Μιανμάρ: Πέθανε φωτορεπόρτερ που βρισκόταν υπό κράτηση
Συνελήφθη ενώ κατέγραφε διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας
Ένας φωτογράφος που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας πέθανε υπό κράτηση, σύμφωνα με φίλους του, αναφορές των μέσων ενημέρωσης και μια ακτιβιστική οργάνωση.
Ο Σόε Νάινγκ, που ήταν γραφίστας και άρχισε να καταγράφει τις διαδηλώσεις μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τον Φεβρουάριο, συνελήφθη την Παρασκευή ενώ τραβούσε φωτογραφίες τους άδειους δρόμους της Ρανγκούν στη διάρκεια της «σιωπηλής απεργίας» που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα.
Φίλος του Σόε Νάινγκ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος για την ασφάλειά του, δήλωσε ότι το περιβάλλον του ενημερώθηκε για τον θάνατό του, αλλά δεν έχουν δει το πτώμα.
Freelance photographer Soe Naing, who was arrested by Myanmar junta troops on Human Rights Day, died during interrogation on Tuesday, becoming the first journalist to perish in detention since the military seized power. pic.twitter.com/VnDA4vpC3X
— Radio Free Asia (@RadioFreeAsia) December 15, 2021
Αναφορές για τον θάνατό του εμφανίστηκαν αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους χθες Τρίτη. Το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Asia μετέδωσε ότι τον θάνατο του Σόε, που ήταν περίπου 30 ετών, παντρεμένος με έναν γιο, επιβεβαίωσαν μέλη της οικογένειας του.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν ότι ο Σόε πέθανε στη διάρκεια της ανάκρισής του, επικαλούμενοι διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και έναν συγγενή του.
Οι RSF ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει την κλιμάκωση της τρομοκρατίας εναντίον των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα νέα στη Μιανμάρ και να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των στρατηγών».
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα καταγγελίες για τον θάνατο κρατουμένων από τη χούντα, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κατατάσσει τη Μιανμάρ στη δεύτερη χειρότερη θέση, μετά την Κίνα, σε ό,τι αφορά τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.
Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Έκτοτε η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Ο στρατός της Μιανμάρ εξαπολύει βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών κατά της χούντας και αμάχων σε όλη τη χώρα.
Μετά το πραξικόπημα έχουν αυξηθεί οι λεγόμενοι «δημοσιογράφοι- πολίτες» που καταγράφουν τις διαδηλώσεις κατά της χούντας προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα των διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο. Ο Σόε προσέφερε τις φωτογραφίες του δωρεάν σε μέσα ενημέρωσης.
Η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 10.900 πολίτες έχουν συλληφθεί και 1.300 φονευθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται δεκάδες δημοσιογράφοι, 40 από τους οποίους παραμένουν υπό κράτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ