Διεθνή

Η Microsoft αγοράζει την Activision Blizzard για περίπου 70 δισ. δολάρια

H συμφωνία, την κάνει αμέσως μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών από τη Nintendo

Parallaxi
η-microsoft-αγοράζει-την-activision-blizzard-για-περίπου-70-δισ-δ-588341
Parallaxi

Η Microsoft πληρώνει το τεράστιο ποσό των σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Activision Blizzard, τον κατασκευαστή των Candy Crush και Call of Duty, μια συμφωνία που θα την κάνει αμέσως μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών από τη Nintendo, ενώ θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα της συμφωνίας. 

Η συμφωνία των 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου είναι το ακριβές ποσό, θα μετατρέψει τη Microsoft, κατασκευαστή του συστήματος παιχνιδιών Xbox, σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. Θα το βοηθήσει επίσης να ανταγωνιστεί ογκόλιθους τεχνολογίας όπως το Meta, πρώην Facebook, στη δημιουργία καθηλωτικών εικονικών κόσμων τόσο για δουλειά όσο και για παιχνίδι.

Εάν η συμφωνία κλείσει, θα είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξαγορές στην ιστορία. Η Dell, για την ιστορία, αγόρασε την εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων EMC το 2016 για περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Activision πλήττεται εδώ και μήνες από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και διακρίσεις στις αμοιβές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella αναφέρθηκε στο θέμα την Τρίτη σε μια τηλεδιάσκεψη με επενδυτές.

«Η κουλτούρα του οργανισμού μας είναι η Νο. 1 προτεραιότητά μας», είπε ο Nadella, προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την Activision Blizzard να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της και να βελτιώσει την κουλτούρα στο χώρο εργασίας της».

Η Activision αποκαλύφθηκε πέρυσι ότι δέχτηκε έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για καταγγελίες για διακρίσεις στο χώρο εργασίας και τον Σεπτέμβριο διευθέτησε πορίσματα που είχαν υποβληθεί από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για διακρίσεις στο εργατικό δυναμικό. Η υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων της Καλιφόρνια μήνυσε την εταιρεία με έδρα τη Σάντα Μόνικα τον Ιούλιο, επικαλούμενη διακρίσεις που γινόταν εις βάρος γυναικών υπαλλήλων.

Η Wall Street θεώρησε την εξαγορά ως μια μεγάλη νίκη για την Activision Blizzard Inc. και οι μετοχές της εκτινάχθηκαν στα ύψη σε ποσοστό 25% στις συναλλαγές την Τρίτη, αντισταθμίζοντας τις απώλειες των τελευταίων έξι μηνών από την κατάθεση της αγωγής για διακρίσεις στην Καλιφόρνια. Οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν περίπου 2%.

Πέρυσι, η Microsoft δαπάνησε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τη ZeniMax Media, τη μητρική εταιρεία του εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Bethesda Softworks, η οποία βρίσκεται πίσω από τα δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια The Elder Scrolls, Doom και Fallout. Στην ιδιοκτησία της Microsoft περιλαμβάνεται επίσης το επιτυχημένο παιχνίδι Minecraft , αφού αγόρασε το σουηδικό στούντιο παιχνιδιών Mojang για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Ο τεχνολογικός γίγαντας του Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες εξαγορές θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνδρομητικής υπηρεσίας παιχνιδιών Xbox Game Pass ενώ επίσης θα επιταχύνουν τις φιλοδοξίες του για το metaverse, μια συλλογή εικονικών κόσμων που οραματίζεται ως την επόμενη γενιά του Διαδικτύου. Ενώ το Xbox έχει ήδη το δικό του στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών, η προοπτική της Microsoft να ελέγχει τόσο περιεχόμενο παιχνιδιών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η εταιρεία θα μπορούσε να περιορίσει τα παιχνίδια Activision από τις ανταγωνιστικές κονσόλες, αν και ο Nadella υποσχέθηκε ότι η συμφωνία θα βοηθούσε τους ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια «όπου, όποτε και όπως αυτοί θέλουν.”

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wedbush Securities, Daniel Ives, η εξαγορά θα βοηθήσει τη Microsoft να ξεπεράσει τη Nintendo ως την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών σε παγκόσμια έσοδα, πίσω από τη Sony που κατασκευάζει Playstation και τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Tencent.

«Η Microsoft χρειαζόταν να κάνει μια επιθετική συμφωνία δεδομένων των φιλοδοξιών της», είπε ο Άιβς. “Είναι η μόνη που μπορεί να κάνει μια συμφωνία αυτού του μεγέθους με τους άλλους ισχυρούς τεχνικούς υπό τεράστιο τεχνολογικό έλεγχο.”

Η Meta, η Google, η Amazon και η Apple έχουν προσελκύσει την προσοχή των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά η συμφωνία της Activision είναι τόσο μεγάλη που πιθανότατα θα θέσει επίσης τη Microsoft στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών, είπε ο Ives. Η Microsoft αντιμετωπίζει ήδη καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη εξαγορά 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας αναγνώρισης ομιλίας της Μασαχουσέτης Nuance λόγω έρευνας από τις βρετανικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές.

Η Microsoft είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλη αγορά, λόγω της επιτυχίας της ως πάροχος υπολογιστών. Ωστόσο, μετά από χρόνια εστίασης στη στήριξη των επιχειρηματικών πελατών και των προϊόντων της, όπως η σουίτα email του Office και άλλα εργαλεία εργασίας, ο Ives είπε ότι η αποτυχημένη προσπάθεια της Microsoft το 2020 να αποκτήσει την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok μπορεί να «άνοιξε πραγματικά την όρεξη του Nadella να κάνει μία μεγάλη κατανάλωση».

Η αντίδραση κατά της συμφωνίας ήταν άμεση από τις ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών.

«Σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση», ανέφερε μια δήλωση του Άλεξ Χάρμαν, υπέρμαχου της πολιτικής ανταγωνισμού. «Αν η Microsoft θέλει να στοιχηματίσει στο «metaverse», θα πρέπει να επενδύσει σε νέα τεχνολογία, όχι να καταπιεί έναν ανταγωνιστή».

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Rene Psaki δεν σχολίασε την ανακοίνωση της Microsoft στην ενημέρωσή της την Τρίτη, αλλά τόνισε τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει την επιβολή κατά των παράνομων και αντιανταγωνιστικών συγχωνεύσεων.

Η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει η συμφωνία να κλείσει το οικονομικό έτος 2023, το οποίο ξεκινά τον Ιούλιο. Ανέφερε ότι ο Kotick θα συνεχίσει να υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος της Activision. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η επιχειρηματική μονάδα της Activision θα αναφέρεται στον Phil Spencer, ο οποίος έχει ηγηθεί του τμήματος Xbox της Microsoft και τώρα θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Gaming.

Ο Kotick επιβίωσε από μια σειρά ανακατατάξεων στελεχών στην Activision πέρυσι, μετά από μια σειρά από διαμάχες που προέκυψαν από ισχυρισμούς περί τοξικής νοοτροπίας στο χώρο εργασίας.

Η Activision κατέληξε σε συμφωνία τον Σεπτέμβριο με την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ για τη διευθέτηση πορισμάτων που ακολούθησαν σχεδόν τριετή έρευνα. Το πρακτορείο είπε ότι η Activision απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα αφού οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση, πραγματοποιήθηκαν διακρίσεις σε βάρος εγκύων υπαλλήλων και αντεπιτέθηκαν εναντίον εργαζομένων που μίλησαν ανοιχτά, μεταξύ άλλων, απολύοντάς τους.

Η Microsoft έχει επίσης διερευνηθεί επίσης για τις δικές της πρακτικές για σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις λόγω φύλου, ανοίγοντας μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα που ζήτησαν οι επενδυτές στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της τον Νοέμβριο. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει μια έκθεση αργότερα αυτό το έτος, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καταγγελίες παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων ισχυρισμών που αφορούσαν ανώτερα στελέχη όπως ο συνιδρυτής Bill Gates.

Πηγή: AP

Δείτε επίσης:

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα