Μια «φούσκα» για να σωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Η φούσκα "κλειστού κύκλου'' που έχει επιβάλει η διοργάνωση.

Parallaxi
μια-φούσκα-για-να-σωθούν-οι-χειμεριν-878614
Parallaxi

Την Κυριακή η Κίνα εντόπισε 119 κρούσματα COVID-19 μεταξύ αθλητών και προσωπικού που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, με τις αρχές να επιβάλλουν μια φούσκα “κλειστού βρόχου” για να κρατήσουν χωριστά τους συμμετέχοντες, το προσωπικό και τα μέσα ενημέρωσης. το κοινό.

Ο απολογισμός από το Σαββατοκύριακο έδειξε 37 νέα κρούσματα την Κυριακή και 34 το Σάββατο, με τα περισσότερα να βγαίνουν θετικά μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, δήλωσαν οι διοργανωτές των Αγώνων τη Δευτέρα.

Η κατάσταση της COVID-19 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο βρίσκεται εντός του «αναμενόμενου ελεγχόμενου εύρους» παρά τα αυξανόμενα θετικά κρούσματα που ανιχνεύονται, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου Πρόληψης και Ελέγχου της Πανδημίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας.

Η Οργανωτική Επιτροπή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο 2022 ανέφερε 200 κρούσματα COVID από τις 23 Ιανουαρίου μεταξύ των αφίξεων στα αεροδρόμια και εκείνων που βρίσκονται στη φούσκα “κλειστού κύκλου” των Αγώνων που χωρίζει όλο το προσωπικό των εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, από το κοινό.

Τι δήλωσαν αθλητές που βγήκαν θετικοί

Η Ρωσίδα αθλήτρια του δίαθλου Valeria Vasnetsova είπε ότι οι δικές της Ολυμπιακές φιλοδοξίες τελείωσαν αφού βρέθηκε θετική δύο φορές μετά την άφιξή της στο Πεκίνο, ένα από τα τρία θετικά τεστ που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

«Δυστυχώς, το ολυμπιακό μου όνειρο θα παραμείνει απλώς ένα όνειρο», έγραψε η Βασνέτσοβα στα social media. «Ίσως μια μέρα βρω τη δύναμη να ξανασηκωθώ, αλλά θα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία».

Οκτώ αθλητές ή στελέχη της ομάδας ήταν μεταξύ των 28 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο την Κυριακή.

Το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Έμμα Τέρχο, η οποία είναι επικεφαλής της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ, βρέθηκε επίσης θετική και είπε ότι βρίσκεται σε απομόνωση από το Σαββατοκύριακο.

«Αν και δεν ήταν αυτή η αρχή που οραματιζόμουν, χάρηκα που είδα ότι τα πρωτόκολλα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Πεκίνο 2022 λειτουργούν καλά», είπε ο Terho, ένας συνταξιούχος Φινλανδός παίκτης χόκεϊ επί πάγου, στα social media.

Οι περιπτώσεις έχουν προκαλέσει κώδωνα κινδύνου μεταξύ των αθλητών που ανησυχούν ότι ο αγώνας τους θα μπορούσε να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει αφού είχαν προετοιμαστεί σχολαστικά για χρόνια.

«Είσαι τόσο αγχωμένος για να βεβαιωθείς ότι είσαι όσο πιο ασφαλής μπορείς», είπε ο Αμερικανός Chris Mazdzer. «Ταυτόχρονα όμως, δεν υπάρχει τρόπος να είσαι 100 τοις εκατό ασφαλής.

«Υπήρξαν πολλοί αθλητές που βγαίνουν θετικοί αυτή τη στιγμή και είναι τρομακτικό γιατί έβαλες τέσσερα χρόνια από τους τελευταίους Αγώνες και όλα αυτά να χαθούν την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες δύο μέρες, θα ήταν μια τραγωδία», είπε στους δημοσιογράφους.

Περίπου 3.000 αθλητές, μαζί με προπονητές, αξιωματούχους, εκπροσώπους ομοσπονδιών και ΜΜΕ αναμένονται για τους Αγώνες 4-20 Φεβρουαρίου.

Ο “κλειστός βρόχος” θα τους επιτρέψει να μετακινούνται μεταξύ  καταλυμάτων και Ολυμπιακών χώρων με επίσημες συγκοινωνίες, αλλά δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κοινό.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Σε αντίθεση με πολλές χώρες που επιδιώκουν να ζήσουν με τον COVID-19, η Κίνα έχει απομονωθεί με μια πολιτική μηδενικής ανοχής, ακυρώνοντας σχεδόν όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Ένα άρθρο γνώμης στην People’s Daily — η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος — επαίνεσε το έργο που έγινε για την προετοιμασία των Αγώνων και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

«Τα μέτρα επιδημίας και ελέγχου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο είναι η επιτομή της επιτυχημένης εμπειρίας της Κίνας στην καταπολέμηση της επιδημίας και είναι επίσης μια εστιασμένη επίδειξη του κινεζικού πνεύματος και της δύναμης της Κίνας», ανέφερε.

Η φούσκα “κλειστού κύκλου”

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην Κίνα, τα εισαγόμενα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται», είπε ο Χουάνγκ Τσουν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γραφείου Πρόληψης και Ελέγχου Πανδημίας της επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χουάνγκ είπε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα ήταν επίσης αποτέλεσμα πιο αποτελεσματικών και ακριβών τεχνικών ανίχνευσης του COVID από τα τελωνεία.

Πολλοί αθλητές έχουν αποκλειστεί από τους Αγώνες 4-20 Φεβρουαρίου αφού βρέθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, ενώ άλλοι που είναι ασυμπτωματικοί βρίσκονται σε απομόνωση.

Τρία από τα 414 μέλη της καναδικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο επηρεάστηκαν από τα πρωτόκολλα της Κίνας για τον COVID-19 λόγω της ικανότητάς τους να εκπληρώσουν τους ρόλους τους στους Αγώνες, δήλωσε η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή σε δήλωση την Τρίτη.

«Μέρος της στρατηγικής μας ήταν να φτάσουμε νωρίς για να αφήσουμε χρόνο για τις δοκιμές επιβεβαίωσης και, εάν είναι απαραίτητο, να ξεδιπλωθεί η διαδικασία της Ομάδας Ιατρικών Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε.

Η Κίνα πιστώνει τα αυστηρά μέτρα ελέγχου του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των συχνών δοκιμών νουκλεϊκών οξέων, για τη συμβολή στην αποφυγή ομαδοποιημένων κρουσμάτων εντός του κλειστού βρόχου.

“Η κατάσταση του COVID-19 είναι γενικά εντός του αναμενόμενου ελεγχόμενου εύρους μας. Επομένως, οι συμμετέχοντες στους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, και του κινεζικού κοινού δεν χρειάζεται να ανησυχούν”, δήλωσε ο Huang.

Είπε ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν εξετάζουν καμία σημαντική αλλαγή στις πολιτικές ελέγχου του COVID στους Αγώνες.

Πως είναι σχεδιασμένη η «φούσκα»

Η διαδικασία άφιξης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνο φιλοξενούνται μέσα σε ένα πραγματικό φρούριο — γνωστό ανεπίσημα ως “φούσκα” — που χρειάζονται εβδομάδες προσεκτικού σχεδιασμού για να διεισδύσει με επιτυχία.

Σχεδιασμένη για να αποτρέψει την εξάπλωση του Covid, η φούσκα είναι η πιο φιλόδοξη καραντίνα που επιχειρήθηκε οπουδήποτε από την έναρξη της πανδημίας. Το ταξίδι μέσα στη φούσκα ξεκινά με ένα αντίγραφο του «Playbook», ενός βιβλίου κανόνων 83 σελίδων που περιγράφεται από τους αξιωματούχους του Ολυμπιακού ως «τρόπος ζωής». Ο οδηγός καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να ανεβάζουν τις ημερήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας τους σε μια εφαρμογή 14 ημέρες πριν από τους Αγώνες και να απομονώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Σύμφωνα με το CNN, ανταποκρίτρια περιγράφει, «Την ώρα που έφυγα για το Πεκίνο, ήμουν πλήρως εμβολιασμένη, είχα βγει αρνητική στον Covid δύο φορές και είχα εφοδιάσει τη βαλίτσα μου με μάσκες προσώπου και σνακ για να φάω εάν αποτύχαινα σε ένα τεστ και αναγκαζόμουν να απομονωθώ μόνη για όλους τους Χειμερινούς Αγώνες».

«Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης ήταν εύκολη στην σχεδόν άδεια “ειδική πτήση” της ANA Airlines από το Τόκιο, που ναυλώθηκε για να μεταφέρει κόσμο στους Αγώνες. Καθώς πλησιάζαμε στο Πεκίνο, η αιθαλομίχλη έξω από το παράθυρο έβαψε τη θέα σε ένα σκονισμένο καφέ», πρόσθεσε.

Όταν προσγειωθήκαμε, εργάτες με κοστούμια hazmat περίμεναν στον διάδρομο για να ψεκάσουν τις αποσκευές μας με απολυμαντικό τη στιγμή που τις ξεφόρτωναν από το αεροπλάνο.

Το περπάτημα από το αεροπλάνο στον τερματικό σταθμό ήταν σαν να μπαίνεις σε ιατρική εγκατάσταση, παρά σε πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εργαζόμενοι με λευκό, ολόσωμο προστατευτικό εξοπλισμό, γυαλιά και μάσκες κατεύθυναν τους επιβάτες μέσω του αεροδρομίου.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο, κάποτε από τα πιο πολυσύχναστα στην Ασία, φαινόταν σε μεγάλο βαθμό έρημο. Ολυμπιακές αφίσες και πινακίδες «Καλώς ήρθατε στο Πεκίνο» ήταν στριμωγμένοι στους άδειους διαδρόμους, όπου οι εργαζόμενοι περίμεναν να μετρήσουν τη θερμοκρασία μου.

Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε κατευθείαν σε ένα αυτοσχέδιο χώρο δοκιμών, αποτελούμενο από δεκάδες θαλάμους. Αφού έκανα τεστ για Covid — με επώδυνο βαμβάκι από τη μύτη και το λαιμό — πέρασα από τη μετανάστευση και τα τελωνεία.

Η όλη διαδικασία ήταν σχετικά ομαλή, αν και σουρεαλιστική, και απαιτεί τεράστια οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό. Το προσωπικό του αεροδρομίου και οι εθελοντές δεν επιτρέπεται να πάνε σπίτι τους στο τέλος των βάρδιών τους για να αποτρέψουν πιθανή εξάπλωση του ιού στην πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μακριά από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, της πιο σημαντικής γιορτής στην Κίνα, που πέφτει την Τρίτη.

Μπήκα σε ένα λεωφορείο, μαζί με περίπου 10 άλλες αφίξεις. Το μπροστινό μέρος του πούλμαν ήταν σφραγισμένο πίσω από έναν διαφανή τοίχο — που μας χώριζε από τον οδηγό. Είχαμε επίσης τη δική μας αποκλειστική λωρίδα, επιτρέποντας στο λεωφορείο να προσπεράσει άλλα οχήματα που είχαν κολλήσει στην κακή κυκλοφορία του Πεκίνο. Είχα εισέλθει επίσημα σε αυτό που οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλούν «κλειστό βρόχο» — ένα σύστημα πολλαπλών φυσαλίδων — συμπεριλαμβανομένων χώρων, συνεδριακών κέντρων και ξενοδοχείων — που συνδέονται με αποκλειστική μεταφορά.

Ο «κλειστός βρόχος» είναι τόσο αυστηρός που η αστυνομία του Πεκίνο είπε στους κατοίκους να μην βοηθήσουν κανένα Ολυμπιακό όχημα που μπορεί να εμπλακεί σε σύγκρουση για να αποφευχθεί η παραβίαση της φούσκας. Οι αρχές λένε ότι υπάρχουν ειδικοί γιατροί για να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε τέτοιο ατύχημα.

Κάθε μέρα, όλοι στη φούσκα ελέγχονται και πρέπει να ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους σε μια ειδική εφαρμογή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου, είμαι αυστηρά περιορισμένος στο ξενοδοχείο και στους Ολυμπιακούς χώρους.

Η εφαρμογή Beijing My2022 είναι παρόμοια με την εφαρμογή υγείας που χρησιμοποιούσα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά οι ερευνητές στον κυβερνοχώρο έχουν προειδοποιήσει ότι η έκδοση του Πεκίνο περιέχει ελαττώματα ασφαλείας που αφήνουν τους χρήστες εκτεθειμένους σε παραβιάσεις δεδομένων. Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αυτές τις ανησυχίες.

Εάν κάποιος εντός του βρόχου βγει θετικός, θα περιοριστεί σε ένα δωμάτιο σε μια εγκατάσταση απομόνωσης μέχρι να επιστρέψει δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών. Μετά την εκκαθάριση, τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στον ρόλο ή στην εκδήλωσή τους, αν και με πρόσθετες προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να απομονωθούν και να κάνουν δύο τεστ Covid την ημέρα.

Όσοι δεν έχουν αρνητικό τεστ κινδυνεύουν να κολλήσουν προσωρινά στην απομόνωση. Ωστόσο, οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί ότι εκπονείται μια ξεχωριστή πολιτική που θα επιτρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό.

Όλο το τοπικό προσωπικό και οι εθελοντές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες Covid με τους διεθνείς επισκέπτες. Και όταν τελειώσουν οι Αγώνες, πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 21 ημέρες πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σε ολόκληρη την Κίνα, ολόκληρες κοινότητες έχουν αναγκαστεί σε lockdown για ένα μόνο κρούσμα Covid. Οποιαδήποτε αποτυχία περιορισμού των κρουσμάτων στον κλειστό βρόχο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη στρατηγική της χώρας για το μηδενικό Covid και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη φήμη ολόκληρου του έθνους.

H εφαρμογή που απαιτείται να χρησιμοποιεί κάθε αθλητής

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, οι αθλητές στους φετινούς αγώνες πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή My 2022 για να παρακολουθούν την υγεία τους ενώ βρίσκονται στο Πεκίνο ή να τη χρησιμοποιούν σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, σύμφωνα με το FBI. Στον οδηγό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο οργανισμός δηλώνει ότι όλοι οι αθλητές που ταξιδεύουν στο Πεκίνο από εκτός της χώρας απαιτείται να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το “Σύστημα Παρακολούθησης Υγείας” της εφαρμογής για 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση για την Κίνα και κατά τη διάρκεια της παραμονή τους.

Ωστόσο, το FBI προειδοποιεί ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όπως και άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια. Τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εισβολείς για να «κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να εγκαταστήσουν εργαλεία παρακολούθησης, κακόβουλο κώδικα ή κακόβουλο λογισμικό», ανέφερε η υπηρεσία.

Η προειδοποίηση του FBI απηχεί τα ευρήματα μιας έκθεσης που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από ερευνητές στο The Citizen Lab, μια ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι η εφαρμογή My 2022 είχε τη δυνατότητα να διεισδύσει από χάκερ, εκτός από το να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία. Οι χρήστες πρέπει επίσης να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για την εφαρμογή, αλλά το πού θα καταλήξουν αυτές οι πληροφορίες και ποιος θα μπορεί να τις δει είναι θολό, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγές: reuters.com/ cnn.com / npr.org

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα