Top

Μικρό τσουνάμι στη Νότια Κρήτη

«Απομακρυνθείτε από τις ακτές» αναφέρει στην προειδοποίησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Parallaxi
μικρό-τσουνάμι-στη-νότια-κρήτη-829824
Parallaxi

Μικρό τσουνάμι σημειώνεται στην νότια Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που άφησε πίσω του μικρές υλικές ζημιές.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

«Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη. Απομακρυνθείτε από τις ακτές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η εστία του νέου αυτού σεισμού είναι στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι.

«Είναι ευεργετικό γιατί η εστία του σεισμού είναι στη θάλασσα και μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται διέγερση στο κεντρικό κυρίως τμήμα του ελληνικού τόξου που καταλαμβάνει η Κρήτη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Κύπρου, με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Στη συνέχεια προσθέτει πως «ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου. Παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Παράλληλα, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σημειώνει ότι «ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα