Featured

Μια επιστολή-έκκληση στον Πρωθυπουργό για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται

Έκκληση για να μη καταστραφεί ένα μοναδικό ιστορικό εύρημα στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
μια-επιστολή-έκκληση-στον-πρωθυπουργ-654747
Parallaxi

Ακαδημαϊκοί, Ομότιμοι Καθηγητές και εν ενεργεία Καθηγητές Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας, Φιλολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου, Επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων πολλοί εξαίρετοι μελετητές, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, συντηρητές υπογράφουν τη επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό με την ελπίδα ότι θα αναλάβει προσωπικά τη σωτηρία των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό Ελ. Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, των οποίων η κατά χώραν διατήρηση δεν παρεμποδίζει τη λειτουργία του μετρό και του σταθμού.

Υπογραμμίζουν και πάλι ότι η υλοποίηση της απόσπασης είναι καταστροφική παρέμβαση που θα οδηγήσει στην απώλεια της αυθεντικότητας του συνόλου και στην εξάλειψη των υλικών και άυλων αξιών που αυτό εμπερικλείει. Καταστροφή που θα μείνει μελανή στην ιστορία! Εάν τα κατάλοιπα αυτά, που έχουν σωθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αποσπαστούν με τις ανασκαφικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, θα χαθεί οριστικά το υποκείμενο έδαφος για την επανατοποθέτησή τους. Η σωτηρία τους θα επιφέρει σύντομα μεγάλο οικονομικό όφελος στην πόλη με την ανάδειξη της διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις ανάδειξης και σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με την ιδιότητα των ειδικευμένων μελετητών, αρχαιολόγων, ιστορικών, φιλολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και επιστημόνων άλλων συναφών κλάδων, που υπηρετήσαμε επί μακρόν και υπηρετούμε από διαφορετικές θέσεις την επιστήμη, απευθύνουμε έκκληση προς την Εξοχότητά σας ζητώντας να επέμβετε προσωπικά για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και  Βενιζέλου, κατά τις ανασκαφές για την κατασκευή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης.

Οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου –oι δύο μαρμαρόστρωτες λεωφόροι που αλληλοτέμνονται, πλαισιωμένες με κιονοστήρικτες στοές, πλατείες και καταστήματα– συνιστούν ένα εύρημα με μοναδική ιστορική αξία όχι μόνο για τον πολεοδομικό ιστό της υστερορρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης αλλά και για την ιστορία των πόλεων του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, με δεδομένο ότι ελάχιστα στοιχεία του ιστορικού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης έχουν διατηρηθεί. Η μοναδικότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος επιβάλλει τη διαφύλαξη της φυσικής και άυλης υπόστασής του, δηλαδή τη διατήρησή του κατά χώραν και την κληροδότησή του ακέραιου στις επερχόμενες γενεές.

Μετά την πληροφορία που διέρρευσε για οριακή απόφαση 13/12 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο επαπειλούμενος τεμαχισμός, η μετακίνηση των αρχαιοτήτων και η επανατοποθέτησή τους μετά την κατασκευή του σταθμού, ακόμη και αν γίνει με εξαιρετική τεχνολογική τελειότητα θα υποβαθμίσει το αρχαιολογικό σύνολο, καθώς θα επιφέρει αναπόφευκτα οριστική απώλεια της αυθεντικότητάς του. Αντίθετα η κατά χώραν διατήρηση των καταλοίπων, παρέχοντας τη δυνατότητα σε μελλοντικές έρευνες, θα συντελέσει στην ανάδειξη του πολεοδομικού ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και στην καλύτερη κατανόηση της δεύτερης πόλης του Βυζαντίου. Επιπλέον, εναρμονίζεται με τις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων εντός των αστικών ιστών και με το νομικό και αξιακό πλαίσιο προστασίας των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και διεθνώς. Υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της σωτηρίας και της ανάδειξης των μνημείων!

Καταθέτοντας την αγωνία μας για την επαπειλούμενη υποβάθμιση του αρχαιολογικού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου, την απογοήτευσή μας για την απαξίωση ιδανικών για τη σωτηρία και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών για τα οποία αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε σε όλη μας τη ζωή και στα οποία πιστεύουμε και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, επαναλαμβάνουμε την παράκλησή μας να αναλάβετε προσωπικά και καθ’ υπέρβασιν, εξαιτίας της εξαιρετικής σημασίας του ευρήματος, τη διάσωση του ιστορικού διαχρονικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτευχθεί λύση ανάλογη της ιστορικής, της επιστημονικής και της πολιτισμικής του αξίας. Η τεχνική λύση, για την οποία έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη, είναι εφικτή και έχει ήδη εφαρμοστεί στην Αθήνα, όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί από τα πλέον αρμόδια χείλη εξαίρετων καθηγητών στις πολυτεχνικές σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων και εξειδικευμένων σε έργα συντήρησης μνημείων διδακτόρων πολιτικών μηχανικών.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και σας παρακαλούμε να δεχθείτε την έκφραση των αισθημάτων σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό σας. Από εσάς αυτή τη στιγμή εξαρτάται η σωτηρία του χώρου και η αξιοπρεπής εμφάνιση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Δείτε αναλυτικά ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα