Επικαιρότητα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για την κατάχωση αρχαιοτήτων στη βόρεια πλευρά του σταθμού Βενιζέλου

Τι προτείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Parallaxi
μετρό-θεσσαλονίκης-συζήτηση-για-την-κ-889826
Parallaxi

Tο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητάει σήμερα την κατάχωση αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον ανασκαφικό τομέα της βόρειας πρόσβασης του σταθμού Βενιζέλου -πάνω από την οδό Εγνατία και δίπλα από το Αλκαζάρ- του μετρό Θεσσαλονίκης.

Το προηγούμενο διάστημα αποσπάστηκαν από το κομμάτι αυτό τμήμα του μαρμάρινου οδοστρώματος του cardo, λιθόκτιστοι μνημειακοί πεσσοί και ένας στυλοβάτης, καθώς και άλλες αρχαιότητες, ενώ μεταφέρθηκαν όλα τα κινητά ευρήματα.

Στην κάθετη οδό (cardo) του Decumanus maximus, μετά την απόσπαση του μαρμαρόστρωτου καταστρώματος και δυτικά του κεντρικού αγωγού αποκαλύφθηκαν 7 πεσσόσχημες κατασκευές, δυτικά των οποίων βρέθηκε τμήμα χωμάτινου δαπέδου που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, σποραδικά τμήματα ενός μαρμαρόθετου δαπέδου και τμήματα δύο χωμάτινων καταστρωμάτων. Η κεραμική και τα ευρήματα οδηγούν σε μία χρονολόγηση κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα με 1ο μ.Χ. αιώνα, δίχως να απουσιάζουν και πρωιμότερα. Τα καταστρώματα που χρονολογούνται από τον 2ο μ.Χ. ως τις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα σώζονται σε αρκετά αποσπασματική κατάσταση.

Στη δυτική οικοδομική νησίδα εντοπίστηκαν τέσσερις χώροι που ανήκουν σε δύο οικοδομικές φάσεις (3ος-2ος αιώνας μ.Χ. και 1ος π.Χ. -1ος αιώνας μ.Χ.), ενώ το νότιο μισό της ανατολικής οικοδομικής νησίδας είναι διαταραγμένο από δημόσιου χαρακτήρα κτήριο μεγάλων διαστάσεων που  χρονολογείται στα τέλη του 4ου ως τις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα.

Η ανασκαφή στο βόρειο τμήμα του σταθμού Βενιζέλου έδωσε πλήθος κινητών ευρημάτων, νομίσματα, άφθονη κεραμική και άλλα αντικείμενα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης για να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προτείνει στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τη μη διατήρηση των αρχιτεκτονικών κατάλοιπων, λόγω της αποσπασματικής τους κατάστασης και της ανασκαφικής τους διαχείρισης ανά χρονολογική φάση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα