Top

Μια γιατρός γράφει για την παράλυση της νοσοκόμας από το εμβόλιο

Τι ακριβώς συνέβη και τι ξεκαθαρίζει η επιστήμονας με ανάρτηση της.

Parallaxi
μια-γιατρός-γράφει-για-την-παράλυση-τη-647018
Parallaxi

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Κέρκυρα, αλλά και πανελλαδικά, όταν μια νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού κατά του COVID παρέλυσε.

Καθησυχαστική όμως εμφανίστηκε η γιατρός Ελευθερία Μπατζή σε σχετική της ανάρτηση στο Facebook, όπου αναφέρει ότι η παράλυση οφείλεται στο σύνδρομο Guillain-Barre, μια οξεία αυτοάνοση απομυελινωτική νόσο και όχι στο εμβόλιο.

«Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με το εμβόλιο, κανένας λόγος να αναβάλλουμε τον εμβολιασμό μας που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε χαρακτηριστικά η γιατρός.

Η ανάρτησή της:

«Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την παράλυση των κάτω άκρων που εμφάνισε μια 40χρονη νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού της για την CoVid-19 και πριν προκληθεί πανικός και κύματα αμφισβήτησης του εμβολίου, θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινίσεις σε σχέση με το σύνδρομο αυτό.

Το σύνδρομο ονομάζεται Guillain-Barre και είναι μια οξεία αυτοάνοση απομυελινωτική νόσος. Οξεία σημαίνει ότι εμφανίζεται αιφνίδια. Αυτοάνοση ότι προκαλείται επειδή ο οργανισμός μας λανθασμένα αναγνωρίζει ένα δικό του συστατικό ως ξένο και του επιτίθεται για να το καταστρέψει. Απομυελινωτική γιατί το συστατικό που επιτίθεται ο οργανισμός μας είναι η μυελίνη, το μονωτικό περίβλημα των περιφερικών μας νεύρων.

Όπως πολλές ακόμα αυτοάνοσες νόσοι η αιτία της δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί όμως έχει συσχετιστεί ισχυρά με πρόσφατες ιογενείς κυρίως λοιμώξεις αναπνευστικού ή γαστρεντερικού, λοίμωξη από HIV, λεμφώματα κ.α. Αποτελεί δηλαδή μια πολύ σπάνια επιπλοκή τέτοιων νόσων.

Πολύ σπανιότερα έχει συσχετιστεί και με κάποια εμβόλια όπως της γρίπης με μηχανισμό αντίστοιχο με αυτόν που θα προκαλούνταν από τη φυσική νόσηση από τον ίδιο ιό. Αν δηλαδή ένας άνθρωπος παρουσίασε σ. Guillain-Barre από ένα εμβόλιο που περιέχει θραύσμα ή ανενεργό ιό, πολύ δε περισσότερο mRNA του ιού, καταλαβαίνουμε ότι αν προσβάλλονταν από τον ιό η πιθανότητα να το εμφάνιζε μετά την κατακλυσμιαία επίθεση του είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το σύνδρομο ξεκινά συνήθως με μουδιάσματα των άκρων και συχνά επιδεινώνεται προκαλώντας παράλυση τους. Συνήθως είναι απολύτως ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ. Θεραπεύεται δηλαδή με αγωγή μετά από χρονικό διάστημα που ποικίλει από βδομάδες έως μήνες, ειδικά αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί ήδη σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι και είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται. Αν αυτοί οι άνθρωποι νοσούσαν από CoVid-19 ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις λίγες χιλιάδες θα πέθαιναν και πολύ περισσότεροι θα νοσηλεύονταν ή θα υπέφεραν από τις μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσησης. Αρκετοί από αυτούς πιθανώς να εμφάνιζαν και το Σ. Guillain-Barre.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με το εμβόλιο, κανένας λόγος να αναβάλλουμε τον εμβολιασμό μας που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Εκτός από την εντυπωσιακή μείωση της πιθανότητας να νοσήσεις βαριά ή να πεθάνεις, το εμβόλιο προκαλεί και μείωση της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, δηλαδή μείωση των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο. Όσο λιγότερα είναι τα άτομα που προσβάλλονται, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να προκύψουν νέες μεταλλάξεις.

Έτσι, αν θέλετε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, είναι μονόδρομος. Εμβολιαστείτε αμέσως μόλις το εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο στην ηλικιακή σας ομάδα».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα