Top

Ο μεταβατικός Σεπτέμβριος και η μετάλλαξη «Mu» στην Ελλάδα

Υψηλά παραμένουν τα νούμερα στους διασωληνωμένους - «Μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία από τις αναστολές.

Parallaxi
ο-μεταβατικός-σεπτέμβριος-και-η-μετάλ-750899
Parallaxi

Η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Mu του κορονοϊού, γεγονός που θέτει εκ νέου κυβέρνηση και ειδικούς σε συναγερμό για τη γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Αν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της Covid, τα υψηλά νούμερα που παρατηρούνται, ιδίως στο διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, σταθερά άνω του 90% είναι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πολιτών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

Σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το πώς θα κινηθεί η πανδημία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την άλλου τύπου κινητικότητα, αιτιολογώντας τα σημάδια της σταθεροποίησης που παρατηρούνται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων, που συμβάλλει στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», ως εκ τούτου προχώρησε σε νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «αν είχαμε 10% περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε περίπου 100 διασωληνωμένους τώρα». Και ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «ο εμβολιασμός δεν αύξησε τις μεταλλάξεις», δίνοντας επ’ αυτού μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση να αυξάνει την δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών».

Η επιδημία σε διαφορετικό μεταβατικό στάδιο

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο, όπου οι εύπορες χώρες, με μαζικά προγράμματα εμβολιασμού, επιχειρούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ οι λιγότερο εύπορες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου. «Η αντίθεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού στις εύπορες χώρες που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει.

Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες» σημείωσε και τόνισε: «Είναι πια ξεκάθαρο ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και οι αποφάσεις εδώ έχουν θετικές ή αρνητικές αντανακλάσεις σε όλο τον κόσμο».

Συγκεκριμένα στοιχεία για τη σταθεροποίηση της επιδημίας παρέθεσε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο υπογράμμισε την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος για την περαιτέρω πορεία της. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.840 κρούσματα εκ των οποίων τα 685 στην Αττική και τα 294 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 362, από τους οποίους οι 332 δεν έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, καταγράφηκαν 33 θάνατοι λόγω της νόσου Covid-19.

«Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση. Ειδικότερα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, φαίνεται δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%, με την αύξηση να είναι μικρότερη αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, τεκμηριώνοντας την επιστημονική θέση για την αποκλιμάκωση του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι παρά την θετική εικόνα που σχηματίζεται, δεν πρέπει να παραβλέπεται πως ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας: «βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες» εξήγησε.

Ωστόσο, η χώρα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς «εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και συνεπώς αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας τώρα, από ότι πιο πριν, σε αυτήν την κρίσιμη για την επιδημία ομάδα» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δεκαέξι ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

«Το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε, ευχαριστώντας όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και απευθύνοντας έκκληση προς όσους διστάζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο ραντεβού και στον εμβολιασμό τους, το δυνατόν συντομότερο, ώστε να υψωθεί περισσότερο το τείχος ανοσίας ενόψει του Οκτωβρίου και γενικώς της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί.

Για τη μετάλλαξη Μu

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Μu, είπε ότι εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική και ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Άπαξ και μία μετάλλαξη εξαπλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωσή της. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα ως προς αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος λόγος να ζητάμε από εμβολιασμένα παιδιά να κάνουν self test, εκτός κι αν έχουν συμπτώματα.

Έξι τα κρούσματα στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» έχουν καταγραφεί στη χώρα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα παραμένει η Δέλτα.

«Μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία από τις αναστολές

Το ξανασκέφτεται όπως φαίνεται η κυβέρνηση για το θέμα των αναστολών των εργαζομένων στο ΕΣΥ οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιασθούν ή αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ήδη τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται αφού τα κενά που προκύπτουν είναι πολλά και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν με διαδικασίες εξπρές.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατίθεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα γίνεται άρση της αναστολής για υγειονομικούς που εμβολιάζονται έστω με την πρώτη δόση και θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Εξάλλου σύντομα τα κενά λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 7500 (Νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Αριθμός που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί άμεσα με τους επικουρικούς που θα προσληφθούν έστω και με διαδικασίες εξπρές.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα