Μήδεια : Χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά – Μπαλάκι οι ευθύνες

Κυκεώνα γραφειοκρατίας καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ

Parallaxi
μήδεια-χωρίς-ρεύμα-250-000-νοικοκυριά-μπα-639365
Parallaxi

διακοπή ρεύματος

Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αφήνοντας, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τεχνική σύσκεψη στις 7:45 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Στη σύσκεψη θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυκεώνα γραφειοκρατίας καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μανιάτης, αναφορικά με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έφερε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα στην Αττική και την Εύβοια.

«Για την Εύβοια καταφέραμε χτες το βράδυ να δώσουμε στο περισσότερο κομμάτι ρεύμα, και έχουν μείνει 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε θα έχουν πάρει ρεύμα και αυτά. Στη βόρεια Αττική, σήμερα είναι καλύτερα. Γίνεται υπερπροσπάθεια, μαζί με τη βοήθεια του στρατού που ανοίγει το δρόμου και κάνουμε μια προσπάθεια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα», είπε ο κ. Μανιάτης.

«Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», συνέχισε ο ίδιος.

«Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια. Αυτή την ώρα, όλη η κοινότητα Αφιδνών είναι χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για 2000 σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες.

«Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Το ρεύμα δεν κόβεται όταν κάνεις προετοιμασία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα δέντρα που είναι δίπλα στα καλώδια πρέπει να τα κόψει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και δημιουργείται γραφειοκρατικό θέμα και τα δέντρα δεν κόβονται ποτέ. Από το 2019 έχουμε ενημερώσει για τα δέντρα, και για περίπτωση φωτιάς, ότι πρέπει να φύγουν όσα είναι κάτω από τους πυλώνες. Όποιος είναι αρμόδιος ας έρθει, να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πάντα υπάρχει συνεργασία, με την περιφέρεια και τους δήμους και το δασαρχείο. Πρέπει και ο ΔΕΔΔΗΕ να είναι εκεί για την κοπή των δέντρων, αλλά όλα γίνονται με συνεργασία. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για να επαναφέρουμε το ρεύμα. Θεωρώ ότι μέχρι το απόγευμα, βράδυ, θα έχουν πάρει ρεύμα όλα τα βόρεια προάστια. Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Θα κάνουμε και έλεγχο στις βλάβες», απάντησε ο κ. Μανιάτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Διόνυσος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, δηλαδή έως και τις 15 Μαρτίου 2021.

Ποια σχολεία μένουν κλειστά και ποια ανοιχτά

Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στους περισσότερους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με εξαίρεση τους δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, όπου κρίθηκε προτιμότερο να παραμείνουν κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Στον δήμο Δέλτα, το κουδούνι θα «χτυπήσει» με μία μικρή καθυστέρηση.

ΠΗΓΕΣ: in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα