Μια δύσκολη νύχτα για την Ουκρανία

Οι πολίτες στα καταφύγια

Parallaxi
μια-δύσκολη-νύχτα-για-την-ουκρανία-887864
Parallaxi

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Γενική επιστράτευση αποφάσισε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν χερσαίο διάδρομο προς Κριμαία

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν: Τερματισμό των επιχειρήσεων ζήτησε ο Γάλλλος πρόεδρος

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και του εξήγησε εκτενώς τους λόγους για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Έκκληση Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας: Δείξτε μέγιστη αυτοσυγκράτηση στο Τσερνόμπιλ Ο παγκόσμιος οργανισμός, ο οποίος προωθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με «σοβαρή ανησυχία».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησε την Πέμπτη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά την είδηση για ρωσοουκρανικές συγκρούσεις γύρω από το Τσερνόμπιλ –  τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος όλων των εποχών.

Ο παγκόσμιος οργανισμός, ο οποίος προωθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με «σοβαρή ανησυχία».

Ο ΔΟΑΕ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον ανάλογο ουκρανικό οργανισμό ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρώην πυρηνικής εγκατάστασης, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές. Ο γενικός διευθυντής Μαριάνο Γκρόσι λέει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι λειτουργίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ «να μην επηρεαστούν ή να διακοπούν με κανέναν τρόπο».

Το Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ήταν ο τόπος της πιο καταστροφικής πυρηνικής έκρηξης στην ιστορία το 1986, όταν εξερράγη ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του. Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας καλύπτεται από μια ατσάλινη σαρκοφάγο, ενώ μια περιοχή άνω των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση έχει εγκαταλειφθεί. Λε Ντριάν: Δικτάτορας ο Πούτιν- Πρέπει να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη.

Όταν ρωτήθηκε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ότι η Δύση θα υποστεί «τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της», ισοδυναμεί με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Λε Ντριάν απάντησε ότι έτσι το καταλαβαίνει ο ίδιος.

«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», απάντησε, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Η ταραχώδης ιστορία της από την ανεξαρτησία το 1991 μέχρι σήμερα

1991: Ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ηγέτης της σοβιετικής δημοκρατίας της Ουκρανίας, κηρύσσει την ανεξαρτησία της. Σε δημοψήφισμα και τις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν, οι Ουκρανοί ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας και εκλέγουν τον Κραβτσούκ πρώτο πρόεδρο της νέας χώρας.

1994: Ο Λεονίντ Κούτσμα αντικαθιστά τον Κραβτσούκ στη προεδρία μετά τις προεδρικές εκλογές που γενικά κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες από παρατηρητές.

1999: O Κούτσμα εξασφαλίζει νέα θητεία σε εκλογές όπου καταγράφηκαν παρατυπίες.

2004: Ο φιλορώσος υποψήφιος Βίκτορ Γιανούκοβιτς κερδίζει τις εκλογές, όμως οι καταγγελίες για νοθεία πυροδοτούν διαδηλώσεις που γίνονται γνωστές ως Πορτοκαλί Επανάσταση. Η εκλογική αναμέτρηση επαναλαμβάνεται με νικητή τον Βίκτορ Γιουσένκο, φιλοδυτικό πρώην πρωθυπουργό.

2005: Ο Γιουσέκνο αναλαμβάνει την εξουσία με την υπόσχεση να βγάλει την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου και να τη φέρει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Διορίζει πρωθυπουργό την Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην επικεφαλής εταιρείας ενέργειας, την παύει όμως από τα καθήκοντά της έπειτα από διαμάχη στο φιλοδυτικό στρατόπεδο.

2008: Το ΝΑΤΟ υπόσχεται στην Ουκρανία να την δεχτεί μελλοντικά ως μέλος.

2010: Ο Γιανούκοβιτς νικά την Τιμοσένκο στις προεδρικές εκλογές. Η Ουκρανία καταλήγει σε συμφωνία με τη Ρωσία για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την παράταση της παρουσίας του ρωσικού ναυτικού σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

2013: Η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς σταματά τις εμπορικές και ενταξιακές συνομιλίες και επιλέγει να επαναφέρει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολύμηνες διαδηλώσεις στο Κίεβο.

H πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου έμεινε για μέρες κατειλημμένη από οδοφράγματα των διαδηλωτών

https://www.youtube.com/watch?v=_dHWT0KBi2g

2014: Οι διαδηλώσεις, με επίκεντρο την πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, παίρνουν βίαιη τροπή. Δεκάδες διαδηλωτές πέφτουν νεκροί.

Φεβρουάριος 2014: Το κοινοβούλιο ψηφίζει την καθαίρεση του Γιανούκοβιτς, ο οποίος εγκαταλείπει τη χώρα. Εντός λίγων ημερών, ένοπλοι καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο στην Κριμαία και υψώνουν τη ρωσική σημαία. Η Μόσχα προχωρά στην προσάρτηση της Κριμαίας μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που δείχνει ότι ο πληθυσμός της περιοχής εγκρίνει την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Απρίλιος 2014: Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς κηρύσουν την ανεξαρτησία της περιοχής. Ξεσπούν συγκρούσεις, οι οποίες συνεχίζονται σποραδικά μέχρι το 2022.

Μάιος 2014: O επιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο κερδίζει στις εκλογές με φιλοδυτική ατζέντα.

Ιούλιος 2014: Πύραυλος καταρρίπτει πάνω από την Ουκρανία την επιβατική πτήση MH17 από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ και σκοτώνει τους 298 επιβαίνοντες. Η διερεύνηση δείχνει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι είχε ανάμειξη.

Ουκρανοί πολίτες τίμησαν τους νεκρούς των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων του 2014 φέτος τον Φεβρουάριο (Reuters)

2019: Νέα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζεται επίσημα, εξέλιξη που εξοργίζει το Κρεμλίνο.

Ο πρώην κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά και να βάλει τέλος στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Το κόμμα του, Υπηρέτης του Λαού, κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τον Ζελένσκι να ερευνήσει αν ο Τζο Μπάιντεν, αντίπαλος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρική κούρσα, και ο γιος του Μπάιντεν Χάντερ, είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Το αίτημα οδηγεί σε προσπάθεια καθαίρεσης του Τραμπ, η οποία τελικά αποτυγχάνει.

O Βολόντιμιρ Ζελένσκι πανηγυρίζει για την εκλογή του στην προεδρία στις 21 Απριλίου 2019 (Reuters)

Μάρτιος 2020: Η Ουκρανία επιβάλει το πρώτο lockdown κατά της πανδημίας.

Ιούνιος 2020: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πρόγραμμα 5 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει η Ουκρανία τη χρεωκοπία εν μέσω ύφεσης λόγω πανδημίας.

Ιανουάριος 2021: Ο Ζελένσκι ζητά από τον Μπάιντεν, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, να επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO.

Φεβρουάριος 2021: Η κυβέρνηση του Ζελένσκι επιβάλει κυρώσεις στον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Άνοιξη 2021: Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία κάνοντας λόγω για εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Οκτώβριος 2021: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τουρκικό drone Bayraktar TB2 στα ανατολικά της χώρας, κίνηση που εξοργίζει τη Ρωσία.

Φθινόπωρο 2021: Η Ρωσία συγκεντρώνει και πάλι στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

7 Δεκεμβρίου 2021: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τη Μόσχα με αυστηρές Δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία.

17 Δεκεμβρίου: Η Ρωσία προβάλει λεπτομερείς απαιτήσεις ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της νομικά δεσμευτικής εγγύησης ότι το NATO θα παύσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

14 Ιανουαρίου 2022: Κυβερνοεπίθεση χτυπά κυβερνητικούς ιστότοπους στην Ουκρανία με τους χάκερ να προειδοποιούν τους Ουκρανούς «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

17 Ιανουαρίου: Ρωσικές δυνάμεις καταφθάνουν στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

24 Ιανουαρίου: Το ΝΑΤΟ θέτει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή και στέλνει στην Ανατολική Ευρώπη περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

26 Ιανουαρίου: Η Ουάσιγκτον απαντά εγγράφως στις ρωσικές απαιτήσεις ασφάλειας. Επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στην πολιτική «ανοιχτής πόρτας» του NATO και προτείνει «πραγματιστικές» συνομιλίες για τις ανησυχίες της Μόσχας.

28 Ιανουαρίου: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι οι ρωσικές απαιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί.

2 Φεβρουαρίου: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή 3.000 επιπλέον στρατιωτών στην Πολωνία και την Ρουμανία ως ασπίδα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στην περίπτωση επέκτασης της κρίσης.

4 Φεβρουαρίου: Ο Πούτιν παρακολουθεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου και εξασφαλίζει τη στήριξη της Κίνας στο αίτημα να μην επιτραπεί η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

7 Φεβρουαρίου: Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διακρίνει σημάδια ελπίδας για διπλωματική λύση έπειτα από συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Στη συνέχεια επισκέπτεται το Κίεβο και συγχαίρει τον Ζελένσκι και τους ουκρανούς πολίτες για την ψυχραιμία τους.

9 Φεβρουαρίου: Ο Μπάιντεν λέει ότι «η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει γρήγορα» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα. Ανάλογες συστάσεις εκδίδουν και άλλες χώρες.

14 Φεβρουαρίου: Ο Ζελένσκι ζητά από τους Ουκρανούς να υψώσουν σημαίες και να τραγουδήσουν μαζί τον εθνικό ύμνο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που σύμφωνα με ορισμένα Δυτικά μέσα θα αρχίσει η ρωσική εισβολή.

15 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία ανακοινώνει ότι μέρος των στρατευμάτων της επιστρέφουν στις βάσεις τους έπειτα από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία και χλευάζει τις Δυτικές προειδοποιήσεις για επικείμενη εισβολή. Το ρωσικό κοινοβούλιο ζητά από τον Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο ουκρανικών επαρχιών με ισχυρή παρουσία αυτονομιστών.

18 Φεβρουαρίου: Ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Μάικλ Κάρπεντερ, δηλώνει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 169-190 χιλιάδες στρατιώτες εντός και γύρω της Ουκρανίας.

19 Φεβρουαρίου: Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποιούν ασκήσεις υπό την επίβλεψη του Πούτιν.

O Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη της εισβολής με τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 24 Φεβρουαρίου (Reuters)

21 Φεβρουαρίου: O Μακρόν δηλώνει ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν κατ΄αρχήν σε διάσκεψη για την Ουκρανία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρωσικής ιστορίας, ελέγχεται από ξένες δυνάμεις και κυβερνάται από μαριονέτες. Υπογράφει συμφωνίες για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας και δίνει εντολή για την αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο εσωτερικό τους.

22 Φεβρουαρίου: Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και σύμμαχοί τους επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, τράπεζες και ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Γερμανία παγώνει την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και ξεκαθαρίζει ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για τις αποσχισθείσες δημοκρατίες δεν υφίσταται πλέον με ευθύνη του Κιέβου.

23 Φεβρουαρίου: Φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας για την αναχαίτιση των ουκρανικών δυνάμεων.

24 Φεβρουαρίου: Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Πούτιν δίνει εντολή για «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην ανατολική ουκρανία και ζητά από τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδώσουν τα όπλα.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και βολές πυροβολικού σε αεροπορικές βάσεις και στόχους σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

in.gr

Ο ρωσικός στρατός, μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, έχει ήδη «πατήσει πόδι» σε θέσεις – κλειδιά του ουκρανικού στρατού Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για στρατιωτική εισβολή στη χώρα.

Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, μαίνονταν αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, ακόμη και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο, την ώρα που η Δύση επικεντρώνεται στο οικονομικό πεδίο σε μια προσπάθεια να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

Η πρώτη μέρα της εισβολής θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη από την πλευρά των Ρώσων, οι οποίοι σε λιγότερο από 24 ώρες, έχουν εξασφαλίσει θέσεις «κλειδιά», σφυροκοπώντας -από ξηρά, αέρα και θάλασσα- την Ουκρανία από τρεις πλευρές, βόρεια, ανατολικά και νότια. Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή, που φοβόταν η Δύση και η Ουκρανία έγινε πραγματικότητα.

Τα μέτωπα στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τώρα είναι αυτό του Κιέβου, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, καθώς και νότια στη Μαριούπολη, όπου σημειώνονται σφοδρές εκρήξεις.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στο να αποκλείσουν το Κίεβο, δημιουργώντας παράλληλα έναν διάδρομο προς τα νότια παράλια, ο οποίος να οδηγεί στη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή Transdniestria της Μολδαβίας.

Iσχυρές εκρήξεις στο Κίεβο Μετά τα πρώτα πυρά από τη Ρωσία, το πρωί της Πέμπτης, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο, την Οδησσό και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι δυνάμεις του Πούτιν κατέλαβαν γρήγορα το διεθνές αεροδρόμιο του Hostomel, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, και κατευθύνονταν προς το Κίεβο, όπου ακούγονται διαρκώς εκρήξεις.

«Μεγάλη έκρηξη από την κατεύθυνση του αεροδρομίου Hostomel, μόλις τώρα. Μεγαλύτερη από τις προηγούμενες» έγραψε η δημοσιογράφος Lytvynenko. Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε δεύτερη έκρηξη.

Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο του Hostomel, σημειώνοντας πως οι μάχες συνεχίζονται.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη Στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν από το πρωί της Πέμπτης ότι ακούγονταν πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Η πόλη της Μαριούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, δεχόταν μέχρι το βράδυ σφοδρά πυρά με αναφορές για εκατοντάδες εκρήξεις.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια άμεση χερσαία οδό προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Κατάληψη του Τσερνόμπιλ Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμει κατέλαβαν τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «αδύνατον να πούμε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές», ενώ τόνισε πως πρόκειται για «μία από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη σήμερα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατελήφθη το αεροδρόμιο του Χοστόμελ από ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό σχέδιο προβλέπει την περικύκλωση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος» σχολίασε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

«Οι Ρώσοι ξεκίνησαν μια φάση προετοιμασίας του πεδίου της μάχης, τη λεγόμενη διαμόρφωση: εξουδετέρωση όλων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των αεροπορικών βάσεων, καταστολή των μέσων ηλεκτρονικού πολέμου» τονισε υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χερσαία επέμβαση από τη Λευκορωσία, την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία. «Οι Ρώσοι ξεκινούν για να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία» εκτίμησε.

«Παρακολουθούμε προς το παρόν μια ταχεία στρατιωτική εκστρατεία με στόχο την περικύκλωση και την καταστροφή των ουκρανικών δυνάμεων, μέσω πολλών, ταυτόχρονων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν τη νύχτα» από τον βορρά, τα ανατολικά και τον νότο, σχολίασε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS). «Η Ρωσία θα επιδιώξει να τελειώσει γρήγορα τη σύγκρουση» πρόσθεσε.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τις υποτιθέμενες δημοκρατίες (σ.σ. του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ), στα χαρακώματα», παρατήρησε ο Φρανσουά Εσμπούρ, ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας (FRS) του Παρισιού. «Όμως τα ρωσικά τεθωρακισμένα φαίνεται ότι θέλουν να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από τα δυτικά, ερχόμενα από τον βορρά».

Παράλληλα, «ξεκινώντας από την Κριμαία, θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον ουκρανικό στρατό απέναντι από το Ντονμπάς, για να τον εξουδετερώσουν και να τον αναγκάσουν να παραδοθεί» πρόσθεσε.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατό σε αυτήν τη χώρα» επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέχεια του διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν όπου διαμήνυσε ότι δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Διαβεβαιώσεις Πούτιν στους Ρώσους ολιγάρχες – «Βάλτε πλάτη στην οικονομία κι εγώ θα σας εξασφαλίσω»

Κρεμλίνο: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε παράδοση του Κιέβου Η Μόσχα, από την πλευρά της, είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης του Κιέβου δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο ρώσος πρόεδρος έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την εξασφάλιση ότι η Ουκρανία θα παραμείνει «ουδέτερο καθεστώς» και υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της.

Αυτοί είναι όροι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επέτρεπαν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και θα εξαλείψουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της «κόκκινης γραμμής». Αυτά είναι «ουδέτερο καθεστώς» και άρνηση ανάπτυξης όπλων» διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα