Μία εφαρμογή από τη Θεσσαλονίκη που “ήρθε” για να βελτιώσει τα σχολεία!
Μία καινοτόμα εφαρμογή με στόχο την στοχευμένη εύρεση των προβλημάτων στα σχολεία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.
Λίγο καιρό πριν το πρώτο lockdown η κα. Στέλλα Βαλσαμάκη-Γαλάνη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, στο άκουσμα της εφαρμογής, «Τα παράπονα στο Δήμαρχο» για τον Δήμο Αθηναίων πήρε την αφορμή για το δικό της app.
Μία εφαρμογή, πολλά υποσχόμενη, η οποία δημιουργήθηκε για να συνδέσει τις σχολικές μονάδες και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την εύρεση των προβλημάτων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.
Η κυρία Βαλσαμάκη – Γαλάνη μίλησε στην Parallaxi για το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα της εφαρμογής, τους σκοπούς της, αλλά και τα επόμενα σχέδια.
«Όλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2020, όταν ο κ. Μπακογιάννης κυκλοφόρησε την εφαρμογή “Τα παράπονα στο Δήμαρχο”. Αυτή ήταν και η αφορμή για να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ κάτι παρόμοιο, το οποίο θα προσαρμοστεί στην σχολική κοινότητα. Έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε να πλέκεται όλο μέσα στο μυαλό μου».
«Στη συνέχεια επικοινώνησα με το ΕΚΕΤΑ, παρουσίασα την ιδέα μου και ο διευθυντής κ. Τζοβάρας, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας. Από τον Μάρτιο 2020 δουλέψαμε πάρα πολλές ώρες, κάναμε τηλεδιασκέψεις, συζητήσεις, αναμορφώσεις για το πως μπορεί να γίνει. Τελικά φτάσαμε να κυκλοφορήσουμε το project τον Σεπτέμβριο του 2020. Βέβαια ήταν αποφασισμένο να κυκλοφορήσει κάτω από άλλες συνθήκες αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει με την πανδημία».
*Η εφαρμογή βρίσκεται στο Play Store με το όνομα «Enhanse My School (EMS) – Βελτιώνω το σχολείο μου»
«Ήταν προγραμματισμένα να γίνουν live, ενημερώσεις. Τώρα προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε μέσω όλων των ηλεκτρονικών μέσων που έχουμε. Εν μέσω πανδημίας με κλειστά σχολεία είναι λίγο δύσκολο, αλλά βρήκαμε το χώρο να το παρουσιάσουμε σε Δήμους και να κάνουμε τις επαφές που ήταν προγραμματισμένες. Τον Ιούνιο είχαμε κάνει μία συνάντηση με τον κ. Καράογλου, τον οποίον ενημερώσαμε για την δράση του φορέα μας, αλλά και για την εφαρμογή η οποία θα ήταν το εφαλτήριο όλης της ψηφιακής αναβάθμισης που εμείς ορίζουμε στο μυαλό μας. Φυσικά ακολούθησε το τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ούτως η άλλως ασχολείται και στηρίζει πάντα καινοτόμες δράσεις, αλλά και της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως».
Ποιος είναι ο σκοπός της εφαρμογής;
«Η εφαρμογή έγινε για να συνδέσει την σχολική κοινότητα, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων με τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων που υπάρχουν στον εκάστοτε Δήμο. Μία αλυσίδα που θα καταθέτει ψηφιακά μέσω της εφαρμογής τα κτιριακά προβλήματα που ενδεχομένως έχουν τα σχολεία, να καταθέτει τις προτάσεις που χρήζουν βελτίωσης καθώς και τις σκέψεις και τα αιτήματα τους.
Να ενεργοποιήσουμε από τον γονέα έως τον εκπαιδευτικό του κάθε σχολείου, στη συνέχεια να μεταφέρονται τα προβλήματα στους συλλόγους και μετέπειτα στις Ενώσεις γονέων. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η σύνδεση της τεχνικής υπηρεσία ενός Δήμου, που έχει την τεχνολογική υποστήριξη, με τις Ενώσεις Γονέων, για να μεταφέρονται με ακρίβεια τα προβλήματα».
Η συγκεκριμένη εφαρμογή στην περιοχή, όπου ζει η κ. Βαλσαμάκη δεν χρησιμοποιείται, διότι δεν υπάρχει συνεργασία με τον φορέα.
«Η παρουσία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων είναι πάρα πολύ σημαντική. Σήμερα θεωρούνται για μένα απαραίτητες και πρέπει να λειτουργούν επικουρικά βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται. Και έτσι υπάρχουν και αποτελέσματα», επισημαίνει.
«Οι εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν αλλάξει την νοοτροπία τους. Έχουν ξεφύγει από τα στεγανά του παρελθόντος. Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης. Έχουν μία άλλη φιλοσοφία, ανησυχούν για το αν τα παιδιά θα έχουν κενά. Γίνεται μεγάλος αγώνας και για εμάς στο κομμάτι της πανδημίας, μετά από τους γιατρούς και τους νοσοκομειακούς, στην επόμενη πρώτη γραμμή είναι οι εκπαιδευτικοί μας».
*Η Ένωση – σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ – σχεδιάζει και άλλα project, τα οποία θα δούμε στο μέλλον, καθώς αυτή η εφαρμογή, όπως δηλώνει η κα. Βαλσαμάκη ήταν απλώς η αρχή.