Μία σοβαρή καταγγελία – Παρατυπίες και ερωτήματα για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Σοβαρές παρατυπίες που ακυρώνουν την εγκυρότητα και αδιαβλητότητα σημειώθηκαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο στις 4/3/2023

Parallaxi
μία-σοβαρή-καταγγελία-παρατυπίες-κα-978863
Parallaxi

Σοβαρές παρατυπίες που ακυρώνουν ουσιαστικά την εγκυρότητα και αδιαβλητότητα σημειώθηκαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο στις 4/3/2023, ο οποίος δεν έγινε επί ίσοις όροις για όλους τους υποψήφιους με αποτέλεσμα να έχουμε διαγωνιζόμενους δύο ταχυτήτων και έναν διαγωνισμό “παρωδία”, όπως καταγγέλλει αναγνώστρια της Parallaxi σε σχετικό mail που μας έστειλε.

Όπως αναφέρει:

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι τα θέματα έπρεπε να μεταδοθούν ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα, με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην πράξη. Αντίθετα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων και τα θέματα δεν δόθηκαν την ίδια ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, αλλά με μεγάλες χρονικές αποκλίσεις. Πιο συγκεκριμένα σε άλλα κέντρα ξεκίνησαν να γράφουν γύρω στις 9:10, αλλού 9:30, 9:50, 10:15! Στην πόλη του Βόλου μάλιστα η έναρξη σε ένα κέντρο έγινε στις 9:10 και σε άλλο στις 11:30!!! Αυτές οι διαφορές στην ώρα έναρξης των εξετάσεων δημιουργούν σοβαρές πιθανότητες διαρροής των θεμάτων. Εδώ επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλα κέντρα ήταν αυστηροί στην τήρηση των οδηγιών για τον χρόνο και δεν επέτρεψαν υποψήφιους να μπουν μετά τις 8:30, ενώ αλλού επιτράπηκε η είσοδος ακόμα και στις 9:15, ώρα που υποτίθεται ότι είχε ξεκινήσει η εξέταση!

Επιπλέον σε κάποια εξεταστικά κέντρα επιτράπηκε στους εξεταζόμενους να έχουν το κινητό τους ανοιχτό σε λειτουργία πτήσης λόγω απουσίας ρολογιού στην αίθουσα!!!

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε επίσης στην εκτύπωση των θεμάτων γεγονός που οδήγησε σε επιπλέον αστοχίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης “Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας”. Πιο συγκεκριμένα, στους μαθηματικούς συλλογισμούς υπήρχαν σκιασμένα κουτάκια με αριθμούς που δημιουργούσαν μοτίβα. Αυτή η σκίαση φαινόταν καθαρά στα θέματα που δόθηκαν σε κάποια εξεταστικά κέντρα και σε άλλα δεν φαινόταν καθόλου, με αποτέλεσμα οι εξεταζόμενοι να είναι αναγκασμένοι και να ξοδέψουν άσκοπα χρόνο για την κατανόηση και λύση και να απαντήσουν τελικά στην τύχη, καθώς έλειπε η απαραίτητη σκίαση.

Μάλιστα για αυτό ακριβώς το πρόβλημα στην εκτύπωση των θεμάτων όπως μάθαμε αργότερα, δόθηκε τελικά παράταση από τον ΑΣΕΠ στη διάρκεια της εξέτασης, χωρίς να δοθούν εκείνη την ώρα εξηγήσεις για το λόγο της παράτασης.. Κι εδώ όμως έγιναν σοβαρά λάθη: η παράταση δόθηκε γύρω στις 12, την ώρα δηλαδή που αρκετοί υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει!!! Ενώ σε κάποια εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι δεν ενημερώθηκαν ΠΟΤΕ για την παράταση!

Ο όλος χειρισμός όμως έχει και συνέχεια! Στις 12:25 δόθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες από τον ΑΣΕΠ. Για συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορούσαν να ξανααπαντηθούν, χωρίς όμως και πάλι να δίνονται διευκρινήσεις για το λόγο αυτής της διευκόλυνσης. Στην Έκτακτη Οδηγία που κοινοποιήθηκε σημειώνεται : “Λόγω μεμονωμένων αρχικών δυσχερειών που εμφανίστηκαν στην ποιότητα αναπαραγωγής των παρακάτω θεμάτων, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να μεταβάλουν την αρχική τους απάντηση και να συμπληρώσουν τη νέα τους επιλογή στο αντίστοιχο κουτάκι του απαντητικού φύλλου βάσει του κατώτερου πίνακα”. Και εδώ υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα ανισότητας και διαβλητότητας.

Στις 12:25 – λίγη μόνο ώρα δηλαδή πριν τη λήξη της εξέτασης – οι περισσότεροι υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει! Άρα δόθηκε η δυνατότητα επαναξιολόγησης σε λίγους μόνο υποψηφίους, στερώντας αυτή την δυνατότητα από εκείνους που αποχώρησαν την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης.

Επίσης, αν και εντοπίστηκε από τους υπεύθυνους του ΑΣΕΠ το πρόβλημα στην εκτύπωση, δεν αντικαταστάθηκαν οι προβληματικές σελίδες. Δόθηκε δηλαδή η οδηγία να αλλάξουμε την απάντηση μας χωρίς όμως να μας δοθούν τα θέματα όπως έπρεπε να είναι τυπωμένα με τις απαραίτητες σκιάσεις για την κατανόηση των αριθμητικών μοτίβων! Άρα, ακόμα και αν κάποιος αποφάσιζε να διορθώσει την απάντησή του, θα το έκανε πάλι στην τύχη!

Όλες αυτές οι παρατυπίες σηματοδοτούν μία άνιση αντιμετώπιση των υποψηφίων, εγείρουν ερωτήματα για την αδιαβλητότητα του διαγωνισμού και τον μετατρέπουν σε έναν μη έγκυρο διαγωνισμό “παρωδία”.

*Τα στοιχεία της καταγγέλλουσας είναι στη διάθεση της Parallaxi

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα