Top

Μεσανατολικό: Συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις συνεχείς εχθροπραξίες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ

Parallaxi
μεσανατολικό-συνεδριάζει-η-γενική-συ-760932
Parallaxi
Εικόνα Twitter / @ajplus

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, καθώς οι σφοδρότερες εχθροπραξίες στην περιοχή μετά από χρόνια, εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα.

Ο Νίγηρας και η Αλγερία, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η ομάδα αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών να συνεδριάσει δημόσια «υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης και της ταχείας επιδείνωσης».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Κυριακή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Το ΣΑ δεν κατόρθωσε να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι ΗΠΑ – ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ – διατύπωσε την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες. Η Κίνα δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το ΣΑ για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών είπαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων αυτών στις 5 Μαΐου, όπως συνηθίζεται πριν να δοθεί η τελική έγκριση σε τέτοιες συμφωνίες.

Την πώληση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε ένα σχόλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνίες όπως αυτή που αφορά τα συστήματα JDAM. «Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τη βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης ηρεμίας», πρόσθεσε.

Επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους σε ΗΑΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για την αποκλιμάκωση στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, «τρόπους για τη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών ώστε να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM σήμερα.

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν είπε ότι τα ΗΑΕ «στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή, του Χαντι Αμρ» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της βίας, ανέφερε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του αλλά και με αξιωματούχους της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διενεργούν ήσυχες, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες θα συνεχιστούν», έγραψε ο Σάλιβαν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τριντό καταδικάζει τη βία και τη ρητορική μίσους κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα του για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τη βία και τις αντισημιτικές ή ισλαμοφοβικές δηλώσεις που σηματοδότησαν αρκετές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, κυρίως στο Μόντρεαλ όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών.

Επιμένοντας στο “δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της ελεύθερης έκφρασης στον Καναδά”, ο Τριντό τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ότι δεν τίθεται θέμα ανοχής “στον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και το μίσος”.

Ο πρωθυπουργός “καταδίκασε έντονα τα ποταπά λόγια και τη βία που είδαμε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων” του Σαββατοκύριακου.

Διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Καναδά και, την Κυριακή, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Μόντρεαλ μετά τις συμπλοκές μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ του εβραϊκού κράτους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές με ισραηλινές σημαίες συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο του Μόντρεαλ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε ήρεμα, εξετράπη με την άφιξη φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ν΄αυξηθεί η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων.

Στη συνέχεια, η διαδήλωση κηρύχθηκε “παράνομη” από την Υπηρεσία της αστυνομίας της πόλης του Μόντρεαλ (SPVM) και δυνάμεις της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών παρενέβησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να χωρίσουν και να διαλύσουν τους διαδηλωτές των δύο ομάδων.

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες καθώς ομάδες φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών διασκορπίζονταν και μετά συγκεντρώνονταν σε εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε 15 συλλήψεις και περισσότερες από 70 “παραβάσεις”.

Ομάδες συνέχισαν να επιδιώκουν την αντιπαράθεση μέχρι το βράδυ, δήλωσε εκπρόσωπος της SPVM, διευκρινίζοντας ότι διαπράχθηκαν βανδαλισμοί και εκτοξεύθηκαν βλήματα εναντίον αστυνομικών.

Ένας διαδηλωτής και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη μέρα στην ίδια πλατεία του Μόντρεαλ για να καταγγείλουν την ισραηλινή καταστολή και τα “εγκλήματα πολέμου” που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές. “Ισραήλ τρομοκράτη”, φώναζαν διαδηλωτές κι ένα πανό έγραφε “σταματήστε τη γενοκτονία των παιδιών της Παλαιστίνης”.

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης το Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Καναδά, όπως το Τορόντο, η Οτάβα και το Βανκούβερ.

Και η δήμαρχος του Μόντρεαλ Βαλερί Πλαντ αντέδρασε στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στην πόλη της, υπογραμμίζοντας στον λογαριασμό της στο Twitter πως εάν “η διαδηλωση είναι δικαίωμα”, “η μισαλλοδοξία, η βία και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στη χώρα μας”, και ότι “το Μόντρεαλ είναι μια πόλη ειρήνης”.

ΠΟΥ: «Επιτακτική» η προστασία των υποδομών υγείας σε Γάζα-Ισραήλ

Η προστασία των ιατρικών υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού είναι «επιτακτική ανάγκη σε κάθε περίσταση», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο πρώτο σχόλιο του για τις εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χαμάς που μαίνονται για μια εβδομάδα.

«Είναι θεμελιώδες να τηρούνται πλήρως τα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα», «ζητώ από τους ηγέτες όλων των πλευρών να διασφαλίσουν τον σεβασμό αυτών των ζωτικής σημασίας νόμων», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης προκάλεσε δεκάδες περιστατικά που αφορούν εργαζομένους στον τομέα της υγείας και υποδομές υγείας και επιπλέον, τα τεστ και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 έχουν επηρεαστεί σοβαρά, γεγονός που δημιουργεί υγειονομικούς κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται και συνεργάζεται εδώ και χρόνια με όλους τους φορείς στον υγειονομικό τομέα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και έχει συνεργαστεί πολύ καλά, προσπαθώντας να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για προγράμματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, Μάικ Ράιαν.

«Όλες οι επιθέσεις που πλήττουν φορείς υγείας πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη «πρέπει να είναι εγγυημένη», επέμεινε.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και άτομα των οποίων η υγεία, η σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονται από αυτήν την καταστροφική σύγκρουση», δεσμεύτηκε.

Από τις 10 Μαΐου έχουν χάσει τη ζωή τους 200 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και περισσότεροι από 1.300 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον 59 παιδιά. Την Κυριακή, 42 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον οκτώ παιδιών και δύο γιατρών, σκοτώθηκαν, στον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν εβδομάδα, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα