Μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα: Αποτελεσματικά τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα του νέου κορονοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία στηρίζει την συνεχιζόμενη ώθηση που δίδεται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.
Η έρευνα αυτή από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων, που είχαν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα αυτά δύο δόσεων, να εξουδετερώσουν τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη Δέλτα και Κάππα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
“Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του B.1.617”, σημειώνει η επιθεώρηση, αναφερόμενη στις παραλλαγές Δέλτα και Κάππα με κωδικό που χρησιμοποιείται από κοινού.
Ωστόσο η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν.
Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία σε ποσοστό άνω του 90% από τις νοσηλείες από την παραλλαγή Δέλτα.
“Μας ενθαρρύνει που βλέπουμε ότι τα μη κλινικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Οξφόρδη και αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πρόσφατη πρώιμη ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες της Public Health England, μας παρέχουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση κατά της παραλλαγής Δέλτα”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεχωριστά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλος.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού γίνεται η παγκοσμίως κυρίαρχη εκδοχή του νέου κορονοϊού, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν επίσης μοτίβα επαναμόλυνσης σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως COVID-19. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φαινόταν ιδιαίτερα υψηλός σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από το Βήτα και το Γάμμα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.
Αντιθέτως η προηγούμενη μόλυνση με το Άλφα, ή B117, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, παρείχε “εύλογη” προστασία από όλες τις παραλλαγές ανησυχίας, γεγονός το οποίο το καθιστά πρότυπο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα εμβόλια επόμενης γενιάς.
“Το B117 μπορεί να είναι υποψήφιο για εμβόλια για νέες παραλλαγές, τα οποία θα παρέχουν την ευρύτερη προστασία”, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ισραήλ: Ακόμη και οι εμβολισμένοι ή οι αναρρώσαντες θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα
Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή αν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χθες για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται στη χώρα, έπειτα από εβδομάδες που είχε σταθεροποιηθεί χάρη στην ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης.
Βάσει των νέων κανονισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την covid-19 θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο αυτό παραλλαγμένο στέλεχος».
Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, όπως εξήγησε το υπουργείο, τους επιβάτες ενός αεροπλάνου, μια απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων του Ισραήλ για τους εμβολιασμένους τουρίστες.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόρογουιτς επεσήμανε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο «χιλιάδων σέκελ» σε όποιον Ισραηλινό πολίτη ή κάτοικο ταξιδέψει σε χώρες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της κυβέρνησης με τις χώρες όπου δεν επιτρέπονται τα ταξίδια λόγω των κινδύνων με την covid-19.
Στις 16 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας είχε περιλάβει στον κατάλογο αυτό την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό και τη Ρωσία, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Ισραηλινούς πολίτες ή κατοίκους να τις επισκεφθούν, με εξαίρεση όσους λάβουν ειδική άδεια.
Περίπου το 55% των Ισραηλινών, σε σύνολο 9,3 εκατομμυρίων, έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της covid-19, ενώ η μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να άρουν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.
Από τον προηγούμενο μήνα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 και οι έφηβοι ηλικίας 12 με 15 ετών, αν και πολλοί λίγοι έχουν σπεύσει να το πράξουν. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ανήσυχος για την άνοδο των κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας, ο Μπένετ κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγεία τόνισε ότι οι γονείς, τα παιδιά των οποίων παραβιάζουν την καραντίνα, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 σέκελ (περίπου 1.200 ευρώ).
Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργό σημείωσε ότι μια νέα υπουργική ομάδα διαχείρισης της πανδημίας θα συσταθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης μέσα στον μήνα.
Πολλοί ασθενείς Covid-19 υποφέρουν από γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα για αρκετούς μήνες
Δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, πάνω από το 50% των ανθρώπων υποφέρουν από διάφορα γνωστικά προβλήματα, αλλά και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, βρήκαν ότι αρκετοί ασθενείς, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.α. Επίσης, ο ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης.
Η μελέτη έκανε τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές: το 16% είχαν προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και του ‘κοντράστ’), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.
Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήσαν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά Covid-19 πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήσαν τα κατοπινά προβλήματα του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ακόμη πρόβλημα.
«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε τα σημαντικά γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 και τα οποία επιμένουν για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται μετά να συγκεντρωθούν, να σχεδιάσουν, να σκεφθούν ευέλικτα και να θυμηθούν πράγματα. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε τρεις στους τέσσερις νεότερους ασθενείς σε ηλικία εργασίας. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά η μελέτη μας ήδη δείχνει ότι η Covid-19 όντως σχετίζεται με σημαντικά γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα», δήλωσε ο δρ Φίλιπι.
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και άλλες μελέτες πάνω στα νευρολογικά συμπτώματα της Covid-19. Μία έρευνα της Πολυκλινικής Osperdale Maggiore του Μιλάνου βρήκε ότι, πέντε έως δέκα μήνες μετά τη νοσηλεία τους, τρεις στους τέσσερις (77%) ασθενείς Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα νευρολογικό σύμπτωμα, ενώ το 46% περισσότερα από τρία. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αϋπνία (66%) και ακολουθούν η υπνηλία τη μέρα (46%) και οι δυσκολίες στο βάδισμα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης (υποσμία) και η μειωμένη ικανότητα γεύσης (υπογευσία).
Η Ιαπωνία επιτάχυνε την διαδικασία εμβολιασμού φθάνοντας το ένα εκατομμύριο ημερησίως
Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού κατά της covid στην Ιαπωνία έφθασε στον αριθμό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου, όπως προέκυψε σήμερα από κυβερνητικά στοιχεία, καθώς οι αρχές δίνουν μάχη για να καλύψουν τα κενά στην διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Ο αριθμός αυτός είναι ένα κρίσιμο όριο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα για να διασφαλίσει ότι ο καθόλου αμελητέος αριθμητικά ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας θα καλυφθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και όλοι οι ενήλικες μέχρι τον Νοέμβριο.
Καθώς η εκστρατεία επιταχύνεται με εμβολιαστικά κέντρα να έχουν ανοίξει από την Δευτέρα στους εργασιακούς χώρους, τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι στις 14 Ιουνίου χορηγήθηκαν 1.013.061 εμβόλια και την καθεμία από τις επόμενες τρεις ημέρες κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο.
Μόλις το 18% του συνολικού πληθυσμού των 125 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιασμού ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, με έναν μήνα να απομένει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η διοργάνωση των οποίων καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας.
Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου ακολουθώντας κατά πολύ εκείνες των περισσότερων μεγάλων οικονομιών και αρχικά αντιμετώπισε εμπόδια από τις λιγοστές προμήθειες των εισαγόμενων δόσεων.
Αλλά ακόμη και όταν αυξήθηκαν οι προμήθειες, οι ελλείψεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στην επιμελητεία ήταν μεγάλες.
Για να επισπευσθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση άνοιξε κέντρα μαζικών εμβολιασμών που διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας και χαλάρωσε τους κανονισμούς που αφορούν εκείνους που θα εμβολιάζονται και εκείνους που θα επιτρέπεται να τους χορηγούν τα εμβόλια.
Αυστρία: Εγκρίθηκαν από τη Βουλή πάνω από 840 εκατ. ευρώ για αγορές εμβολίων κατά του κορονοϊού
Η Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής ενέκρινε νομοθετική πρωτοβουλία για την αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εμβολίων κατά του κορονοϊού κόστους 841,8 εκατομμυρίων ευρώ, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Υγείας να προμηθευτεί τον αριθμό των εμβολίων που αναλογεί στην Αυστρία από τα εμβόλια τα οποία διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, θα πρέπει να καταστεί δυνατή η διάθεση ορισμένων εμβολίων Covid-19 δωρεάν σε χώρες που δεν συγκαταλέγονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ, εκτός από τη συμμετοχή σε διεθνείς μηχανισμούς διανομής, η Αυστρία σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει διμερώς κάποια κράτη.
Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εγκεκριμένο ποσό είναι “καλά επενδυμένα χρήματα”, καθώς, όπως παρατήρησε, με τις 42 εκατομμύρια δόσεις θα αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της διαθέσιμης ποσότητας για την Αυστρία, διότι δεν είναι γνωστό ακριβώς ποιες παραλλαγές θα υπάρξουν στο μέλλον.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί δεν έχει αλλάξει σημαντικά, ωστόσο τώρα δεν αγοράζονται τα σαφώς φθηνότερα εμβόλια εταιρειών όπως η AstraZeneca, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της μέσης τιμής.
Ινδονησία: Δεκατέσσερις ώρες χρειάστηκαν για την περισυλλογή πτώματος στην Τζακάρτα ενώ αυξάνεται ο απολογισμός της Covid
Σχεδόν 14 ώρες χρειάστηκαν οι αρχές στη Τζακάρτα για να περισυλλέξουν ένα πτώμα με COVID-19 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η πρωτεύουσα της Ινδονησίας πασχίζει να αντιμετωπίσει την αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους λόγω του κορονοϊού.
Η αστυνομία στην περιοχή Ταντζούνγκ Πριόκ είπε ότι τη Δευτέρα ανταποκρίθηκε σε κλήση που αφορούσε πτώμα με COVID-19, τυλιγμένου με ένα λευκό σάβανο, που είχε αφεθεί στο κατώφλι ενός σπιτιού στη Βόρεια Τζακάρτα.
Καθώς δεν είχαν την εξουσιοδότηση να διαχειριστούν θύματα κορονοϊού, οι αστυνομικοί κάλεσαν την τοπική ομάδα δράσης αλλά ενημερώθηκαν ότι θα υπάρξει αναμονή.
«Το πτώμα ήταν το όγδοο στη σειρά καθώς η ομάδα δράσης της COVID-19 στη Τζακάρτα χειριζόταν άλλα θύματα», δήλωσε ο Γκούλαμ Πασαρίμπου, διοικητής της αστυνομίας του Ταντζούνγκ Πριόκ.
Το πτώμα, σύμφωνα με τον ίδιο, περισυνελέγη στις 1.30 πμ. της Τρίτης, με καθυστέρηση 13 και πλέον ωρών.
Ήταν μια από τις 143 ταφές στη Τζακάρτα εκείνη την ημέρα –οι περισσότερες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία– σύμφωνα με τον Ιβάν Νουρτσάχο στην υπηρεσία πάρκων της Τζακάρτα, που διαχειρίζεται τα κοιμητήρια και τις ταφές.
Την ίδια ημέρα σε άλλο μέρος της πόλης, μια 69χρονη γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό αναγκάστηκε να πάρει τη δημόσια συγκοινωνία για να πάει στο νοσοκομείο, αφού η οικογένειά της δεν κατάφερε να βρει ασθενοφόρο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση MetroTV.
Οι ιστορίες αυτές αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εύθραυστο υγειονομικό σύστημα της Ινδονησίας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Η Ινδονησία κατέγραψε 14.536 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα –η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Η χώρα έχει καταγράψει 2.018.113 κρούσματα και 55.291 θανάτους, ο υψηλότερος απολογισμός στην περιοχή, αν και οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι πολύ υψηλότεροι.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αποδίδουν την αύξηση στην αυξημένη κινητικότητα της μουσουλμανικής εορτής Είντ αλ-Φιτρ και την εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.
Σε όλο το αρχιπέλαγο έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 κρούσματα του στελέχους Δέλτα, με τις εξάρσεις στην Ιάβα να οδηγούν την πληρότητα των νοσοκομείων σε πάνω από το 90% σε κάποιες περιοχές.
Παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί πλήρως, τουλάχιστον 10 γιατροί πέθαναν λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με την Ινδονησιακό Ιατρικό Σύλλογο, ενώ εκατοντάδες έχουν βρεθεί θετικοί.
Στην Τζακάρτα, αυξάνονται επίσης τα κρούσματα. Στις 22 Μαΐου, η Τζακάρτα ανακοίνωσε 932 νέα κρούσματα, αλλά αυτά υπερτριπλασιάστηκαν σε πάνω από 3.221 στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε 140 νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19 στην Τζακάρτα είχαν πληρότητα 81% στις 20 Ιουνίου, ενώ οι θάλαμοι απομόνωσης 90%, δήλωσε ο δρ. Σούλουνγκ Μούλια Πούτρα, από την υγειονομική υπηρεσία της Τζακάρτα.
«Συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη δοκιμασία διότι τις τελευταίες αυτές ημέρες η πανδημία της COVID-19 έχει και πάλι έξαρση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο. «Αυτή η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις».
Πληροφορίες: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ