#MeTooBots: Ένας Οργουελιανός εφιάλτης μπαίνει στα γραφεία παγκοσμίως
Αυτό δεν απειλεί μόνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά τη νομιμότητα του AI.
Η άνοδος των αποκαλούμενων #MeTooBots, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν κάποιο ψηφιακό εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αποτελεί τρομερή απειλή για την ιδιωτική ζωή και μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την επιστήμη για να προωθήσει μια πολιτική και πολιτιστική επίθεση.
Σε μια από τις πιο απειλητικές εξελίξεις της νέας δεκαετίας, το #MeTooBots, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία AI NextLP στο Σικάγο, το οποίο παρακολουθεί και σηματοδοτεί τις επικοινωνίες μεταξύ των εργαζομένων, έχει υιοθετηθεί από περισσότερες από 50 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Αξιοποιώντας τη δημοφηλία του κινήματος που προέκυψε μετά από ισχυρισμούς εναντίον του Harvey Weinstein, το #MeTooBots μπορεί να μοιάζει με καλή επιχειρηματική κίνηση για μια εταιρεία AI. Αλλά αυτό δεν είναι μια εξέλιξη που πρέπει να χαιρετίσουμε ή να εγκρίνουμε από τους ενθουσιώδεις του ΑΙ ή την κοινωνία στο σύνολό της.
Αυτή δεν είναι μια νέα και συναρπαστική επιστημονική εφαρμογή των δυνατοτήτων του AI ή αλγοριθμική νοημοσύνη.
Αντ ‘αυτού, πρόκειται για μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την επιστήμη για να στηρίξει τον πόλεμο του Πολιτισμού, να την μετατρέψει σε μια παρουσία που έχει ανάγκη από συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο. Αυτό δεν απειλεί μόνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά τη νομιμότητα του AI.
Τα #MeTooBots βασίζονται στην υπόθεση ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση είναι οι προεπιλεγμένες καταστάσεις των περιβαλλόντων στο χώρο εργασίας. Τι θα μπορούσε να είναι λάθος με τους εργοδότες να προστατεύουν τους υπαλλήλους τους με αυτόν τον τρόπο;
Ένα καλό ξεκίνημα μπορεί να είναι μια υπόθεση ότι οι άνθρωποι που απασχολούν είναι αξιοπρεπείς, σκληροί εργαζόμενοι, ηθικοί ενήλικοι που ξέρουν να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Εκτός αυτού, η ιδέα ότι η μηχανική μάθηση αντιπροσωπεύει μια ανώτερη μορφή εποπτείας από την ανθρώπινη κρίση και τη συμπεριφορά, ανατρέπει τον κόσμο μας. Προσθέτει απλώς στη μισανθρωπία που στηρίζει τον Πόλεμο Πολιτισμού, που υποθέτει ότι οι άνθρωποι (και οι άνδρες ειδικότερα) είναι εγγενώς ελαττωματικοί, ζωηροί και ύποπτοι.
Αλλά αυτή η προσπάθεια να εφαρμοστεί η επιστήμη με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μια πολύ έξυπνη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή είναι μια τεχνολογία που αναζητά προβλήματα που πρέπει να λύσει και όχι το αντίστροφο.
Οι μηχανές εκμάθησης μηχανών σήμερα μπορούν να διδαχθούν αναγνώριση προτύπων. Η κατανόηση ή η επισήμανση της σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να είναι ένα πολύ λεπτό και δύσκολο πράγμα. Οι αλγόριθμοι έχουν μικρή ικανότητα να ερμηνεύουν ευρύτερη πολιτισμική ή διαπροσωπική δυναμική. Το μόνο αποτέλεσμα με το οποίο μπορούμε να ποντάρουμε με ασφάλεια είναι ότι τα πράγματα θα χαθούν ή, πιο προβλέψιμα, θα οδηγήσουν σε υπερβολικά ευαίσθητες ερμηνείες και συνεπώς περισσότερες αγωγές, διακρίσεις και παρενόχληση των εργαζομένων από τους εργοδότες τους.
Οποιοδήποτε ριψοκίνδυνο αστείο, σχόλιο σχετικά με την εμφάνιση, πρόταση για να βγεις για ποτά, ή ακόμα και η αδέσποτη αναφορά ενός τμήματος του σώματος, πιθανότατα θα καταγραφούν σχολαστικά για να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας σε μια μελλοντική ημερομηνία.
Με τα #MeTooBots στο χώρο εργασίας θα θεσμοθετηθούν επίσης το κουτσομπολιό και δυσπιστία. Η χρήση του AI με αυτόν τον τρόπο θα μετασχηματίσει τους χώρους εργασίας σε αυταρχικά κοινωνικά περιβάλλοντα υψηλής τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας.
Για τους εργαζόμενους θα είναι σαν ένας εφιάλτης του Orwell όπου οι ερμηνείες των σκέψεων θα είναι πλέον μέρος των «φυσιολογικών» αλληλεπιδράσεων στο χώρο εργασίας. Οι συμπεριφορές αναγκαστικά θα αλλάξουν. Η αυτολογοκρισία θα αφθονεί. Η δυσπιστία θα είναι η προεπιλογή.
Ο τελικός κίνδυνος είναι ότι η υποψία των εργαζομένων για τους εργοδότες τους θα εμποδίσει μόνο την περαιτέρω χρήση του AI στον εργασιακό χώρο – μια καινοτομία που έχει τεράστιες δυνατότητες για να μετατρέψει τον εργασιακό χώρο του 21ου αιώνα προς το καλύτερο. Ίσως χρειαζόμαστε #BadManagerialDecisionBots καλύτερα;
Με πληροφορίες απο RT