«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογραμμίζει ο Μπους. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία — όχι στη δημοκρατία μας».

Ο ίδιος προσθέτει πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, συχνός επικριτής του Τραμπ, τον κατηγόρησε άμεσα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ήταν μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρόμνεϊ. «Αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επικίνδυνο τέχνασμά του αμφισβητώντας τα αποτελέσματα νόμιμων, δημοκρατικών εκλογών θα θεωρούνται για πάντα συνεργοί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε στους αμερικανούς διπλωμάτες να κάνουν αναρτήσεις στα social media

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους διπλωμάτες του που υπηρετούν στο εξωτερικό να μην κάνουν απολύτως καμιά ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω της διαδήλωσης και της εισβολής στο Καπιτώλιο, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, εστάλη σημείωμα σε όλες τις αποστολές στο εξωτερικό με τις οποίες συστήνεται να αναστείλουν «οποιαδήποτε» ανάρτηση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεοτέρας».

Το CNN σημείωσε ότι η αμερικανική διπλωματία συνήθως λαμβάνει μέτρα αυτής της φύσης σε περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών.

Η επόμενη μέρα στη διχασμένη Αμερική τρομάζει

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα