Επικαιρότητα

“#Metoo” στον ΟΑΣΘ: Καθαρίστριες θύματα εκβιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Έρευνα διεξάγει η διοίκηση του Οργανισμού

Φίλιππος Δεργιαδές
metoo-στον-οασθ-καθαρίστριες-θύματα-εκ-971675
Φίλιππος Δεργιαδές

Το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, επιθέσεων και εκβιασμών που αφορούν εργαζόμενες καθαρίστριες, στις νυχτερινές βάρδιες των αμαξοστασίων του ΟΑΣΘ, ήταν γνωστό εδώ και καιρό, μεταξύ των εργαζομένων του Οργανισμού, αλλά πριν από σχεδόν 15 μέρες, μετά από τις πρώτες επίσημες καταγγελίες, η νέα διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση και να λάβει μέτρα.

«Το θέμα διερευνάται. Όσο διαρκεί η σχετική διαδικασία, δεν θα υπάρξει σχολιασμός ή δήλωση από τον Οργανισμό. Όταν θα έχουμε απτό αποτέλεσμα, θα προβούμε σε ανακοινώσεις», ήταν η απάντηση του ΟΑΣΘ, όταν ζητήσαμε την επίσημη θέση του Οργανισμού, η οποία εν τέλει επιβεβαιώνει την διενέργεια  έρευνας, κατόπιν των σχετικών αναφορών και καταγγελιών.

Η υπόθεση αφορά τουλάχιστον 4-5 γυναίκες καθαρίστριες     

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού που είχαν «πρόσβαση» στα διοικητικά των αμαξοστασίων του ΟΑΣΘ, εκβίαζαν με ωμότητα εργαζόμενες καθαρίστριες, προκειμένου να υποκύψουν στις σεξουαλικές τους ορέξεις.

Εκβιαστικά, με την απειλή της απόλυσης, ή με το δέλεαρ «διευκολύνσεων», προσπαθούσαν να αναγκάσουν καθαρίστριες, ακόμα και εν ώρα υπηρεσίας, μέσα σε λεωφορεία, να συναινέσουν σε σεξουαλικές πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προϊστάμενος καθαριότητας φέρεται να «πλησίασε καθαρίστρια μέσα στο λεωφορείο, την ώρα που το καθάρισε» και της ζήτησε «να τον ικανοποιήσει».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές συνέβαιναν τη νύχτα, όταν οι καθαρίστριες αναλάμβαναν υπηρεσία για να καθαρίσουν τα λεωφορεία, ώστε την επομένη να είναι έτοιμα για τα δρομολόγια στους δρόμους της πόλης. Δουλειά δύσκολη και επίπονη που ξεκινά, συνήθως, μετά τις 9 – 10 το βράδυ, όταν τα λεωφορεία επέστρεφαν από τις νυχτερινές διαδρομές, και τελειώνει ξημερώματα, μετά τις 3- 4 το πρωί.

Αυτές τις γυναίκες, που δίνουν σκληρά τον αγώνα του μεροκάματου και της ζωής, κάποιοι στον ΟΑΣΘ, λόγω θέσης εξουσίας και επιρροής, προσπάθησαν να εκβιάσουν και να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά, με την ωμή απειλή της απόλυσης και της ανεργίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μαρτύριο των καθαριστριών συνεχιζόταν και εκτός ΟΑΣΘ, καθώς οι εκβιαστές ζητούσαν οι καθαρίστριες να ενδώσουν στις απειλές τους και εκτός ωραρίου υπηρεσίας.

Δεν πρόκειται για εργαζόμενες του ΟΑΣΘ, αλλά για εργολαβικές καθαρίστριες, που εργάζονται για την εταιρία που αναλαμβάνει εργολαβικά, την καθαριότητα στα λεωφορεία. Δηλαδή εργαζόμενες μεγάλης επισφάλειας και χαμηλά αμειβόμενες, που εργάζονται σε σκληρές εργασιακές συνθήκες, χωρίς την ασφάλεια και προστασία, που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κρατικού ΟΑΣΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τρία στελέχη του Οργανισμού, ενώ θύματα των εκβιασμών και των σεξουαλικών επιθέσεων, φέρεται είναι τουλάχιστον 5 – 6 γυναίκες ή και περισσότερες. Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες λόγω των εκβιασμών και του νοσηρού κλίματος 3 καθαρίστριες αποχώρησαν από τη δουλειά ενώ άλλες απολύθηκαν γιατί δεν ενέδωσαν στις απειλές.

Τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί, χρονικά ανήκουν στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2022, αλλά η καταγγελία είναι σχετικά πρόσφατη και η έρευνα διεξάγεται περίπου εδώ και 15 ημέρες.

«Το θέμα διερευνάται» υποστηρίζει ο ΟΑΣΘ, αλλά το θέμα είναι η υπόθεση να μη κουκουλωθεί και αν διαπιστωθούν εγκληματικές ενέργειες και παραβάσεις να αποδοθούν ευθύνες. Προτεραιότητα επίσης θα πρέπει να είναι η με κάθε τρόπο προστασία των γυναικών που βρήκαν το θάρρος να κάνουν τις αναφορές ή καταγγελίες, αλλά και όλων των άλλων γυναικών που εργάζονται στη καθαριότητα των λεωφορείων.

Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις 

Την υπόθεση επιβεβαιώνουν και στελέχη του Οργανισμού αλλά και μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, που αναμένει το πόρισμα της έρευνας.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi, πρώην στέλεχος του οργανισμού, «η υπόθεση ήταν γνωστή στα αμαξοστάσια, ακούγαμε γι αυτό, κυκλοφορούσαν φήμες, αλλά δεν υπήρχαν επίσημες καταγγελίες. Οι γυναίκες αυτές τρέχουν νυχτιάτικα για ένα μεροκάματο και κάποιοι ασυνείδητοι νομίζουν ότι μπορούν να τις εκβιάσουν και να τις εκμεταλλευτούν. Πιθανά να τα γνώριζε και ο εργολάβος, αλλά κανείς δεν θέλει να μπλέξει με καταγγελίες και να βάλει σε κίνδυνο μια καλή δουλειά».

Μάλιστα κάποια γνωστά στελέχη του ΟΑΣΘ, που διετέλεσαν και σε θέσεις ευθύνης,  σχολιάζουν το θέμα και στο διαδίκτυο, αφήνοντας έμμεσα αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς όμως να τα κατονομάζουν. Μιλούν για συνεντεύξεις και διωγμό καθαριστριών που “δεν ενέδωσαν”.

“Πρόκειται για βιαστές ψυχών για ανθρώπους που αρέσκονται στην κατάχρηση εξουσίας” τονίζει στέλεχος του ΟΑΣΘ και αναφέρει ότι ο εργολάβος γνώριζε το πρόβλημα και πολλές φορές είχε αναγκαστεί “να μεταθέσει εργαζόμενες  σε άλλες εργολαβίες για τις γλιτώσει”. Μία από τις χαρακτηριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο:

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων, ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, επιβεβαιώνει την ύπαρξη της υπόθεσης λέγοντας πως «έχουμε ακούσει ότι υπάρχει μία αναφορά και γίνεται έρευνα. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις».

Ωστόσο το μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της ΔΑΣ ΟΑΣΘ και του ΠΑΜΕ, Νικήτας Τσαρίδης, είναι πιο σαφής. Όπως τόνισε στην Parallaxi, η διοίκηση διεξάγει έρευνα για το θέμα. «Γνωρίζω ότι έχουν κληθεί από τη διοίκηση 4 εργαζόμενοι για το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Δεν είναι όλοι κατηγορούμενοι αλλά έχουν κληθεί ως μάρτυρες. Η υπόθεση αφορά τις νυχτερινές καθαρίστριες που δεν ανήκουν στο δυναμικό του ΟΑΣΘ και είναι χαμηλά αμειβόμενες. Κάποιοι που ήταν εντεταλμένοι της διοίκησης στην καθαριότητα, εκμεταλλεύτηκαν τη θέση του για να τις εκβιάσουν».

Τονίζει δε πως ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών. «Μία γυναίκα με πλησίασε και μου τα είπε, αλλά δεν είχαμε την άδεια από τη γυναίκα για να καταγγείλουμε το γεγονός», τονίζει και αναφέρει ότι ανεπίσημα, το σωματείο γνωρίζει για την υπόθεση. «Τα φαινόμενα αυτά είναι απαράδεκτα και συνδέονται με το πώς βλέπει κάποιος τη διαχείριση της εξουσίας», σημειώνει και επισημαίνει ότι «οι συγκεκριμένοι είχαν διοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση». «Γινόταν καιρό αυτή ιστορία. Της πρότεινα να προχωρήσουμε σε επίσημες καταγγελίες αλλά δεν ήθελε, γιατί μία εργαζόμενη δεν είναι εύκολο να εκτεθεί γιατί φοβάται μη χάσει τη δουλειά της» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα