Μετά από 11 μήνες μηδενικά κρούσματα σημειώθηκαν στην Μάλτα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
μετά-από-11-μήνες-μηδενικά-κρούσματα-σημ-761642
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η Μάλτα δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα covid-19 για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες, όμως ο υπουργός Υγείας του νησιωτικού κράτους κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο κύμα της επιδημίας.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα με μηδενικό αριθμό κρουσμάτων από πέρυσι το καλοκαίρι», έγραψε ο υπουργός Κρις Φερν στο Twitter. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πειθαρχία και φανούμε υπεύθυνοι».

Η είδηση αυτή ήρθε την ώρα που μπαρ, κινηματογράφοι και θέατρα πρόκειται να ανοίξουν στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος της κυβέρνησης για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, το οποίο είχε ανακοινωθεί πριν μήνες.

Η Μάλτα είχε καταγράψει τελευταία φορά μηδενικό αριθμό κρουσμάτων στις 25 Ιουλίου, όμως έκτοτε αυξήθηκαν οι νέες μολύνσεις, για να φτάσουν στην κορύφωσή τους τον Μάρτιο, με 510 κρούσματα να ανακοινώνονται στη διάρκεια ενός 24ωρου, προτού αρχίσουν πάλι να μειώνονται. Επί εβδομάδες στη χώρα καταγράφεται μονοψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων.

Στη Μάλτα περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 75% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Η διυπουργική διάσκεψη υγείας του Βελγίου έδωσε το πράσινο φως στον εμβολιασμό των νέων 16-17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer/Biontech.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι υπόλοιποι ηλικίας 16-17 ετών θα εμβολιαστούν μετά τους άνω των 18 ετών. Ανάλογα με το ρυθμό ενσωμάτωσης των νέων στην εκστρατεία εμβολιασμού και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων, εκτιμάται ότι οι 16-17 ετών θα προσκληθούν να εμβολιαστούν περί τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης εμβολιασμού του Βελγίου.

Εξάλλου οι Υπουργοί Υγείας του Βελγίου ζήτησαν από την Oμάδα Δράσης εμβολιασμού να εξετάσει την περίπτωση τα άτομα κάτω των 41 ετών να μπορούν να λαμβάνουν, σε εθελοντική βάση, τα εμβόλια της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson. Σκοπός είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι στο Βέλγιο τα δύο αυτά εμβόλια χορηγούνται μόνο σε άτομα άνω των 41 ετών, λόγω εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών παρενεργειών (θρομβώσεις).

Τέλος, ενόψει της επαπειλούμενης εμφάνισης της ινδικής μετάλλαξης, η Ομάδα Δράσης εμβολιασμού του Βελγίου εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από τις 12 στις 8 εβδομάδες.

Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κλίνουν όλο και περισσότεροι Βέλγοι, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας (57%), σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για το RTL INFO και για την εφημερίδα «Le Soir». Όσον αφορά στους Γαλλόφωνους, κατά την προηγούμενη έρευνά τον Μάρτιο μόνο το ένα τρίτο των κατοίκων του νότου ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την Covid. Τώρα το ποσοστό πλησιάζει τους μισούς από τους ερωτηθέντες (49% στις Βρυξέλλες, 44% στη Βαλλονία ).

Επιπλέον, δύο στους τρεις Βέλγους είναι υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού CΟVID. Η άποψη των Βέλγων (ειδικά των Γαλλόφωνων) φαίνεται συνεπώς να αλλάζει, ταυτόχρονα με την άποψη για τον εμβολιασμό,

Ωστόσο, το 55% τάσσεται κατά του να παρουσιάσει το πιστοποιητικό πριν μπει σε ένα εστιατόριο, ενώ το 69% λέει όχι για χρήση του στα κομμωτήρια. Από την άλλη πλευρά, υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού με την ευκαιρία μιας μεγάλης γιορτής, όπως ένας γάμος ή ένα φεστιβάλ, κλίνει το 65% και στο 59% ανέρχεται το θετικό ποσοστό, όταν πρόκειται για μια εσωτερική αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των νέων και των παιδιών από την ηλικία των 12 ετών, περισσότερο φαίνεται να έχουν πειστεί οι Φλαμανδοί με 62%, ενώ οι Γαλλόφωνοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: περίπου 45% ναι, 31% όχι.

Παράλληλα, τα τρία τέταρτα των Βέλγων (74%) εκτιμούν ότι τα τεστ PCR πρέπει να γίνονται δωρεάν. Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών φοβάται ένα τέταρτο κύμα μόλυνσης σε ποσοστό 55%, παρά τα εμβόλια. Οι Φλαμανδοί είναι λίγο πιο απαισιόδοξοι από τους Γαλλόφωνους στο θέμα.

Εκτός από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι δεν θα πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι σε ποσοστό το 47%, από όσους λένε ότι θα πάνε (34%). Περίπου 1 στους 5 Βέλγους δεν ξέρουν ακόμη τι θα κάνουν.

Στην πλειοψηφία, όσοι δεν θα φύγουν το δικαιολογούν για οικονομικούς λόγους: 3 στους 10 Γαλλόφωνους πιστεύουν ότι δεν έχουν πλέον τα μέσα να φύγουν. Μεταξύ των άλλων επιφυλάξεων, οι Φλαμανδοί επισημαίνουν περισσότερο τον κίνδυνο πρόληψης της νόσου ή τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος, ενώ η Βαλλονία αναφέρεται στον κίνδυνο περιορισμών που ισχύουν στην περιοχή των διακοπών.

Ανάμεσα σε όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές, τα 2/3 επιλέγουν στο εξωτερικό και όχι σε βελγικούς προορισμούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.517 ερωτηθέντες (532 στις Βρυξέλλες, 992 στη Βαλλονία και 1.002 στη Φλάνδρα), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα Βέλγων ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2021. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Covid free νησί η Κύθνος – Έχει εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού

Ξεκίνησε και πάλι η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας με μεγάλες ουρές επιβατών για λεωφορεία στο οικονομικό κέντρο του Μουμπάι, ενώ κίνηση επικράτησε και πάλι στους δρόμους του Νέου Δελχί ύστερα από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα κορονοϊού που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα 100.636 νέα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι τα χαμηλότερα στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου από τις 6 Απριλίου, και πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, όταν καταγράφονταν περισσότερα από 400.000, επιτρέποντας στις αρχές να ξανανοίξουν τμήματα της οικονομίας.

«Πρέπει να σώσουμε τους εαυτούς μας από την μόλυνση αλλά και να επαναφέρουμε την οικονομία στη σωστή τροχιά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Δελχί Άρβιντ Κετζριουάλ. Ο ίδιος έδωσε εντολή τα καταστήματα της πρωτεύουσας να ανοίγουν εκ περιτροπής τις μονές και τις ζυγές ημέρες του μήνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συναθροίσεις, αλλά επέτρεψε σε γραφεία και το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο στο Δελχί να λειτουργεί με το 50% της δυναμικότητάς του.

Ωστόσο, διατηρήθηκαν κάποιοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση για γεύματα εντός των εστιατορίων και η χρήση θεάτρων και γυμναστηρίων σε μια πόλη που ακόμα ανακάμπτει αργά από την έξαρση κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο που υπερφόρτωσε τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είχαν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους στάθμευσης κλινικών αλλά και στα σπίτια τους, ενώ τα αποτεφρωτήρια και τα νεκροτομεία πάσχισαν να αντιμετωπίζουν την ασταμάτητη εισροή πτωμάτων.

Η Ινδία κατέγραψε 2.427 θανάτους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τα 349.186, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, συγκριτικά με πάνω από 4.000 νεκρούς κάθε ημέρα στο αποκορύφωμα της κρίσης, ενώ ο απολογισμός των κρουσμάτων βρίσκεται τώρα στα 28,9 εκατ.

Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο αριθμοί είναι σοβαρά υποεκτιμημένοι και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι από τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται το Μουμπάι, επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν έως αργά το απόγευμα, με το ήμισυ των υπαλλήλων τους, ενώ άνοιξαν τα γυμναστήρια και τα κέντρα αισθητικής αν και οι κινηματογράφοι και τα εμπορικά κέντρα έμειναν κλειστά.

Οι προσπάθειες εκ νέου ανοίγματος καταβάλλονται ενώ οι αρχές προσπαθούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό του σχεδόν 1,4 δις κατοίκων σε μια στρατηγική που σύμφωνα με αξιωματούχους είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το όποιο τρίτο κύμα των κρουσμάτων.

Ωστόσο οι περιορισμένες προμήθειες σημαίνουν ότι λιγότερο από το 5% των 950 εκατ. ενήλικων Ινδών έχουν λάβει τις υποχρεωτικές δύο δόσεις των εμβολίων.

Η πίεση για επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί καθώς εκατομμύρια εξαρτώνται από το ημερομίσθιό τους για πληρώσουν το ενοίκιο ή να αγοράσουν τρόφιμα.

«Άνοιξα το κατάστημά μου ύστερα από 40 ημέρες», δήλωσε ο Μόνου Γιάνταβ, πωλητής τσαγιού, στο δίκτυο ANI το οποίο συνεργάζεται με το Reuters, από τη βόρεια πόλη Βαρανάσι, προσθέτοντας ότι έχει επιστρέψει ένα μέρος μόνο των πελατών του.

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό τοπικών περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς οι αρχές κινούνται ταχύτατα για την ιχνηλάτηση της πηγής του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα που εντοπίστηκε μεταξύ των μολύνσεων.

Οι αρχές ανέφεραν 11 νέα περιστατικά μόλυνσης, αυξημένα από τα μόλις δύο περιστατικά που εντοπίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, αλλά τόνισαν ότι όλα τα περιστατικά συνδέονται με υπάρχουσες συρροές, καθώς οι κάτοικοι της πολιτειακής πρωτεύουσας της Μελβούρνης αναμένουν να πληροφορηθούν αν το παρατεταμένο λοκντάουν θα τερματιστεί όπως έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη το βράδυ.

«Τίποτα δεν έχει μπει ή δεν έχει βγει από το τραπέζι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ο Μπρεντ Σάτον, αρχίατρος της πολιτείας Βικτόρια, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μερικές περιοχές της Μελβούρνης θα παραμείνουν σε λοκντάουν, ενώ σε άλλες περιοχές θα αρχίσει η σταδιακή άρση του.

Η Μελβούρνη εισήλθε σήμερα στην 11η ημέρα εφαρμογής του σκληρού λοκντάουν, μετά τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα την Παρασκευή, για το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από μερικά άλλα στελέχη.

Οι αριθμοί των νέων περιστατικών μόλυνσης αυξάνουν το συνολικό αριθμό των μολύνσεων που μεταδόθηκαν τοπικά από το τελευταίο ξέσπασμα στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, σε 83.

Τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα περιλαμβάνουν δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή, και τα οποία είχαν καταγραφεί μετά τα μεσάνυχτα.

Όλα τα σημερινά περιστατικά τοπικής μετάδοσης συνδέονται με υπάρχουσες συρροές, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αξιολογείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ των τεσσάρων παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, εξαιτίας αποδείξεων ότι μεταδίδεται πιο εύκολα.

Η Αυστραλία συγκράτησε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα ξεσπάσματα της πανδημίας με περιορισμούς στα περιφερειακά σύνορα με την εφαρμογή σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε οι αριθμοί των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 να κρατηθούν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, με λίγο περισσότερα από 30.150 συνολικά κρούσματα μόλυνσης και 910 θανάτους.

Περίπου ποσοστό 20% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, ενώ περισσότερα από πέντε εκατομμύρια έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Η Βικτόρια εισήλθε σε σκληρό λοκντάουν για περίπου τρεις μήνες την προηγούμενη χρονιά για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από την COVID-19 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, περίπου ποσοστό 90% των συνολικών θανάτων από την COVID-19 στην Αυστραλία από την έναρξη της πανδημίας.

Η Ταϊβάν θα παρατείνει τους περιορισμούς που εφαρμόζει κατά της COVID-19 για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 28η Ιουνίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση προσθέτοντας ότι το ξέσπασμα των κρουσμάτων δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Μετά από μήνες σχετικής υγειονομικής ασφάλειας, η Ταϊβάν είναι αντιμέτωπη με μία έξαρση των εσωτερικών κρουσμάτων μόλυνσης και βρίσκεται στο δεύτερο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού, με τις συγκεντρώσεις να έχουν περιοριστεί, οι χώροι διασκέδασης να είναι κλειστοί και τους μαθητές να έχουν στραφεί στη διαδικτυακή εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση, σε μία ανακοίνωση μετά από ένα κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σου Τσενγκ Τσανγκ, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών αργότερα σήμερα.

«Επί του παρόντος, η πανδημία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η παράταση των περιορισμών αναμένεται ευρύτερα.

Ο Σου δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Ταϊβάν θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα τη διάθεση 1,24 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca Plc, τα οποία παραχωρήθηκαν από την Ιαπωνία, με τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και αυτούς που είναι μεγαλύτεροι των 75 ετών να έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους.

Η Ταϊβάν ανέφερε χθες, Κυριακή, 343 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, μειωμένα από τα 511 περιστατικά που είχε αναφέρει το Σάββατο.

Η κυβέρνηση έχει καταγράψει 11.298 περιστατικά μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας με 260 θανάτους.

H κυβέρνηση σκοπεύει να χορηγήσει 6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παράγεται εγχώρια και εισήγαγε το κινεζικό Sinovac αυτό τον μήνα, ελπίζοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης και τις ελλείψεις αποθεμάτων.

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τον εμβολιασμό όλων», δήλωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ο- τσα μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε εμβολιαστικό κέντρο στη Μπανγκόκ.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει το 70% των Ταϊλανδών, σε σύνολο περισσότερων από 66 εκατομμυρίων κατοίκων, ως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι — οι πιο ευάλωτοι, το υγειονομικό προσωπικό και εργαζόμενοι σε μέσα μεταφοράς– έχουν λάβει μία πρώτη δόση.

Όμως η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης που την κατηγορούν για χαλαρότητα και ότι βασίζεται πολύ στο AstraZeneca που παράγεται εγχώρια.

Η Ταϊλάνδη δεν επλήγη τόσο σφοδρά από την πανδημία πέρυσι, όμως τώρα είναι αντιμέτωπη με ένα φονικό ξέσπασμα της επιδημίας. Το 80% των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφηκε στο τρίτο κύμα της επιδημίας. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν 2.419 κρούσματα και 33 θανάτους για το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 179.886 και των θανάτων σε 1.269.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τις ικανότητες παραγωγής της Siam Bioscience, της ταϊλανδικής εταιρείας που παρασκευάζει το AstraZeneca, αφού οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι η παραγγελία τους μειώθηκε και καθυστέρησε.

Η Ταϊλάνδη θα λάβει επιπλέον 3,24 εκατομμύρια δόσεις του AstraZeneca μετά τα μέσα Ιουνίου, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει πόσα από αυτά θα παραχθούν στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έλαβε 1,8 εκατομμύριο δόσεις του εγχώρια παραγώμενου AstraZeneca την Παρασκευή και έχει λάβει άλλες 200.000 δόσεις από τη Νότια Κορέα, επεσήμανε πηγή του υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου η Ταϊλάνδη πρόκειται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα συμβόλαιο για την αγορά 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα