Top

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανές οι τοπικές “αναφλέξεις” το καλοκαίρι

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
μετάλλαξη-δέλτα-πιθανές-οι-τοπικές-771767
Parallaxi

Την έντονη ανησυχία του για την μετάλλαξη Δέλτα, τη διασπορά της οποίας δεν θα αποφύγουμε και στην Ελλάδα, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιαστρικής ΕΚΑΠ Γ. Τούντας.

«Είναι πολύ πιθανόν μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε επισημαίνοντας στη χώρα μας υπάρχει υστέρηση στα ποσοστά των εμβολιασμών, παρά το ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η όποια αρνητική εξέλιξη.

Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος για την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών που θα αφορούν αυτό ακριβώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων «Αυτούς θα δούμε να νοσούν βαριά στα νοσοκομεία, όπως και τώρα, που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν πρόλαβαν» είπε.

Αναφερόμενος στις διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν και ενώ κάποιες θα ισχύσουν από αύριο, και στο κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι θα χωριστούμε σε 2 κατηγορίες είπε ότι αυτό θα είναι με ευθύνη όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν είναι κάτι που μας χωρίζει είναι μια ανεύθυνη απόφαση όσων δεν θέλουν να πάρουν μια απόφαση που θα προστατεύει την υγεία των ίδιων και των γύρω τους».

«Η μάχη με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί πρέπει να την κερδίσει όλη ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών και των απαραίτητων μέτρων. Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να την κρατήσουμε μέχρι την τελική μάχη» είπε και εκτίμησε ότι κατά περιοχές μπορεί να δούμε τη χρήση της μάσκας να επιστρέφει με αυστηρότερους όρους.

«Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», σημείωσε κάνοντας λόγο για την «τραγική διαπίστωση που είναι μπροστά μας»,  ότι οι ανθρώπινες απώλειες το επόμενο διάστημα θα είναι από τους ανεμβολίαστους.

Άρση περιορισμών: Τα νέα βήματα ελευθερίας από αύριο- Ανακοινώσεις για «προνόμια» εμβολιασμένων

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 5 το πρωί έρχεται νέα χαλάρωση των περιορισμών που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορoνοιού στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα βήματα ελευθερίας που θα έχουμε από αύριο θα είναι τα εξής:

•    Αίρεται το μέτρο του περιορισμού στην νυχτερινή κυκλοφορία •    Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι από τη διενέργεια self τεστ κάθε εβδομάδα 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. •    Αυξάνεται στην εστίαση το ανώτατο όριο και ορίζεται στα έως 10 άτομα ανά τραπέζι. •    Για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων επιτρέπεται η παρουσία έως 300 ατόμων και με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων. •    Στις οργανωμένες παραλίες ο μέγιστος αριθμός είναι 120 ανά χίλια τμ επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Παράλληλα, την Δευτέρα το πρωί είναι προγραμματισμένο να γίνει μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και να κάνουν τα σχετικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε και αύριο τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα λεγόμενα προνόμια για εμβολιασμένους, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Η άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει από covid free χώρους – ανοιχτούς ψυχαγωγίας αθλητισμού και κλειστούς της εστίασης και η είσοδος θα γίνεται χωρίς μέτρα – μάσκες και περιορισμό πληρότητας, με απλώς την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, super μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Μόσιαλος: Τα μαθηματικά της εξάπλωσης της πανδημίας 

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν έχουμε στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί;

Πολλοί θεωρούν πως με την ‘αυξημένη επικινδυνότητα’ αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν.

Μήπως όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, αναφερόμενος στην βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορονοϊού, που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0.6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0.6 % = ) 60 νέους θανάτους. Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%;

Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0.6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%; Όπως και παραπάνω θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1.5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM). ‘Καλύτερα’ λοιπόν να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία όμως έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων.

ΥΠΑ: Αλλάζει το χρονικό όριο διάρκειας βεβαίωσης νόσησης

Την αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ανακοινώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και των ταξιδιών προς νησιωτικούς προορισμούς ως ακολούθως:

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα και από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.

Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 26/6/2021.

Πηγή: skai.gr / ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Η γεωγραφική κατανομή των 236 νέων κρουσμάτων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα