Μια ισραηλινή κοινοπραξία, και όχι μια κινεζική εταιρία, θα αναλάβει την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου αφαλάτωσης
Μια κίνηση που εκλαμβάνεται εν μέρει ως επιθυμία να αποφύγει μια εμπλοκή στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ισραήλ έδωσε σήμερα το συμβόλαιο για την κατασκευή του “μεγαλύτερου εργοστασίου” αφαλάτωσης στον κόσμο σε μια τοπική κοινοπραξία, μια κίνηση που εκλαμβάνεται εν μέρει ως επιθυμία να αποφύγει μια εμπλοκή στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρεις όμιλοι, εκ των οποίων μια τοπική θυγατρική της κινεζικής εταιρίας Hutchison, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υποβολής προσφορών για την οικοδόμηση του σταθμού Sorek 2 που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023, όμως το συμβόλαιο της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) κέρδισε μια ισραηλινή κοινοπραξία υπό την εταιρία ΙDE και την τράπεζα Leumi, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο αυτό εργοστάσιο, ετήσιας δυναμικότητας 200 εκατ. κυβικών μέτρων πόσιμου νερού, αναμένεται να είναι το “μεγαλύτερο” στον κόσμο και να επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος να αυξήσει κατά 35% τη δυνατότητα αφαλάτωσης, διευκρίνισε το υπουργείο.
“Η προσφορά της ισραηλινής εταιρίας, η τιμή που πρότειναν, ήταν λιγότερο υψηλή, με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την τιμή των άλλων ανταγωνιστών, περιλαμβανομένων των Κινέζων που έφθασαν στην τελική φάση (πρόσκλησης προσφορών)”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, στη δημόσια ραδιοφωνία.
Η ισραηλινή κοινοπραξία ορίζει στα 1,45 σέκελ (38 λεπτά του ευρώ) το κόστος του κυβικού μέτρου νερού, κάτι που είναι κάτω από την τιμή που καταβάλλεται τώρα στα άλλα εργοστάσια αφαλάτωσης της χώρας, δήλωσαν σήμερα οι αρχές χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία της κινεζικής πρότασης.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η ισραηλινή απόφαση ελήφθη στη βάση διπλωματικών εκτιμήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μια σημαντική διείσδυση στο Ισραήλ στον τομέα των υποδομών, κυρίως κερδίζοντας συμβόλαια για την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στην Ασντότ (νότια) και σηράγγων για τις νέες γραμμές ελαφρού τρένου στο Τελ Αβίβ, καθώς και υψηλής τεχνολογίας.
Όμως η Ουάσινγκτον, που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ και έχει εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις επενδύσεις.
Στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης-αστραπή στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε συζητήσει το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του στις εκλογές Μπένι Γκαντζ, με τον οποίο σχημάτισαν κυβέρνηση ενότητας.
“Δεν θέλουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να έχει πρόσβαση στις ισραηλινές υποδομές, στα ισραηλινά συστήματα επικοινωνίας, γιατί κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για τους Ισραηλινούς πολίτες και επίσης για τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ”, είχε δηλώσει ο Πομπέο στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan 11.
“Πιστεύουμε πως οι κίνδυνοι αυτοί είναι εντελώς υπαρκτοί και μοιραστήκαμε την πληροφορία αυτή προκειμένου το Ισραήλ να μπορέσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για το ίδιο”, είχε προσθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ