Μια μέρα έξαρσης με 600 χιλ κρούσματα η χθεσινή

Όλες οι εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
μια-μέρα-έξαρσης-με-600-χιλ-κρούσματα-η-χθ-771174
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ανακοινώσει δωρεά 500 εκατ. εμβολίων κατά της COVID-19 στις φτωχές χώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει τη δωρεά από τις ΗΠΑ 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 σε φτωχές χώρες, προβαίνοντας σε αυτή την ισχυρή χειρονομία για να δείξει τη δέσμευση της χώρας του στον παγκόσμιο αγώνα για να ξεπεραστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Μπάιντεν, που αφίχθη χθες βράδυ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικό σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την προεδρία, είπε πριν αναχωρήσει ότι ετοιμάζεται να αποκαλύψει τη στρατηγική του για τον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

«Θα εκφραστεί για το ζήτημα αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) και ενδέχεται να μιλήσει για τα επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν να δοθούν περισσότερες δόσεις σε φτωχές χώρες», ανέφερε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αγοράσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγει η αμερικανογερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για να τις δωρίσει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, 200 εκατ. δόσεις θα διανεμηθούν φέτος και οι υπόλοιπες 300 εκατ. το 2022.

Οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί διότι καθυστερούν να μοιραστούν το πλεόνασμα εμβολίων που διαθέτουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Λευκός Οίκος μολαταύτα θέλει να δείξει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,75 εκατ. ανθρώπους στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 600.000 στις ΗΠΑ.

Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μειώσουν τα εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν σε σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Τρίτη να μειώσουν τους περιορισμούς για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά του COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού κειμένου, υποστηρίζοντας ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής.

Το κείμενο, που είδε το Reuters και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές, δεν κάνει καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στηρίξει ως προσωρινή λύση στην παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά του COVID-19.

Η Ε.Ε. έχει κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στην ιδέα, η οποία έχει τη στήριξη δεκάδων φτωχότερων χωρών.

Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.

Σε σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η Ε.Ε. προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η ομάδα δράσης θα προσπαθήσει να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με το να «ενθαρρύνει τον εθελοντικό διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με βάσει αμοιβαία καθορισμένους όρους» — μια σημαντική μετακίνηση σε σχέση με τον εξαναγκασμό φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν τις πατέντες τους σε ανταγωνιστές.

Μια ομάδα δράσης υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία Τιερί Μπρετόν ήδη συνεδριάζει τακτικά με την αμερικανική ομάδα δράσης για τον COVID-19 της οποίες προεδρεύει ο Τζέφρι Ζίεντς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο που επηρεάζουν τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Η CureVac, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, έχει ήδη λάβει βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε υλικά από τις ΗΠΑ.

Η κοινή ομάδα δράσης έχει στόχο να ενισχύσει και να επισημοποιήσει το έργο που έχει γίνει έως τώρα, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη στήριξη προς το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης να «ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να καταστήσουν 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021».

Οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα δεσμευθεί να δωρίσουν 80 εκατ. από τις πλεονάζουσες δόσεις τους σε φτωχότερα κράτη και η Ε.Ε. τουλάχιστον 100 εκατ. έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο το έργο για την πλήρη ανοσοποίηση του κόσμου αναμένεται να έχει διάρκεια. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. «φιλοδοξούν να εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022».

Χιλή: Περισσότερα από 5.300 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 37 ασθενείς με τον COVID-19, ενώ διαγνώστηκαν 5.369 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε σε 30.141 νεκρούς επί συνόλου 1.445.770 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020. Ο μέσος όρος των μολύνσεων σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 7.000.

Η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων και ολοένα πιεστικότερα προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95% στα νοσοκομεία. Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνονταν ακόμη και πάνω από 8.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Σήμερα Πέμπτη τίθενται σε απόλυτο lockdown 11 δήμοι.

Η κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ενέσκηψε παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της. Μέχρι προχθές Τρίτη, είχε ανοσοποιηθεί πλήρως το 56,2% των πολιτών (8,54 εκατ. άνθρωποι), ενώ το 74% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου του. Η χώρα έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να επιτευχθεί η επιλεγόμενη συλλογική ανοσία.

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 12 ασθενείς με τον COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.161 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 1.045 νεκρούς επί συνόλου 152.420 μολύνσεων.

«Συνεχίζουμε να καταγράφουμε υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ακόμα και σε επαρχίες που διατηρούσαν υπό έλεγχο την πανδημία», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η πρωτεύουσα Αβάνα κατέγραψε 393 μολύνσεις. Ο δείκτης επίπτωσης υποχώρησε στα 319,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Παραμένει ο υψηλότερος στη χώρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας, που διεξάγει από τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια τα οποία έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, σε επτά δήμους της Αβάνας, ενημέρωσε πως από τη 14η Ιουνίου ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε όλη την πρωτεύουσα. Όλος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ. κάτοικοι) αναμένεται να έχει ανοσοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

Η εκστρατεία συνεχίζεται στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου 2,9 εκατ. Κουβανοί.

253 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι άλλοι 253 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν και επιβεβαιώθηκαν 3.855 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων να φθάνει μέχρι στιγμής τους 229.353 νεκρούς επί συνόλου 2.441.866 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας πρόσφατα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Πλησιάζουν τους 480.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.723 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 85.748 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 479.515 νεκρούς επί συνόλου 17.037.129 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, την ώρα που αρκετοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επαπειλούμενο τρίτο κύμα.

Το κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στον Ιούνιο τους 500.000 νεκρούς.

Ιράν: Σχεδόν 10.600 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.598 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην Ισλαμική Δημοκρατία να φθάνει τους 2.990.714.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 157 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 81.519 νεκρούς μέχρι στιγμής από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν συνεχίζουν να νοσηλεύονται 3.584 ασθενείς, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους για τον COVID-19 4.281.268 πολίτες, εκ των οποίων 706.695 έχουν λάβει και τις δύο.

Το Ιράν αναπτύσσει εγχωρίως τρία εμβόλια για τον COVID-19, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και τα άλλα δύο ακόμη στη δεύτερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα