Μια ακόμα δύσκολη νύχτα έρχεται σε όλη την Ελλάδα

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις πυρκαγιές σε Ηλεία, Λέσβο και Δαδιά.

Parallaxi
μια-ακόμα-δύσκολη-νύχτα-έρχεται-σε-όλη-924036
Parallaxi

Μία ακόμη μέρα μετράμε που η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση. Οι φλόγες είναι εκτός ελέγχου και απειλούν χωριά. Νύχτα αγωνίας και τρόμου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, καθώς και οι πυροσβέστες που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα της χώρας μας.

Ακολουθούν τα νεότερα για τις φωτιές που καίνε σήμερα την Ελλάδα:

ΗΛΕΙΑ

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους στα Κρέστενα ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, λόγω δασικής φωτιάς που είναι σε εξέλιξη.

112-1.jpeg

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κατευθύνεται προς Βρίνα, Σμέρνα και Γρύλο, ενώ ένα ακόμη μέτωπο βρίσκεται στην Σκιλλουντία και το τρίτο προς Φρίξα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απειλούνται το διυλιστήριο, καήκαν τα πρώτα σπίτια της περιοχής αλλά και μία κατασκήνωση σε κοντινή απόσταση. Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και για το χωριό Γρύλλος καθώς και για την κατασκήνωση της Φρίξας, ενώ οι κάτοικοι ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων.

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφερθεί κανένας πολίτης με αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 72 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα Ηλείας και από το απόγευμα όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Η φωτιά κινείται σε λιοστάσια και ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού και θα ενεργοποιηθεί το 112. Στην περιοχή πνέουν δυτικοί άνεμοι και η πυρκαγιά κινείται ανατολικά. Εκτός από τα εναέρια μέσα στι μέτωπο επιχειρούν και δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ.

ΔΑΔΙΑ

Οι ώρες είναι δύσκολες καθώς καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μια περιοχή παρθένου δάσους που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα.

Νέο 112 για απομάκρυνση κατοίκων από τη Δαδιά, που καίγεται για τέταρτη ημέρα στον Έβρο. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, ενώ οι κάτοικοι αγωνιούν για τις περιουσίες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Δαδιάς έλαβαν μήνυμα να εκκενώσουν προς Σουφλί μέσω Γιαννούλης.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν απομείνει στο σημείο, όπως φαίνεται και στα πλάνα του καναλιού, λέγοντας ότι επειδή είναι τα πρώτα σπίτια του χωριού «δεν θα τα εγκαταλείψουν».

Παράλληλα, έχει εκκενωθεί και ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ξεκουράζονταν πυροσβέστες.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντίξοες και τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά όπως αναφέρει η πυροσβεστική με βασικότερο αυτό στη Δαδιά.

Ενημέρωση πραγματοποίησε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την πυρκαγιά στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, την ώρα που μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε το πρωί επανεξέταση της κατάστασης με τα επιτελικά μας στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί όπως γνωρίζετε το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες. Η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί.

Συνεχίζουμε – και θα ήθελα να τονίσω ότι η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την γνώση των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή – αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο».

Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα).

Αμυράς: Να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη Από τη μεριά του, ο κ. Αμυράς διέψευσε κατηγορηματικά φημολογίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, σημειώνοντας: «Ο Φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι άνθρωποι της Μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κι εργάζονται σκληρά».

Επιπλέον, ανέφερε: «Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία. Γι’ αυτό λοιπόν δίνουμε την μέγιστη δυνατή προσοχή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το προστατεύσουμε.

Πριν από ενάμισι μήνα, εδώ στο δάσος της Δαδιάς, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχωρήσαμε σε προληπτικά έργα. Διανοίξαμε και συντηρήσαμε 440 χλμ δασικών δρόμων μέσα στη Δαδιά, όπως επίσης και 140 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Κι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει πολύ στον αγώνα που δίνουμε όλοι, πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στρατός και κάτοικοι για να διαφυλάξουμε και να σώσουμε αυτό ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα. Τώρα ο αγώνας μας και η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη και βρίσκετε εδώ, σε αυτό το δάσος. Με αυτόν τον σκοπό, εδώ και ώρες από το πρωί, διανοίγουμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη στα νοτιοδυτικά μέσα στον πυρήνα του δάσους».

ΛΕΣΒΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Λέσβος καθώς μετά από αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή όπως μετέδωσε και το OPEN, οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βρίσα αλλά και του χωριού Σταυρός.

«Εκκενώστε, εκκενώστε» φώναζαν οι πυροσβέστες

Σε Βρίσα και Σταυρό οι κάτοικοι έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τα δάκρυα στα μάτια τους αποτυπώνουν την αγωνία και το φόβο τους.

Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έχει κάψει τουλάχιστον 16.300 στρέμματα Η φωτιά στη Λέσβο ξέσπασε χθες (23.07.2022) το πρωί και μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχε κάψει 16.300 στρέμματα.

Ο δορυφόρος Sentinel 2 κατέγραψε, στις 12:20 σήμερα εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης από την έκταση της φωτιάς στη Λέσβο.

Την εικόνα αυτή επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr και η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 – 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.

Η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

*Με πληροφορίες από ieidiseis, IN.GR, ΕΘΝΟΣ, NEWSIT

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα